SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Fortnite halusi ostaa pelitaidetta pikkurahalla – “Hulvatonta”, sanoi taiteilija
  • Niko
    Nikkilä

Fortnite halusi ostaa pelitaidetta pikkurahalla – “Hulvatonta”, sanoi taiteilija

julkaistu: 09.12.2022 14:01

Epic Games on yksi pelialan tämän hetken suurimmista ja menestyksekkäimmistä yhtiöistä. Hittipeli Fortniten lisäksi yhtiö omistaa muun muassa Unreal-pelimoottorin ja Epic Games Store -kauppa-alustan. Yhtiön arvioitiin viime vuonna olevan kokonaisarvoltaan 29 miljardia dollaria.

On siis selvää, ettei Epic Games ainakaan kärsi sotakassan niukkuudessa. Tästä syystä kuva- ja sarjakuvataitelija Deb JJ Lee kokikin viime viikolla aiheelliseksi nostaa esille Epic Gamesin tälle tekemän työtarjouksen, tai tarkemmin ottaen siitä maksetun palkkion.

Epic Games halusi ostaa Leeltä kuvituksen kaikkine tekijänoikeuksineen, josta yhtiö olisi ollut valmis maksamaan 3 000 dollaria. Lee huomauttaa, että sopimus olisi tarkoittanut, ettei hän itse voi esimerkiksi myydä kuvituksensa painoksia tai muita tuotteita. Ilman näitä oikeuksia 3 000 dollarin hintalappu olisi Leestä voinut olla sopiva, mutta niiden kanssa hän olisi tarvinnut vähintään 15 000 dollarin palkkion.

Lee on palkittu useilla alan palkinnoilla, ja hän on työskennellyt muun muassa New York Timesille, Googlelle, Facebookille, Adobelle, Columbian yliopistolle ja Legolle. Leen ensimmäinen sarjakuvakirja, The Invisible Boy, julkaistiin syksyllä 2020, ja hänellä on kolme muuta sarjakuvaa vielä julkaisuputkessa.

Toimittajan kommentti: Itsekin asiakastöitä tehneenä voin sanoa, että vaikka 3 000 dollaria kuulostaa ensi alkuun isolta summalta, sitä on vaikea pitää tässä yhteydessä kohtuullisena. Yhden työn tekoon voi mennä päivistä viikkoihin, tai jopa enemmän. Lisäksi palkkiosta vähennetään freelancerin ylimääräiset verot, eläkemaksut, lomarahat, yms. kulut.

Tekijänoikeuksien arvoakaan ei voi vähätellä, sillä ne antavat asiakkaalle mahdollisuuden printata työllä rahaa käytännössä maailman tappiin asti, ja poistavat samalla tärkeän ansaintamallin taiteilijan repertuaarista. Freelancer-toimintaan kuuluu myös palkkatyöstä puuttuva epäsäännöllisyys, jota korkeammat palkkiot ovat perinteisesti paikanneet.

Lähde Deb JJ Lee (1), (2), (3) Kuvalähde: Epic Games/Fortnite