SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Huolestuttava ilmiö: alkaako jatko-osa tarkoittaa kuoliniskua alkuperäiselle videopelille?
  • Saara
    R

Huolestuttava ilmiö: alkaako jatko-osa tarkoittaa kuoliniskua alkuperäiselle videopelille?

julkaistu: 10.11.2023 15:45

Siirtymä fyysisistä pelijulkaisuista jatkuvasti päivttyviin peleihin on totuttanut pelaajat siihen, että suosikkipelitkin muuttuvat kun muuttuvat. Päivitykset korjaavat bugeja ja tuovat uutta materiaalia, mutta toisaalta silloin tällöin jokin lemppariominaisuus poistetaan, ja se on sitten hyväksyttävä. Kokonaisten pelien lakaisu maton alle jatko-osien alta on kuitenkin uudempi trendi.

Overwatch 2:sta se kunnolla alkoi. Ilmoitettuaan jatko-osasta Blizzard ei kolmeen vuoteen osannut kertoa tarkasti, onko tulossa uusi erillinen peli uusine ominaisuuksineen vai nähdäänkö se sittenkin saman vanhan Overwatchin päivitettynä versiona. Ristiriitaisen viestinnän jälkeen totuus ilmoitettiin puolihuolimattomasti Reddit-kommentissa: uusi peli korvasi vanhan. Overwatch 2 oli pohjimmiltaan jättimäinen päivitys. Blizzardin intoillessa uutuusominaisuuksista ikimuistoiset hetket vanhoilla pelikartoilla valuivat pelaajien ulottumattomiin.

Counter-Strike 2:n tapauksessa Valven viestintätyylin olisi voinut tulkita jopa ylimieliseksi: kerrotaan kun huvittaa. Ensin vihjailtiin isoista CS-uutisista, ja maaliskuisen CS2-ilmoituksen jälkeen tietoja sen uudenkarheasta pelimoottorista, dynaamisemmista savupommeista ja muista hienouksista tiputeltiin puolen vuoden ajan. Mainitsematta jäi, että uutuuspeli tulisi CS:GO:n tilalle. Tämä kävi ilmi päivänä, jona CS2 julkaistiin, ja CS:GO:n Steam-sivu katosi.

Erotuksena Overwatchiin CS2:ta ei voisi hyvällä tahdollakaan kuvailla pelkäksi CS:GO:n päivitykseksi. Se toi mukanaan aivan uutta mekaniikkaa ja grafiikkaa, ja uutta ilmettä tuttuihin aseisiin ja karttoihin. Miksi siis vanha kunnon CS:GO piti haudata lähes kokonaan?

CD-romppujen aikaan pelit jatkaisivat automaattisesti elämäänsä rinnakkain, mutta live service -pelien kohdalla ylläpito ei houkuttele tekijöitä. Valven tai Activision Blizzardin kaltaiset miljardiyritykset säästävät mielellään työn ja kustannukset, joita palvelimista ja yhteensopivuuksista huolehtimisesta koituisi. Todennäköisesti firmoja ajaa myös halu koota pelaajakunta mieluiten yhden pelin alle, mikä toisaalta kielii myös epäluottamuksesta uusia tuotteita kohtaan.

Toisenlaisiakin ratkaisuja tehdään: muutama vuosi sitten Grinding Gear Games ilmoitti, että tuleva Path of Exile 2 olisi käytännössä päivitys ykkösosan tilalle, mutta tänä vuonna päätös pyörrettiin. Ehkä kehittäjäyhtiössä opittiin toisten mokailusta, sillä syyksi muutokseen kerrottiin, ettei alkuperäistä peliä haluttu riistää faneilta.

Activisionkin osaa tehdä toisin. Se on pitänyt Call of Duty -pelit elävinä ja aktiivisina vuosien ajan, mikä onkin hienoa, koska eri osille löytyy pelaajia laumoittain. Toisaalta CoD-perheeseen kuuluva alkuperäinen battle royale, Call of Duty: Warzone, laitettiin hiljattain säppiin, koska jatko-osa Warzone 2.0 korvaakin sen kokonaan.

Kun vanhat videopelit katoavat, niihin ei voi enää palata kuin videoiden välityksellä. Julkaisemalla uusia osia alkuperäisten päälle pelifirmat nakertavat jatko-osan käsitettä. Lopulta pelien korvaamisesta uusimmalla versiolla saattaa tulla normi.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Valve