SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Väite: Nintendo viilasi kisajärjestäjää linssiin – Tuloksena satojen tuhansien tappiot
  • Niko
    Nikkilä

Väite: Nintendo viilasi kisajärjestäjää linssiin – Tuloksena satojen tuhansien tappiot

julkaistu: 30.11.2022 21:02

Smash World Tour -turnaussarjan on Nintendon Super Smash Bros. pelisarjan ympärille rakennettu epävirallinen “maailmanmestaruustapahtuma”. Turnaussarja sitoo yhteen lukuisia itsenäisiä turnauksia, joissa pelaajat ansaitsevat karsintapisteitä.  World Tour onkin palkintorahoiltaan, osallistujalistaltaan ja palkintorahoillaan mitattuna yksi Super Smash Brosin merkittävimmistä e-urheilutapahtumista. Sen oli tarkoitus huipentua ensi kuussa järjestettävään SWT 2022 Championships -finaaliturnaukseen, jonka yhteenlaskettu palkintopotti oli yli 250 000 dollaria.

Turnaussarjasta vastaava Beardog Events julkaisi kuitenkin eilen päivityksen, jonka mukaan finaaliturnaus on jouduttu perumaan Nintendon toimenpiteiden vuoksi. Pelijätti oli tehnyt selväksi, ettei se enää suvaitse peliensä lisenssittömiä turnauksia. World Tourin liki vuoden kestänyt lisenssinhakuprosessi oli jämähtänyt täydellisesti, eikä turnausjärjestäjälle jäänyt lisenssin puutteessa muuta vaihtoehtoa kuin perua turnaus.

Tieto lisenssivaatimuksesta ja World Tourin lisenssin hylkäämisestä saatiin viime keskiviikkona. Nintendon edustaja ei suostunut selittämään, miksi lisenssi hylättiin sekä tälle että ensi vuodelle, vaikka World Tourin henkilöstö oli keskustellut Nintendon kanssa läpi vuoden. Päätös oli myös merkittävä ero Nintedon aiempaan kantaan, jonka mukaan nämä olivat valmiita estämään ainoastaan modeja käyttävien turnausten järjestäminen – ilman lisenssiä toimiminen ei heitä kiinnostanut.

Tiedotteen mukaan World Tourin järjestäjät tulevat menettämään “satoja tuhansia dollareita” Nintendon päätöksen johdosta. Syynä tähän ovat esimerkiksi jo aiemmin solmitut sopimukset sponsoreiden ja muiden tahojen kanssa.

Turnausjärjestäjä osoittaa syyttävää sormea myös tällä hetkellä ainoaan lisenssillä toimivaan Smash-turnaussarjaan, Panda Cupiin. World Tourin tiedotteen mukaan Panda Cupin työntekijät olivat levittäneet jo aiemmin virheellistä väitettä, jonka mukaan World Tourin toiminta tultaisiin estämään tästä vuodesta alkaen, tavoitteenaan saada turnaukset yksinomaan Panda Cupin alle. Panda Cup myös väitti, että World Touriin osaa ottavat tapahtumat voitaisiin pakottaa lopettamaan toimintansa, ja etteivät Panda Cupiin kuuluvat tapahtumat voisi ottaa osaa World Touriin.

Vielä tässä vaiheessa Nintendo oli keskusteluissaan avoin World Tourin lisenssihakemukselle, eikä pitänyt Panda Cuprin lisenssiä eksklusiivisena.

Turnausjärjestäjien lisäksi Panda Cupin toimitusjohtaja kovisteli myös lähetystuotannosta vastaavaa Beyond the Summittia, tavoitteenaan saada turnauksien lähetysoikeudet yksinomaan Panda Cupille – ilmaiseksi. Beyond the Summittia uhkailtiin muun muassa Nintendon mukaan tuomisella. Kun asia tuotiin Nintendon tietoon, nämä olivat “turhautuneita” Panda Cupin käytöksestä ja alleviivasivat, etteivät nämä toimi Nintendon sanansaattajina.

Nintendon edustaja kiistautti Kotakulle antamassaan lausunnossa, että yhtiö olisi vaatinut loppuvuodelle suunniteltujen World Tour -tapahtumien muuttamista tai perumista. World Tour julkaisi tähän oman vastineensa, jossa nämä alleviivasivat Nintendon edustajan vaatineen virallista lisenssiä turnausjärjestäjiltä.

Smash World Tourin alkuperäinen tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Lähde: Smash World Tour Kuvalähde: Nintendo