SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Google kehittää tekoälykaveria grindaamaan puolestasi
  • Saara
    R

Google kehittää tekoälykaveria grindaamaan puolestasi

julkaistu: 18.03.2024 14:22

Googlella on kehitteillä DeepMind-pohjainen tekoäly, josta sattaa kuoriutua varsin pätevä virtuaalinen pelikaveri. Kyseessä ei suinkaan ole mikään perinteinen konevastustaja tai superbotti, vaan yleinen ja oppivainen älykäs agentti. Sen voi laittaa vaikkapa louhimaan resursseja sillä aikaa kun itse säntää kohti seikkailuja.

Google julkaisi tällä viikolla tutkimusartikkelin, jossa esiteltiin perinpohjaisesti niin kutsuttu SIMA-malli. Scalable Instructable Multiworld Agent suomentuu suunnilleen skaalautuvaksi ohjattavaksi monimaailma-agentiksi, mutta tarkoittaa siis käytännössä sitä, että oppimiskykyinen keinoälykumppani pystyy seuraamaan suullisia ohjeita ja ymmärtämään virtuaalimaailmaa, jossa se toimii. Totutun vastustajan sijaan SIMA:n luvataan olevan luonnollisempi, ihmismäisempi pelikaveri.

Google teki yhteistyötä kahdeksan pelistudion kanssa testatakseen SIMA-malliaan esimerkiksi Valheimissa, Goat Simulator 3:ssa ja No Man’s Skyssa. Nämä ovat avoimen maailman pelejä, jotka valittiin opettamaan mallille yleisiä pelaamistaitoja. Nykyinen SIMA-versio hallitsee noin kuusisataa perustaitoa, kuten navigoinnin, objektien kanssa toimimisen ja valikoiden käytön.

Alustavat tulokset lupaavat SIMA:n suoriutuvan sille uusista peleistä lähes yhtä hyvin kuin kulloiseenkin peliin erityisesti koulutettu agentti. Tämä on tärkeää pelaajille, jotka haluavat ottaa tekoälypelaajan avuksi tuntikausien grindaamiseen, eivät kouluttaa sitä ensin tekemään tehtäviään.

Tekoälyä on hyödynnetty videopelimaailmassa jo vuosikymmeniä saaden aikaan esimerkiksi parempia vastustajia ja NPC:itä. Aiemmasta poiketen SIMA-tyyppistä tekoälyä ei kuitenkaan tarvitsisi koodata joka pelille erikseen. Se ei myöskään vaadi pääsyä lähdekoodiin tai ohjelmointirajapintaan. Malli luottaa kahteen syötteeseen: näytöllä oleviin kuviin ja käyttäjän antamiin ohjeisiin.

Google korostaa, että SIMA:n tutkimus on vielä varhaisvaiheessa, mutta se oppii koko ajan mukautuvaisemmaksi ja monipuolisemmaksi.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Google