SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Videopelejä ja esportsia baarissa? Tamperelainen Save File tarjoaa vaihtoehdon perinteiseen baarikulttuuriin
  • Jere
    Vanhala

Videopelejä ja esportsia baarissa? Tamperelainen Save File tarjoaa vaihtoehdon perinteiseen baarikulttuuriin

julkaistu: 11.06.2019 09:00

Urheilu ja pelit ovat aina kuuluneet perinteiseen suomalaiseen baarikulttuuriin. Televisioruuduilla pyörii milloin Suomen jääkiekko- tai jalkapallomaajoukkueen pelit ja kulmakunnan kasipallomestaruutta ratkotaan muutaman tuopin jälkeen biljardipöydän ääressä. Tamperelainen Save File -baari kuitenkin tarjoaa tähän tuttuun kulttuuriin erilaista vaihtoehtoa.

Huhtikuun alussa Tampereen keskustan sydämeen avattu Save File nimittäin kutsuu itseään esports-baariksi eikä suotta.  Vetonauloina siellä toimivat niin pelikonsoleilla varustettu pelibaari kuin myös esports-loungeksi pyhitetty alue, jonka valkokankaalta voi päivästä riippuen seurata kaikenlaista e-urheilua laidasta laitaan aina perinteisestä Counter Strikesta esimerkiksi Overwatchiin.

Esports-loungen puolen valikoimasta löytyy valkokankaan lisäksi retrotunnelmaa, sillä siellä pääset ilmaiseksi pelaamaan minikonsoleita (NES, SNES, Commodore64), sekä legendaarisia kolikkopelejä kuten Frogger, Metal Slug ja Donkey Kong.

Pelibaarin puolelle päästäkseen täytyy maksaa erillinen pieni sisäänpääsymaksu, mutta tätä vastaan asiakas pääsee pelaamaan lukuisilla PS4-konsoleilla ja nauttimaan niiden mukana tulevista peleistä. Voit esimerkiksi ottaa vaikkapa matsin Rocket Leagueta kaveriasi vastaan virvokkeiden ja pienen napostelun ohessa. Ohjain vaan käteen ja pelit pystyyn.

Save File mainoskuva1

Haastattelimme Save Filen toista perustajaa Mikko Visuria, joka hieman valotti meille tarinaa Save Filen takana:

P: Mikä oli alkukipinä tai ensimmäinen ajatus, josta Save File on saanut alkunsa?

M: Me perustajathan (Mikko Visuri ja Ville Heinilä) olemme kummatkin restonomeja ja kipinä baarille syntyikin muistaakseni Villen opiskelijayksiössä, kun pelattiin muistaakseni Borderlands kakkosta. Pääideahan meillä on, että videopelit ja kaljottelu on ihan timanttinen yhdistelmä. Jokainen on varmasti joskus pelannut etkoilla ja sitten kun on päästy baariin niin kaverit hukkuu ja musiikki on liian kovalla, tunnelmahan siinä lopahtaa. Ideana on siis tarjota baari rennolla tunnelmalla ja aktiviteetilla.

P: Mikä on teidän suhteenne videopeleihin ja kilpapelaamiseen. Pelaatteko tai seuraatteko itse?

M: Pelattu on koko ikä, kummatkin on englannin oppinut pelaamalla ja itse muistan pelanneeni Civilization kakkosta jo ennen kuin osasin lukea saatika sitten sitä englantia! Pelaaminen on kummankin meidän lempiharrastus ja se ykköskeino rentoutua. Kummatkin pelailee yksikseen vähän eri pelejä, itselläni lähellä sydäntä ovat strategiapelit kuten Civilization ja Paradoxin pelit eli tuonne 4x puolelle mennään. Villellä sitten pelaaminen painottuu konsolille ja RPG-seikkailuihin kuten Skyrim ja Witcher.

Kumpikin on kuitenkin sydämmeltään co-op pelien ystävä ja se näkyykin baarin tarjonnassa eli noissa meidän pelikopeissa on panostettu co-op peleihin kuten Overcooked ja Gangbeast. Toki urhelupelit kuten NHL ja FIFA ovat edustettuna myöskin.

E-urheilu tuli kuvioihin mukaan oikeastaan viime syksynä kun mietittiin mitä kaikkea meidän pitää tarjota. Tampereella ei oikein ole sellaista paikkaa mihin e-urheilun ystävät voisivat kokoontua katsomaan yhdessä pelejä. Päätettiin sitten ottaa tästä koppi, vaikka minkäälaista suhdetta e-urheiluun ennen baarin avaamista ollutkaan.

On kuitenkin ollut kiva seurata miten hyvä tunnelma kisakatsomoissa on ollut! Samaan hengenvetoon voitaisiin todeta, että ollaan tehty linjaus, että sitä niin sanottua “oikeaa” urheilua ei meidän screenillä näy eli jos haluat Tampereella lätkää tai futista karkuun niin suuntaa meidän baariin.

P: Mitä mahtaa juuri alkanut kesä 2019 tuoda tullessaan Save Fileen?

M: Kesälle 19′ on tottakai tapahtumaa, eli meillä on viikottainen videopelitietovisa, perjantaisin klo 19 alkaen. Myös viikottainen juttu on taistelupeli weeklyt eli lauantaisin Tampereen eri pelien pelaajat kokoontuvat meille pelaamaan.

30.6 sunnuntaina meidän tiloissa kokoontuu Stories Games Tell, joka on Akateemisten Pelaajien avoin keskustelutilaisuus. Casuaaliturnaukset ja retroiltamat ovat kanssa suunnitelmissa.

P: Kiitos tästä haastattelusta ja hyvää kesää koko Save Filen väelle, onko terveisiä joita haluatte lähettää lukijoillemme.

M: Lopuksi haluan painottaa, että haluamme olla se Tamperelaisen pelaajan olohuone! Eli meille saa tulla juomaan myös limpparia ja henkilökunnan kanssa turisemaan pelaamisesta tai vaikka rentoutumaan afterworkeille!

Mikäli juomahammasta alkoi kolottamaan ja tahdot samalla nauttia videopelien tarjoamasta viihdykkeestä niin kannattaa ottaa suunta kohti Tamperetta ja osoitetta Aleksis Kiven katu 24.

Aukioloajat ja lisätietoja Save Filesta löydät kyseisen baarin nettisivuilta.