SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Final Fantasy XIV -pelaajat laativat apusivuston – uutuutena ohjeet sosiaalisen ahdistuksen varalle
  • Saara
    R

Final Fantasy XIV -pelaajat laativat apusivuston – uutuutena ohjeet sosiaalisen ahdistuksen varalle

julkaistu: 19.10.2023 08:04

Final Fantasy XIV:n roolipeliyhteisö on valtava. Lukuisilta palvelimilta löytyy satoja yökerhoja, baareja, taistelukenttiä, FC-yhteisöjä ja mielin määrin draamaa, johon hypätä mukaan. Ensikertalaisella pää voi tosin mennä pyörälle ja pupu pöksyyn: kuinka päästä sujuvasti perille pelin ulottuvuuksista?

Roolipelaaminen massiivisessa monen pelaajan verkkoroolipelissä (MMORPG)  on käytännössä improvisoitua tarinankerrontaa. Mielikuvituksen voi antaa lentää, kun kuvittelee hahmolleen taustatarinaa ja juttelee toisten kanssa. Mahdollisuudet ovat rajattomat: yhtä hyvin voi seikkailla päättömästi tai keskittyä yhteen asiaan, vaikka kuppilan ylläpitoon.

Vasta-alkajalle roolipelin maailmaan sukeltaminen voi olla hankalaa, varsinkin jos jännittää toisia pelaajia. Kukaan ei nimittäin kutsu uutta hahmoa tuosta vain mukaan, vaan täytyy itse osata liittyä rohkeasti menoon ja meininkiin ja toivoa, ettei kömpelyydellään ärsytä kanssapelaajia.

Eivätkä asiaa helpota tietyt sanattomat säännöt, kuten puheen erottelu koodeilla IC (hahmossa puhuminen) ja OOC (hahmon ulkopuolinen puhe). Suotavaa olisi myös osata välttää kaikkein kliseisimpiä taustatarinoita saapuessaan peliin. Esimerkiksi voittamattomaksi kaavailtu hahmo on varma punainen lakana. Tietyt asiat vain tulisi tietää.

Onneksi huomaavaiset pelaajat loivat viime keväänä fanisivuston nimeltä The Kweh opastaakseen keltanokkia alkuun. Sivustolla julkaistiin aloittelijan opas roolipelaamiseen, ja siinä käydään läpi niin käytännön asiat, etiketti kuin tarvittava sanastokin. Tekstin takana on pelaaja nimeltä Legaia Lindblum, ja viehättävän kuvituksen ovat laatineet 7ink sekä Bubgoat.

Oppaan uusin lisäys on luotu erityisesti auttamaan sosiaalisesta ahdistuksesta kärsiviä pelaajia käsittelemään tunteitaan. Maanantaina julkaistu Social Anxiety in RP -osio tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä, jotka perustuvat haastatteluihin 80 vapaaehtoiselta FFXIV-pelaajalta ympäri maailmaa.

Rohkaisun lisäksi ohjeissa käsitellään myös esimerkiksi bleed-ilmiötä, joka viittaa tilanteeseen, jossa roolipelin käänteet alkavat vaikuttaa oikean elämän tunteisiin. Sellainen on yllättävän yleistä, etenkin kun meneillään oleva tarina etenee syviin vesiin.

The Kweh -sivusto ahdistusoppaineen on ilahduttava osoitus videopeliyhteisön keskinäisestä huolenpidosta.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: The Kweh! / Square Enix