SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Vieraskynä: 8 myyttiä ammattilaispelaajista ja esportsista
  • Toimitus

Vieraskynä: 8 myyttiä ammattilaispelaajista ja esportsista

julkaistu: 18.10.2021 08:00

Kuva: Pexels

Videopelit ovat kasvaneet valtavaksi teollisuudeksi ja se tavoittaa yhden vaikeimmin tavoitettavissa olevista väestönryhmistä. Tänä päivänä se on arvokkaampi bisnes kuin urheilu ja elokuvat yhteensä. Monille tuttu esports on peliteollisuudesta toistaiseksi vain pieni osa.

Esports on tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavista markkinoista ja on todennäköistä, että se tulevina vuosina kasvaa eksponentiaalisesti. Kasvavan suosionsa vuoksi ei ole yllättävää, että kaikenlaisten esportsiin liittyvien myyttien ja virhepäätelmien näkeminen on arkipäivää.

Useimmat tiedotusvälineet pitävät edelleen ammattimaisia videopeliturnauksia täydellisenä ajanhukkana ja äärimmillään syyttävät videopelejä esimerkiksi nuorten väkivaltaa lisääväksi tekijäksi. Näiden tosiasiallisesti virheellisten väittämien toistaminen ja juurtuminen muokkaa suuren yleisön näkemyksiä esportsin osalta valtavasti ja haittaa alan kehittymistä: siksi ne on tärkeää murtaa.

Mitkä ovat yleisimmät pelaamiseen liittyvät myytit?

Kuva: Pexels

1. Videopelit ovat vain lapsille

Kun videopelit ensi kerran tulivat markkinoille 80- ja 90-luvuilla, useimmat markkinointikamppanjat keskittyivät lapsiin, teineihin ja nuoriin aikuisiin. Silti käsitys videopeleistä vain lasten harrastuksena on muuttunut vuosien varrella uusien ja kehittyneempien pelien ja eri genrejen ansiosta. Lopputuloksena nykyään pelaaminen on hyväksyttyä ja normaalia kaiken ikäisille. Itse asiassa vanhin CS:GO-mestari on Abbe Drakborg, 78-vuotias mies.

Videopelit kuuluvat kaikille ikää, sukupuolta, taustaa tai väestönosaa katsomatta. Tämä on vain yksi monista mahtavista videopelien ominaisuuksista.

2. Esportsin opiskelu rajaa uramahdollisuuksia

Erilaiset esports-tutkinnot kehittävät monia taitoja ajanhallinnasta tiimityöhön, kommunikointiin ja paljon muuhun. Nämä taidot soveltuvat moniin eri ammatteihin esports- ja viihdemaaiman ulko- ja sisäpuolella. Sisällöntuotanto, tapahtumien järjestäminen, tuottaminen ja valmentaminen ovat arvokkaita taitoja, joista on hyötyä monilla eri aloilla digitaalisessa nykymaailmassa.

3. Videopelit ovat haitallisia nuorten terveydelle

Kun videopelejä pelataan maltillisesti, on niiden todistettu pitävän sisällään monia hyötyjä. Ne esimerkiksi parantavat opiskelijoissa keskittymiskykyä, käyttäytymistä ja läsnäoloa. On myös totta, että pitkäaikainen ja päivittäinen videopelaaminen voi altistaa rasitusvammoille ja voi aiheuttaa laiminlyöntejä muilla elämän osa-alueilla. Siksi onkin hyvä saada videopeleistä hyödyt haittojen sijasta. Tämä onnistuu siten, että pelaa kohtuullisesti ja osana tasapainoista elämäntyyliä: se tarkoittaa hyvää unta, hygieniaa, sopivan verran fyysista urheilua ja terveellistä ruokaa.

4. Esports ei ole oikea urheilulaji

Kilpailuaspektin lisäksi, kuten mikä tahansa muukin urheilulaji, esports vaatii paljon henkistä ja fyysistä kestävyyttä. Tällä tavoin se mukailee perinteistä kilpaurheilua. Iso osa reflekseistä mitä pelaamisessa tarvitaan ovat lähes epäinhimillisiä ja niiden tekeminen vaatii valtavaa henkistä ja fyysistä vahvuutta.

5. Esports haittaa opiskelua

Koska esports jakaa samankaltaisuuksia koodaamisen, IT:n ja urheilun kanssa, se voi mennä helposti yksi yhteen opiskelun kanssa. Esports rohkaisee ja kehittää opiskelijoita työskentelemään ryhmässä, kommunikoimaan ja työskentelemään läheisesti toisten kanssa jonkin tavoitteen saavuttamiseksi. Näiden ominaisuuksien ansiosta on mahdollista myös löytää uusia ystäviä.

6. Videopelien pelaaminen pätevöittää esports-alalle

Niin kuin perinteisessä urheilussa, kuten futiksessa, pelaajat ovat vain yksi esports-teollisuuden monista eri osa-alueista ja työmahdollisuuksista. Taustalla on valtava määrä taitoa jakautuneena eri rooleihin, kuten valmentajiin, tuomareihin, markkinoijiin, journalisteihin ja niin edelleen.

The Esports Player Development – ArtSciLab tarjoaa opiskelijoille näkemystä esports-alan mahdollisuuksista, oli se sitten selostamista, sisällöntuotantoa, valmentamista, tapahtumia, managerointi ja niin edelleen.

7. Videopelit tekevät ihmisestä epäsosiaalisen

Huolimatta siitä, että monet pelaajat ovat epäsosiaalisia, heidän epäsosiaalinen käytöksensä ei johdu videopelien pelaamisesta. Itseasiassa, videopelit ovat yksi yleisimmistä tavoista olla sosiaalinen ja joskus jopa ainoa, kuten olemme korona-aikana nähneet. Monet ihmiset tekevät pitkäaikaisia sosiaalisia suhteita pelaamisen kautta.

8. Esports rohkaisee väkivaltaan

Esports ei rohkaise väkivaltaan. Vaikka jotkin pelit ovat väkivaltaisia, tutkimukset osoittavat ettei videopeleillä ole suoraa yhteyttä nuorten väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

Faktat kuntoon

Yllä lueteltiin yleisimmät esportsmyytit, jotka voivat olla hyvinkin harhaanjohtavia. Nämä myytit ovat niiden yksilöiden tekosia, jotka eivät ole kiinnostuneita uuden ajan teknologiasta ja faktoista niiden ympärillä. Onneksi nämä myytit alkavat väistyä koko ajan nopeammin ja täten luovat uusia mahdollisuuksia esports- ja pelialalla kaikille.

Kirjoittaja on Miley Dowing. Voit katsoa hänen bloginsa täältä.