SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Vältä tätä huijausta – Saatat katsoa vääränlaista pelilähetystä
  • PJ

Vältä tätä huijausta – Saatat katsoa vääränlaista pelilähetystä

julkaistu: 19.01.2020 19:48

Striimauspalvelu Twitch on kärsinyt jo pitkään sitä hyödyntävistä huijaustileistä. Tilejä esiintyy monien eri pelikategorioiden alla ja viime aikoina myös Counter-Strike: Global Offensive on saanut niistä aimon osansa.

Huijaustilit uskottelevat usein striimaavansa jonkun suositun pelaajan lähetystä, mutta todellisuudessa pyörittävät vain vanhaa tallennetta. Lähetyksen katsojat pyritään ohjaamaan striimistä suoraan erilaisille huijaussivustoille, joissa heiltä voidaan huijata rahaa, pelin sisäisiä esineitä tai esimerkiksi pelitunnuksia.

Twitchissä on esiintynyt viimeaikoina paljon CS:GO-huijauslähetyksiä. Lähetyksissä huijarit esiintyvät eri ammattilaispelaajina, kuten esimerkiksi ukrainalaisena Oleksandr “s1mple” Kostylievinä tai yhdysvaltalaisena Jake “Stewie2k” Yipinä.

Sunnuntaina 19. tammikuuta Twitchin CS:GO-kategoriassa näkyi katsotuimpana lähetyksenä eräässä vaiheessa “🔴 @zywoo plays FPL | Free Skins For Everyone Today | $10,000 Sponsor 🎁”. Tässä lähetyksessä huijari esiintyi ranskalaisena CS:GO-tähtenä Mathieu “ZywOo” Herbautina ja houkutteli katsojia arvonnalla, jossa luvattiin ilmaisia pelin sisäisiä tavaroita kaikille.

Huijarit hyödyntävät botteja katsojamääriensä kasvattamiseksi, jonka vuoksi heidän lähetykset ovat usein jopa kategorioidensa katsotuimpia lähetyksiä. Näin ne loistavatTwitchin etusivulla keräten yhä enemmän huijattavia katsojia lähetyksiinsä.

Kostyliev itse otti kantaa CS:GO-huijauksiin Twitterissä jo joulukuussa kyseenalaistamalla Twitchin aikaansaamattomuutta. Hän sanoo näkevänsä huijauslähetyksiä itsestään päivittäin.

Kyseisenlaiset huijauslähetykset eivät ole uusi ilmiö ja toivon mukaan Twitch kykenee tekemään asialle mahdollisimman pian jotain. Jo pelkästään se, että huijareilta evättäisiin mahdollisuus päästä eri pelikategorioiden etusivuille, vähentäisi huijauksien merkitsevyyttä.

Yleisvinkkinä huijauslähetysten erottamiseen on tarkastaa lähettäjän tunnuksen oikeellisuus sekä kiinnittää huomiota lähetyksen laatuun (esim. bannerit, kommentointi). Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa myös muistaa, että mikäli jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti sitä myös on.