SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Yle tarjoaa sunnuntaina speedrun-taidonnäytteitä – Mukana 6 peliä, myös Marion SM-ottelu
  • Niko
    Nikkilä

Yle tarjoaa sunnuntaina speedrun-taidonnäytteitä – Mukana 6 peliä, myös Marion SM-ottelu

julkaistu: 13.11.2020 15:00

Yle juhlistaa vielä tämän viikon sunnuntaina Nenäpäivää e-urheilun ja pelaamisen merkeissä. Tällöin järjestetään klo 12 alkaen erillinen speedrun-lähetys, jonka yhteistyökumppanina toimii Suomen Speedrun Yhdistys FinnRuns ryLähetykseen kuuluu myös nettilipas, jolla kerätään rahaa lasten ja heidän perheidensä hyväksi tehtävään työhön.

Speedrunilla tarkoitetaan pelin läpi pelaamista mahdollisimman nopeasti. Tämä voi tapahtua silkan pelin opettelun kautta tai hyödyntämällä erilaisia ohjelmoinnista löytyviä poikkeavuuksia, joilla pelin normaalit “säännöt” voidaan ohittaa. Sunnuntailähetyksen peleinä ovat Half-Life (Elgu), Sonic the Hedgehog (tako), Jump King (CasualCassowary), Resident Evil 2 (2019) (TrayD), Celeste (Kaleva) sekä Super Mario Bros. 3 (ZoneVD ja TrueHyperMario), josta järjestetään SM-kilpaottelu.

“Super Mario Bros. 3 -ottelu oli lähtöpiste. ZoneVD ja TrueHyperMario muodostivat tänä vuonna otollisen kilpakaksikon, jonka ympärille oli helppo rakentaa tällainen spektaakkeli. Mariota tasapainottamaan piti tietenkin saada Sonic. Resident Evil 2 uusioversio on viime vuosien suosituimpia speedruneja ja saavutti yli 800 pelaajan piikin speedrun.com -sivustolla pian julkaisunsa jälkeen”, FinnRuns ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Juuso Hämäläinen kommentoi.

“Celeste on myös nauttinut suurta suosiota speedrun-skenessä julkaisustaan lähtien ja pelin kehittäjät viilasivat peliä speedrunit mielessä, minkä takia Celestessä ei ole juuri ollenkaan ns. RNG-elementtejä eli tuuria. Tapahtuman uusin peli Jump King on loistava osoitus pelistä, jonka kiipeämishaasteeseen saa ensimmäisellä kerralla käytettyä kymmeniä katkeria tunteja, kun taas speedrunaaja läpäisee sen alle viidessä minuutissa parhaimmillaan. Paletti viimeisteltiin FPS-klassikolla ja Half-Life oli tähän juuri sopiva valinta.”

Hämäläisen mukaan pelit tullaan läpäisemään lähetyksessä varsin nopeasti; jokaiseen suoritukseen menee korkeintaan tunti. Suomessa onkin varsin laaja skaala osaavia speedrun-harrastajia: Speedrun.com-sivustoon on rekisteröitynyt jo miltei 4000 suomalaista harrastajaa ja FinnRuns on järjestänyt vuodesta 2014 lähtien 13 maratontapahtumaa. Tänä vuonna yhdistys keräsi toiminnallaan 7000 euroa hyväntekeväisyyteen.

Kyseessä onkin laji, joka tarjoaa harrastajilleen rutkasti erilaisia haasteita ja mahdollisuuden itsensä kehittämiseen:

“Speedrunnaus kehittää hyvin laajasti eri pelitaitoja, kuten reaktionopeutta. Joissakin peleissä täytyy oppia reagoimaan ja toimimaan yhden framen tarkkuudella, joten huippuunsa hiottuna speedrunit liikkuvat suorituskyvyn äärirajoilla. Tärkein ominaisuus lienee kuitenkin kärsivällisyys. Onnistunutta speedrunia edeltää usein satoja, ellei tuhansia epäonnistumisia.

Aluksi kehitys on aina nopeaa ja jokainen yritys on uusi henkilökohtainen ennätys, mutta vähenevän tuoton laki ottaa kaikki pelaajat ennemmin tai myöhemmin kiinni. Siksi onkin tärkeää asennoitua speedrunaamiseen oikein: se on matka, kehityskaari, johon sisältyy aina sekä iloja että suruja. Hyvän ja terveen kärsivällisyyden harjoittamisella varmistaa sen, että maalissa hymyilyttää eikä harmita”, Hämäläinen kuvailee.

Hämäläinen kertoo myös, että sunnuntain päätapahtuma, Super Mario 3:n SM-kisa, tullaan toteuttamaan lajin maailmanmestarin Mitchflowerpower kehittämällä menetelmällä: Kisan tavoitteena on läpäistä peli alle tunnissa käyttämättä kentistä löytyviä taikahuiluja, joilla voi edetä maailmoista toiseen nopeasti (nk. Warpless-kategoria), ja kerätä samalla tietyistä kentistä ja kohdista saatavia pisteitä. Pisteitä voi saada mm. suorittamalla kentän tarpeeksi nopeasti tai onnistumalla speedrun-tempussa sallittujen yritysten rajoissa. Kuolemista menettää pisteitä, kun taas pääsemällä maaliin kuolematta kertaakaan saa pisteitä.

“Tämä pistesysteemi sekoittaa hyvin pakkaa, sillä lopputulos voi olla mitä vain, kun kyseessä ei ole enää suoraviivainen speedruni. Pelaajiemme näkökulmasta tilanne on todella herkullinen: TrueHyperMario nousi keväällä Warpless-kategorian Suomen nopeimmaksi ja samoihin aikoihin ZoneVD aloitti Mario 3 speedrunaamisen HyperMarion opastuksella. Lopulta ZoneVD nousi Suomen nopeimmaksi kovalla työllä ja edessä on opettajan ja oppilaan kohtaaminen joka sinetöi hyvin tämän mahtavan vuoden suomalaiselle Mario-speedrunaamiselle.”

Hämäläinen kehottaakin katsomaan sunnuntain lähetystä avoimella mielellä ja tarkalla katseella sillä pelit ovat ohi ennen kuin huomaakaan. Vaikka ruudulla saattaakin näkyä jotain hyvin outoa ja epätavallista, selostajat avaavat parhaansa mukaan lähetyksen tapahtumia.

“Speedrunien taika ja suosion syy lieneekin se, että näkee aivan uuden puolen peleistä, jollaista ei ehkä voinut edes kuvitella. Mikä parhainta, tämä harrastus on myös helppo aloittaa itse, jos innostuu!”

Ylen speedrun-lähetys on katsottavissa 15.11. klo 12:00 alkaen Yle Areenasta ja Yle e-urheilun Twitch-kanavalta.

Lähde: FinnRuns ry, Yle Kuvalähde: FinnRuns/TrueHyperMario, Valve, Matt Makes Games