SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Venäjän GP 2019 aika-ajot: Bottaksella näytönpaikka!
  • Johannes
    Romu

Venäjän GP 2019 aika-ajot: Bottaksella näytönpaikka!

julkaistu: 27.09.2019 23:54

F1-kauden 16. osakilpailu ajetaan Venäjän Sotshissa. Venäjän kisaviikonloppu alkoi tuttuun tapaan perjantaipäivän harjoituksilla, joissa nopeimman ajan kellotti, ehkä pienimuotoisena yllätyksenä Red Bull -kuljettaja Max Verstappen, joka jätti taakseen toisena ajaneen Charles Leclercin reilulla 0,3 sekunnilla.

Perjantaipäivän suurin puheenaihe oli Mercedes ja hopeanuolten vauhti. Mercedes -kuljettajat olivat kaukana kärkivauhdista, jonka seurauksena saksalaistalli piti ylimääräisen ”kriisipalverin” jättäen toimittajat nuolemaan näppejään ensimmäisen session jälkeen.

Yhtä kaikki, perjantai on aina perjantai, mutta Mercedeksen leirissä ei suotta olla huolissaan auton suorityskyvystä, eikä vauhti parantunut toiseen sessioon, minkä seurauksena Mercedes jätti viikonlopun pitkät vedot ajamatta keskikovalla rengasseoksella sortuen etsimään autoon uusia säätöjä – paniikki!

Jos katsotaan ihan suoraan kertoimia, on Leclerc ennakkosuosikki aika-ajoihin, mutta lauantaina Sotshissa vallitsee epävakaa sää. Sotshissa sataa lauantaiaamuna, mutta iltapäivää kohti sää selkeytyy pitäen ukkoskuurojen sekä sateen mahdollisuuden läsnä aika-ajon aikana, mikä tekee paalutaistelusta melkoista lottoarvontaa.

Bottas vs Hamilton

Singaporen GP:n tapahtumat eivät jättäneet paljon jossiteltavaa siitä, kuka on Mercedes -tallissa tällä hetkellä kuljettaja numero UNO – Se on Lewis Hamilton. Valtteri Bottas on kuin vasten tahtoaan joutunut samaan talutushihnaan Hamiltonin Bulldoggien kanssa, vaikka nastolalaisen piti olla tällä kaudella uudesti syntynyt.

Mercedeksen perjantaipäivä oli suuri pettymys, kun vertaa päivää suoraan Ferrarin vauhtiin. Talli joutuu vetämään melkoisen kanin hatustaan, jos haluavat taistella huomenna kuivalla kelillä paalupaikasta, ja vesisade aika-ajojen aikana olisi enemmän kuin tervetullut – jos asiaa kysytään suoraan saksalaistallilta.

Bottas on aina viihtynyt Sotshin kaupunkiradalla, missä suomalaisässä otti uransa ensimmäisen F1-voittonsa vuonna 2017. Viime vuonna suomalaiselta vietiin varma voitto tallimääräyksellä, joka lienee vielä hyvässä muistissa.

Singaporen tapahtumat viime viikonloppuna, missä Hamilton rikkoi ensimmäiseksi herrasmiessopimusta aika-ajoissa ja sen jälkeen Mercedes käski Bottaksen hidastaa, että “Lewis” pääsee Bottaksen edelle joutumatta Alexander Albonin taakse – syövät miestä.

Hamilton tietää, että Mercedes on huomattavasti hitaampi kuin Ferrari. Tämä tilanne sataa suoraan Bottaksen laariin siinä mielessä, että britti lähtee vuorenvarmasti yliyrittämään aika-ajoissa. Suomalaisen etuna on myös radan kolmossektori, missä tarvitaan erittäin hyvää ajorytmiä.

Hamiltonin suurin ongelma on ollut Venäjällä nimenomaan kyseinen sektori, jossa ”late breakerinä” tunnettu Hamilton on ollut vuosien saatossa suurissa ongelmissa, kun vastassa on kello ja tallikaveri. Bottaksen ajotyylille ja rauhallisuudelle sektori sopii enemmän kuin hyvin, muiden sektorien ollessa nastolalaisen hallussa.

Sotshissa Hamilton joutuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Britti on hävinnyt viimeiset neljä vuotta aina tallikaverilleen aika-ajoissa. Bottas on kukistanut Mercedes -aikakaudella britin jokaisella kerralla Sotshissa aika-ajoissa ja nyt siihen tarjotaan taas oiva tilaisuus – satoi tai paistoi. Bottaksella tuskin on motivaatiosta puutetta kaikkien tapahtumien jälkeen – näyttämisen halua riittänee!

Huom: 3. harjoitukset ajetaan klo: 12:00 (saattaa muuttaa kertoimia).