SEURAA MEITÄ:
×

Counter-Strike 2

ETUSIVU / Counter-Strike 2
Vuoden viimeinen Counter-Strike-huipputurnaus alkaa – Miljoonasta dollarista kamppailevat ENCE, Aleksib ja Jimpphat
  • Perttu
    Leinonen

Vuoden viimeinen Counter-Strike-huipputurnaus alkaa – Miljoonasta dollarista kamppailevat ENCE, Aleksib ja Jimpphat

julkaistu: 12.12.2023 16:00

Counter-Striken kauden viimeinen suurturnaus alkaa keskiviikkona Abu Dhabissa Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. BLAST Premier World Final -turnaus kasaa lämpimään Lähi-Idän valtioon kahdeksan parhaiten kauden aikana menestynyttä joukkuetta kamppailemaan miljoonan dollarin palkintopotista.

Pelaajatcom näyttää totuttuun tapaan kaikki turnauksen ottelut suorana ja suomeksi selostettuna Twitch-kanavallaan.

Joukkueet on jaettu kahteen neljän joukkueen lohkoon. Molemmista lohkoista kolme parasta etenevät pudotuspeleihin. Lohkot pelataan double-elimination-systeemillä ja kaikki ottelut BO3-tyylillä.

Avausotteluiden voittajat kohtaavat yläkaavion finaalissa, josta voittaja etenee suoraan välieriin ja häviävä osapuoli neljännesvälieriin. Avausottelujen häviäjät kohtaavat puolestaan toisensa ja kyseisen ottelun voittaja jatkaa lohkon kolmantena joukkueena neljännesvälieriin, kun taas häviäjä pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa ja suuntaa kotimatkalle.

A-lohkossa pelaavat suomalaisorganisaatio ENCE ja Aleksi “Aleksib” Virolaisen johdattama Natus Vincere. Lohkon täydentävät Cloud9 ja Vitality.

B-lohkossa pelaavat Jimi “Jimpphat” Salon edustama MOUZ, G2, Heroic ja FaZe Clan.

A-lohko

Cloud9

Cloud9 ylsi marraskuun lopussa pelatussa BLAST Premier Fall Final -turnauksessa aina välieriin, jossa se hävisi kuitenkin Vitalitylle niukasti 2-1.

Kööpenhaminassa pelatun BLAST-turnauksen jälkeen joukkue suuntasi Dubaihin BetBoom Dacha 2023  -turnaukseen, jossa tulokset olivat todella heikkoja.

Joukkue jäi Dubaissa pelatussa turnauksessa alkulohkoon, kun se hävisi sekä MIBR:lle että BetBoomille. Ainoa voitto tuli turnauksen avausottelussa GamerLegionia vastaan.

Cloud9 kohtaa turnauksen avausottelussa pelinsisäisen johtajansa vaihtaneen ENCEn. Huolimatta siitä, että joukkueen viimeisin turnaus meni hieman penkin alle, lähtee Cloud9 havittelemaan jatkopaikkaa kauden huipentavasta turnauksesta.

Cloud9 ehdoton vahvuus on sen laaja karttaosaaminen. Joukkueelta ei löydy nykyisestä karttavalikoimasta yhtään karttaa, jota se ei pelaa. Ainoastaan Miragessa ja Vertigossa sen voittoprosentti on alle 50 viimeisen kolmen kuukauden ajalta.

Suurin  heikkous on puolestaan se, että joukkueelta ei löydy AWP-pelaajaa. Tämä onkin iso huolenaihe, sillä edellisessä turnauksessa vastustajat iskivät tähän heikkouteen armotta.

Arvio: Kaikki eväät jatkoon. Kuinka paljon selkeän AWP-pelaajan puuttuminen ratkaisee jää arvoitukseksi.

ENCE

Suomalaisorganisaatio ENCE esitteli Espoossa pelatussa Elisa Masters -turnauksessa ensimmäistä kertaa uuden pelinsisäisen johtajansa, Lucas “gla1ve” Rossanderin.

Espoossa joukkueen peli oli vielä kaukana parhaasta. Avausottelun shokkitappio HAVU:lle teki ENCEn matkasta kivikkoisen turnauksessa.

Joukkue ylsi kuitenkin 2-1 voitoilla sekä GamerLegionista että Fnaticista aina välieriin asti. Välierissä vastaan tullut Apeks oli kuitenkin liian kova pala purtavaksi muutosten keskellä painivalle ENCElle.

Reilun viikon takaisesta Elisa Masters -turnauksesta on varmasti otettu opiksi ja kulunut viikko on käytetty taatusti harjoitteluun uuden IGL:n alaisuudessa. Tanskalaisen nelinkertaisen major-voittajan kanssa samaan aikaan joukkueeseen liittynyt uusi valmentaja Jakub “kuben” Gurczynskikin on myös saanut nyt lisää aikaa joukkueen kanssa.

ENCEn yhteinen taival Rossanderin kanssa on kuitenkin vasta hyvin alkutekijöissä ja onkin mielenkiintoista nähdä millaisia asioita tanskalainen on saanut ajettua sisään joukkueensa peliin omasta “takukirjastaan”.

Arvio: Kiven kova lohko, josta ei ilmaiseksi jatkopaikkaa tipu. Avausottelussa vastassa vaarallinen Cloud9. Mikäli AWP-pelaaja Alvaro “SunPayus” Garcia ja joukkueen israelilaistähti Guy “NertZ” Iluz löytävät parhaan teränsä Dubain auringossa, etenee ENCE jatkoon lohkosta. Ulos pullahtaminen ei olisi kuitenkaan valtaisa yllätys.

Vitality

Hallitseva major-voittaja Pariisin major-turnauksesta on kilpaillut säästeliäästi uuden CS2:n ilmestymisen jälkeen. Joukkue on pelannut ainoastaan kaksi turnausta CS2:ssa.

Ensimmäinen turnauksista, IEM Sydney, päättyi pettymykseen, mutta marraskuun lopussa pelatusta BLAST Premier Fall Final -turnauksesta irtosikin sitten voitto.

Kööpenhaminassa pelatussa turnauksessa Vitality esitteli joukkueensa uusimman jäsenen, William “mezii” Merrimanin, joka hyppäsi tanskalaisen Emil “Magisk” Reifin tilalle. Debyyttiturnauksesta mestaruus, ei hassumpi aloitus brittipelaajan uralle herhiläisissä.

Vitality voitti kaikki ottelunsa mestaruuteen päättyneessä BLAST-turnauksessa. Se kaatoi matkalla mestaruuteen Heroicin, Complexityn, Cloud9:n ja kirsikkana kakun päällä finaalissa FaZe Clanin.

Joukkue lähteekin kauden päätösturnaukseen isoimpana ennakkosuosikkina yhdessä FaZe Clanin kanssa.

Arvio: Jatkoon lohkon ykkösenä ja kohti finaalia.

Natus Vincere

Natus Vincerelle elämä jälkeen CS:GO:n kaikkien aikojen parhaimman pelaajan Oleksandr “s1mple” Kostylievin on nyt ukrainalaisjoukkueelle arkipäivää.

Elävän legendan tilalle hankittu Ihor “w0nderful” Zhdanov teki debyyttinsä NaVi paidassa Kööpenhaminssa. Debyytti sujui loistavasti ja nuori 18-vuotias ukrainalainen näytti servulla kypsiä ja erinomaisia otteita.

Joukkue voitti turnauksessa kuitenkin ainoastaan kokoonpanoaan uudelleen luovan Ninjas in Pyjamasin. Tappiot tulivat Cloud9:lle ja Complexitylle, mutta vasta tiukkojen kolmen kartan vääntöjen jälkeen.

Nyt joukkue pääsee kuitenkin kauden päätösturnaukseen jälleen enemmän harjoitustunteja vyölle kertyneenä, kun kulunut reilu viikko on käytetty varmasti tehokkaasti hyödyksi. W0nderful on saatu ajettua sisään ja Aleksib:n johtama NaVi lähtee varmasti nälkäisenä metsästämään menestystä Dubaista.

Arvio:

Joukkue kohtaa valitettavasti avausottelussa turnauksen suurimman ennakkosuosikin Vitalityn, joka voi olla vielä turhan kova pala purtavaksi Virolaisen joukkueelle.

Matka vieneekin siis häviäjien otteluun, jossa vastustaja on pykälää helpompi. Siinä ja tässä riittääkö NaVin potku jatkoon kovasta A-lohkosta.

B-lohko

FaZe Clan

FaZe Clanin hurja 18 ottelun voittoputki CS2:ssa katkesi BLAST Premier Fall Final -turnauksen finaalissa Vitalitya vastaan. Tuon tappion jälkeen joukkueessa on tapahtunut myös pelaajamuutos.

Russel “Twistzz” Van Dulken siirtyi odotetusti Liquidin riveihin. Kyseessä on valtaisa menetys, mutta tilalle FaZe Clan hankki loistavan korvaajan. MOUZ:a jo vuodet kannatellut David “frozen” Cernansky hankittiin paikkaamaan kanadalaisen jättämää aukkoa.

21-vuoden iästään huolimatta slovakialainen frozen on erittäin kokenut pelimies. Ennen kaikkea hän on entuudestaan tuttu joukkueen kapteenille Finn “karrigan” Andersenille ja tähtipelaaja Robin “ropz” Koolille, joiden kanssa frozen pelasi MOUZ:ssa vuosina 2019-2020. Nyt vanha MOUZ:n core on jälleen yhdessä.

Frozenin sisäänajo FaZe Claniin tuleekin siis olemaan varmasti huomattavasti kivuttomampi, kuin pelaajan, jolla ei näitä yhteisiä kokemuksia olisi jo vyöllä Karriganin ja Ropzin kanssa.

Pelaajavaihdoksesta huolimatta FaZe Clan lähtee turnaukseen isoimpana ennakkosuosikkina yhdessä Vitalityn kanssa. Joukkueen karttaosaaminen on käsittämättömän kova, sillä se pelaa kaikkia karttavalikoimassa olevia karttoja.

Joukkueen voittoprosentti on alle 60 ainoastaan Miragessa ja Overpassissa, mikä tuo sille etulyöntiaseman lähes jokaisessa karttavedossa.

Arvio: Avausottelussa vastassa vieläpä turnauksen heikoin joukkue Heroic. Jatkoon lohkovoittajana.

Heroic

Tanskalaisjoukkue Heroic painii rajujen muutosten keskellä. Joukkueen kantavista voimista on menetetty viimeisimpien kuukausien aikana Casper “cadiaN” Mollerin lisäksi Astralikseen siirtynyt kaksikko Martin “stavn” Lund ja Jakob “jabbi” Nygaard.

Jäljellä vanhasta coresta ovat siis enää Rene “TeSeS” Madsen ja Rasmus “sjuush” Beck. Kauden päättävään turnaukseen kaksikon ympärille onkin kasattu lainapelaajia.

Aikaisemmin Heroicin kanssa vuoden loppuun asti ulottuvan sopimuksen tehneen Peter “dupreeh” Rasmussenin lisäksi Heroicin paidassa Dubaissa nähdään myös Kööpenhaminan BLAST-turnauksessa esiintynyt Sprout-laina Rasmus “Zyphon” Nordfoss.

Joukkueen täydentää Ecstaticista lainattu 19-vuotias AWP-pelaajaa Jason “salazar” Salazar, joka tekee ensi-esiintymisensä tier1-tason LAN-turnauksessa.

Heroic lähtee Dubaihin hyvin vaikeasta positiosta. Joukkue on ennakkoon ehdottomasti B-lohkon heikoin lenkki, mutta toisaalta Heroicilta ei odoteta mitään, mikä voi saada joukkueen pelaamaan vapautuneesti.

Arvio: Mitä todennäköisimmin kahden tappion siivittämänä tanskalaisorkesteri kotimatkalle ja pohtimaan joukkueen uudelleen rakennusta takaisin Tanskan maaperälle.

G2

G2:n teki CS-yhteisöä kohisuttaneen pelaajavaihdon, jossa loistavasti joukkueessa esiintynyt Justin “jks” Savage korvattiin OG:sta hankitulla Nemanja “nexa” Isakovicilla. Ratkaisun logiikkaa pohditaan edelleen ja ensimmäiset ottelut Isakovicin kanssa ovat sujuneet G2:lta heikosti.

Isakovic oli ennen siirtymistään OG:een G2:n pelinsisäinenjohtaja. Nyt tuota viittaa kantaa harteillaan kuitenkin Rasmus “HooXi” Nielsen, joten Nexa on  ottanut jks:n tontteja hoitaakseen. Ja tämä on tuottanut ainakin alkuun heikkoja tuloksia.

On puhuttu jopa CS:n historian surkeimmasta pelaajamuutoksesta.

Joukkue osallistui marraskuun lopussa alkaneeseen CCT 2023 Online Finals -turnaukseen. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa voitot tulivat vaivoin huomattavasti heikommista Sproutista ja Fluxosta.

Tämän jälkeen joukkue jäi kuitenkin täysin Auroran jalkoihin ja putosi turnauksesta lopulta Guild Eaglesille tulleen 2-1 tappion myötä.

Avausottelu MOUZ:a vastaan näyttää paljon osviittaa siitä, mikä on G2:n iskukyky tällä hetkellä.

Organisaatio tiedotti lisäksi eilen tulevasta valmentajavaihdoksesta, kun puolalaislegenda Wiktor “TaZ” Wojtas hyppää valmentajan tontille Dubain turnauksen jälkeen. TaZ on kuitenkin jo nyt mukana Dubaissa auttamassa nykyistä valmentajaa Jan “Swani” Mülleria.

Arvio: Käsittämätön pelaajavaihdos, heikosti sujuneet ottelut ennakkoon heikompia vastustajia vastaan ja tuleva valmentajanvaihdos. Paljon liikkuvia osia ja kysymysmerkkejä pyörii tällä hetkellä G2:n ympärillä. Ainoastaan heikon Heroicin löytyminen samasta lohkosta saattaa pelastaa joukkueen pudotuspeleistä ulos jäämiseltä.

MOUZ

MOUZ menetti siis pitkäaikaisen luottoratsunsa ja selkärankansa Frozen FaZe Claniin. Slovakialaisen jättämä aukko on valtava, jota on lähes mahdotonta paikata. Stand-in pelaajaksi kauden päätösturnaukseen on saatu Ninjas in Pyjamasista pois tippunut Ludvig “Brollan” Brolin.

Jimi “Jimpphat” Salon edustama MOUZ nähtiin viimeisimmäksi Espoon Elisa Masters -turnauksessa, jossa turnauksen ennakkosuosikkeihin lukeutunut MOUZ jäi yllättäen alkulohkoonsa.

Viimeinen viikko on käytetty varmasti tiukkaan harjoitteluun yhdessä Brollanin kanssa, mutta onko heikosti NIP:ssä esiintyneestä ruotsalaisesta täydentämään edes osittain Frozen jättämää aukkoa on iso kysymysmerkki.

Avausottelussa vastassa G2:n, joka painii myös muutosten kourissa. MOUZ on esiintynyt uudessa C2:ssa kuitenkin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta todella vakuuttavasti ja joukkueen ydin on edelleen kasassa.

Vastikään tehdyt jatkosopimukset kapteeni Kamil “siuhy” Szkaradekin ja AWP-pelaaja Adam “torszi” Torzsasin kanssa lujittavat varmasti joukkueen itseluottamusta ja uskoa tulevaisuuteen huolimatta Frozenin menetyksestä.

Arvio: Jatkoon, joko helpoimman tai vaikeimman kautta, mutta Jimpphat nähdään pudotuspeleissä tavalla taikka toisella.

Keskiviikkona alkavan turnauksen kaikki ottelut siis katsottavissa suorina Pelaajatcomin Twitch-kanavalla!

Keskiviikon aikataulu:

8:00 Cloud9-ENCE

11:00 Vitality-Natus Vincere

14:00 FaZe Clan-Heroic

17:00 MOUZ-G2

Kuva: Pelaajatcom