SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
VR-lasit päähän ja lypsämään – maitotilallinen vei lehmänsä metaversumiin
  • Saara
    R

VR-lasit päähän ja lypsämään – maitotilallinen vei lehmänsä metaversumiin

julkaistu: 15.01.2022 12:00

Metaversumia ja haitekkia ei ehkä monikaan aivan ensimmäisenä yhdistäisi maatalouteen. Turkin sydämessä maleksii kuitenkin lehmiä virtuaalilasit päässä.

Aksarayssa maitotilaa pitävällä Izze Kocakilla on käynnissä koe, jonka hän toivoo tehostavan tilan talvista tuotantoa. Vilpoisten kuukausien ajan lehmät ovat teljettyinä sisätiloihin, joten ne joutuvat tuijottamaan lähinnä navetan seinää ja toistensa naamoja. Kocak on asettanut parille ammulle päähän VR-lasit, joiden kautta visuaalinen ympäristö muuttuu idylliseksi laidunmaisemaksi. Tarkoitus on saada lehmät luulemaan, että ne todella ovat aurinkoisilla nurmilla, onnellisia, rentoutuneita – ja tuottoisampia.

Kocak ja kuivahkoa kesälaidunta mutustava tulevaisuuslehmä. Kuva: Zekeriya Karadavut / Anadolu Agency (Getty Images)

 

Lasit on kehitetty yhteistyössä eläinlääkäreiden kanssa, ja niitä testattiin Moskovassa ennen lähetystä varsinaiselle koekarjalle. Turvallisuusriskejä ei pitäisi siis olla. Tähän mennessä Kocak on saanut jo rohkaisevia tuloksiakin: talven mittaan kyborgilehmien päivittäinen maidontuotanto on kasvanut 22 litrasta 27 litraan.

“Ne katselevat vehreää laidunta ja saavat siitä emotionaalista buustia. Ne ovat vähemmän stressaantuneita”, intoilee tilallinen.

Kocak on niin tyytyväinen, että aikookin hetimmiten tilata laseja kymmenen kappaletta lisää.

Suomessa talvet ovat vielä reippaasti kylmempiä kuin Turkissa. Ehkä täälläkin voisi pistää loka-huhtikuun enimmäkseen sisällä viettävän nautakarjan virtuaalitodellisuuteen rentoutumaan? Äkkiseltään tulee toisaalta mieleen toinenkin vaihtoehto, naudat kun eivät pakkasta taida karvasina otuksina pelätä.

Lähde: Kotaku
Kansikuva: Zekeriya Karadavut / Anadolu Agency (Getty Images)

Tuoreimmat uutiset:

Luetuimmat nyt