Kukapa ei olisi leikitellyt ajatuksella vimpaimesta, jonka avulla videopelien aseet, työkalut tai rakennusmateriaalit voisi tuntea kädessä fyysisinä, kolmiulotteisina esineinä? Samoin soitellessa videopuhelua kauas tärkeälle henkilölle mieleen saattaa hiipiä toive siitä, että ruudun kautta voisi edes ottaa kädestä.
University of Colorado Boulderin insinöörit aikovat tehdä kuvitelmista todempia. Tuoreessa tutkimuksessaan he kehittivät ainutlaatuisen muotoutuvan näytön, joka mahtuu pienelle työpöydälle. Laite koostuu 10×10-ruudukosta pehmeitä osasia, ikään kuin robottilihaksia, jotka reagoivat ulkopuoliseen paineeseen ja ponnahtavat ylös muodostaen kuvioita. Kuten tiimin tekemällä videolla näkyy, näyttö on riittävän tarkka luodakseen vierivää tekstiä ja niin nopea, että sillä voi ravistella erlenmeyer-pulloa, joka muotonsa ansiosta pysyy hyvin pystyssä.
Voisiko keksinnöstä todella olla apua tuntoaistin tuomiseen osaksi digitaalista kokemusta?
– Teknologian kehittyessä olemme ensin lähettäneet tekstiä pitkiä matkoja, sitten edenneet ääneen ja lopulta videoon, sanoo Brian Johnson, mekaniikan tohtori ja toinen tutkimuksen pääkirjoittajista.
– Mutta kosketus puuttuu edelleen.
Johnsonin ja hänen kollegoidensa innovaatio perustuu niin kutsuttuun pehmeään robotiikkaan. Kojeen toimintaperiaatteen juuret ovat osaksi synteettisten elimien kehitystyössä.
Hydraulically Amplified Self-Healing Electrostatic- eli HASEL-toimilaitteet yhdistävät sähköstaattiset ja hydrauliset voimat. Jokainen sadasta neliöstä on yksittäinen HASEL-toimilaite. Ne koostuvat muovipussukoista, jotka muodostavat haitarimaisen rakenteen. Läpi ohjattu sähkövirta saa pusseissa olevan nesteen liikkumaan, jolloin haitari laajenee ja kohoaa. Lisäksi pehmeät magneettiset anturit havaitsevat tökkimisen, mikä mahdollistaa taianomaisen 3D-piirtelyn näytölle.
Prototyyppi ei ole vielä kelpo markkinoille, mutta tutkijat ounastelevat teknologialle mahdollisuuksia niin lajittelutehtävien kuin videopelienkin parissa: samalla idealla voisi nimittäin kehittää vaikkapa hansikkaita, joilla tuntoaisti tulisi osaksi peliä. Tällöin näyttö olisi ikään kuin käännettävä nurinpäin.
Aiempiin vastaaviin älypädeihin verrattuna coloradolaisviritelmä on pienempi, pehmeämpi ja nopeampi: kukin robottilihas voi aktivoitua jopa 50 kertaa sekunnissa.
Seuraavaksi sitä kehitellään yhä pienemmäksi ja tarkemmaksi.
– Kuvitelkaa, että puhelimeen ladattu artikkeli olisi luettavissa pistekirjoituksena, visioi tohtorikoulutettava Mantas Naris.
Pehmonäytöllä on tutkijoiden mukaan myös eräs verraton etu verrattuna useimpiin hilavitkuttimiin: se on käytännössä äänetön.
Lähde: Science Daily Kansikuva: University of Colorado Boulder / Youtube