SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Ensimmäisen Neuralink-implantin saanut pelasi koko yön Civilization VI:tta
  • Saara
    R

Ensimmäisen Neuralink-implantin saanut pelasi koko yön Civilization VI:tta

julkaistu: 27.05.2024 12:00

Neuralinkin perustaja Elon Musk kertoi tammikuussa, että yhtiö on asentanut aivoimplanttinsa ensimmäistä kertaa ihmiseen. Miljardööri raportoi tuolloin potilaan toipuvan hyvin ja ajatuksen voimalla toimivan tietokoneenkin toimivan lupaavasti. Sittemmin kyseinen kaveri on tullut julkisuuteen näyttääkseen, kuinka häneltä luonnistuu nykyään jopa Civilization VI:n pelaaminen.

Noland Arbaugh using Neuralink to play Civ6
byu/Villanta81 inciv

Noland Arbaugh on 29-vuotias amerikkalainen, jonka selkäydin vaurioitui sukellusonnettomuudessa kahdeksan vuotta sitten. Vammasta aiheutunut neliraajahalvaus on rajoittanut hänen itsenäisyyttään rankasti, joten Arbaugh ei juuri joutunut harkitsemaan saadessaan mahdollisuuden osallistua mullistavaan kokeiluun.

Parin tunnin leikkauksessa Arbaughin kalloon leikattiin kolo kolikkomaiselle Neuralink-sirulle, joka on yhteydessä aivoihin pikkuisten elektrodien avulla ja purkaa tiedot langattomasti sovellukseen, joka vie käskyt perille. Jo seuraavana päivänä mies pääsi kotiin. Alkoi totuttelu aivokäyttöliittymään, jonka avulla hän voi tehdä tietokoneella asioita, joihin ei ole pystynyt vuosiin.

Neuralink-insinööri Bliss Chapman piti maaliskuussa striimin yhdessä Noland Arbaughin kanssa. Videolla Arbaugh näyttää, kuinka hiiren kursorin liikuttelu hoituu häneltä niin, ettei nettishakin pelaaminen tai musiikin hiljentäminen tuota vaikeuksia. Uuden työkalunsa ansiosta hän on päässyt pelaamaan myös Mario Kartia ja Sid Meier’s Civilization VI -strategiapeliä mielin määrin. Ennen kokonainen Civ-peli oli mahdoton ajatus, sillä hän tarvitsi jatkuvaa ystävän apua.

– Ekoilla kerroilla, kun annoitte tämän kokonaan hallintaani, itse asiassa valvoin – – johonkin aamukuuteen asti pelaten Civilization kuutosta, Arbaugh kertoo Chapmanille.

– Voin nyt kirjaimellisesti vaikka maata sängyssä ja pelata sydämeni kyllyydestä. Rehellisesti sanottuna suurin rajoite tässä vaiheessa oli odottaa implantin latautumista, kun olin käyttänyt sen loppuun.

Pelaamisen lisäksi Arbaugh pystyy nykyään lukemaan helpommin sekä opiskelemaan ranskaa ja japania. Neuralink-siru ei kuitenkaan ole vielä täydellinen.

– En halua ihmisten luulevan, että tämä on matkan pää, työtä riittää vielä, mutta minun elämäni se on jo muuttanut.

Ihmisvaiheeseen päästäkseen Neuralink on suorittanut valtavasti kokeita eläimillä. Pari vuotta sitten huolta herätti Reutersin raportti, jonka mukaan sadat lampaat, siat, apinat ja muut eläimet olisivat kokeneet tarpeetonta tuskaa aivoimplanttitutkimuksissa. Neuralink on vastannut kritiikkiin korostamalla eettisiä ja humaaneja arvojaan, eikä suoranaisia lainvastaisuuksia ole toiminnasta osoitettu.

Lähde: IGN Kansikuva: Firaxis Games / Neuralink / X