SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Uudet pelikonsolit tulevat – Tällaisia ovat seuraava PlayStation ja Xbox
  • Niko
    Nikkilä

Uudet pelikonsolit tulevat – Tällaisia ovat seuraava PlayStation ja Xbox

julkaistu: 17.10.2020 10:36

Pelaamisen uusi sukupolvi lähestyy jälleen, kun teknologian jyllätessä eteenpäin pelikonsolivalmistajat julkaisevat laitteidensa uusimmat versiot. Tänä vuonna valokeilassa ovat olleet Xboxin valmistaja Microsoft ja PlayStationin valmistaja Sony, jotka ovat avanneet salamyhkäisyyden verhoa ja paljastaneet tulevien konsoliensa ominaisuuksista.

Mutta mitä tulevaisuus tarjoaakaan, ja mikä konsoleista on paras valinta?

Samaa, mutta omanlaistaan

Omista erikoisuuksistaan huolimatta uusien konsolien välillä löytyy myös merkittäviä yhtäläisyyksiä, eivätkä näiden erot ole välttämättä ensivilkaisulta selviä. Molemmat pyrkivät hyödyntämään samaa, kehityksen aallonharjalla kulkevaa teknologiaa, jonka tavoitteena on mahdollistaa näyttävimmät mahdollisimmat pelit. Koska laitevalmistajat kilpailevat myös pelien saamisesta omille alustoilleen, niiden ei välttämättä kannata tehdä konsoleistaan liian omaperäisiä, jottei pelien kehittämisestä tehdä liian hankalaa.

Jokainen konsolisukupolvi on tuonut oman lisänsä pelialan kehitykseen. Esimerkiksi toisessa konsolisukupolvessa 80–90-luvun vaihteessa tapahtui pelien bittimäärän nostaminen kahdeksasta kuuteentoista, kun taas seuraavassa sukupolvessa siirryttiin ensimmäistä kertaa 3D-grafiikkaan kulmikkaiden polygonien avulla. Tästä eteenpäin kehitys onkin ollut pääasiassa 3D-mallinnuksen hiomista ja entistä realistisemman ilmiasun tavoittelua.

Nyt alkavassa yhdeksännessä sukupolvessa suurimpiin editysaskeliin kuuluu realistinen valon käyttö, ns. ray tracing, jossa konsolit voivat mallintaa jopa yksittäisiä valonsäteitä. Myös valon käyttäytymistä erilaisilla pinnoilla ja jopa näiden läpäisemistä voidaan toteuttaa entistäkin realistisemmin.

PlayStation

Sony lähtee seuraavaan konsolisukupolveen edellisen voittajana. Sen nykyinen PlayStation 4 -konsoli on myynyt yli 110 miljoonaa yksikköä, mikä peittoaa Xboxin arvioidun 50 miljoonan yksikön myyntiluvut. Yhtenä merkittävänä syynä tälle pidetään Sonyn vaikuttavaa yksinoikeustarjontaa. Yhtiö on onnistunut sekä omistamiensa pelistudioiden että ulkopuolisten yksinoikeussopimusten avulla haalimaan itselleen ammo kasan arvostettuja pelejä, joita voi pelata ainoastaan niiden konsolilla. Näihin kuuluvat mm. Horizon: Zero Dawn, Ghost of Tsushima, The Last Guardian, Spider-Man, Bloodborne ja God of War, jotka ovat keränneet sekä taloudellista menestystä että kriitikkojen kehuja.

Yksinoikeuspelit tulevatkin varmasti olemaan PlayStationin suurin myyntivaltti myös jatkossakin. Tämän lisäksi yhtiö on markkinoinut PlayStation 5 -konsolinsa supernopeaa SDD-kiintolevyä, joka mahdollistaa sata kertaa edeltäjäänsä nopeamman prosessoinnin. Yhtiö on antanut ymmärtää, että entistä nopeampien latausnopeuksien ansiosta PlayStation 5:n peleissä ei olisi latausaikoja laisinkaan.

Vaikka tuleva konsoli onkin roimasti edeltäjäänsä tehokkaampi, sen arkkitehtuuri mahdollistaa konsolien yhteensopivuuden. Sony onkin jo luvannut, että lähes kaikkia PlayStation 4:n pelejä voi pelata PlayStation 5:llä heti sen ilmestyttyä. Yhtiön tuleviin yksinoikeuspeleihin kuuluvat mm. Horizon Forbidden West, Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart ja Demon’s Soul.

PlayStation 5:stä julkaistaan kaksi erilaista versiota; levyaseman sisältämänä malli, jonka hinta on 499,99 sekä puhtaasti digitaalisten pelien peluun tarkoitettuna malli, jonka hinta on 399,99 euroa. Konsoli julkaistaan Suomessa 19. marraskuuta 2020.

Xbox

Microsoftin voidaan katsoa kokeneen tietynlaisen identiteettikriisin nykyisen konsolisukupolven aikana. Sen aiempi konsoli Xbox 360 oli menestys, mutta nykyinen Xbox One ei oikein löytänyt kunnollista jalansijaa. Jo konsolin nimi aiheutti hämmennystä. Yhtiö yritti alun perin erottua joukosta liikkeenohjausta hyödyntävällä Kinect-laitteellaan, mutta se putosi nopeasti kelkasta. Microsoftilla on ollut myös ongelmia merkittävien yksinoikeuspelien hankkimisessa, ja monet sen jo julkistamat pelit peruutettiin ennen julkaisua.

Yhtiön tuleva Xbox Series X on sen sijaan jo onnistunut määrittämään tulevat myyntivalttinsa. Konsoli tulee paitsi olemaan kilpailijaansa PlayStationia tehokkaampi, myös nojaamaan vahvasti pelejä huokeasti tarjoavaan Game Pass Ultimate -tilauspalveluun, jota yhtiö on verrannut Netflixiin. Lisäksi Microsoft tekee voimakkaan peliliikkeen pilvipelaamista kohden: yhtiön Game Pass Ultimateen kuuluva xCloud-palvelu julkaistiin syyskuussa, ja se mahdollistaa uutuuspelien pelaamisen myös mobiili- ja tablettilaitteilla.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että Microsoftin päällimmäisenä tavoitteena on varsinaisen tuotemyynnin sijaan haalia enemmän käyttäjiä Xbox-ekosysteemiin. Tästä kielii myös se, että yhtiö on luvannut julkaisevansa ainakin tässä vaiheessa tulevat yksinoikeuspelinsä sekä nykyisen sukupolven Xbox Onella että tulevalla Xbox Series X:llä. Jos asiakas myöhemmin ostaa uuden konsolin, hän voi päivittää vanhat pelinsä uudempaan versioon maksutta.

Moni on kuitenkin huomauttanut, etteivät peleistä nähdyt ennakot vastaa PlayStationin visuaalista näyttävyyttä. Tämä on huolestuttavaa, kun ottaa huomioon että Xbox Series X on roimasti PlayStation 5:tä tehokkaampi ja sisältää sen tavoin mm. huippunopean SSD-kovalevyn. Tässä vaiheessa julkaistun pelikuvan on kerrottu olevan vasta varhaisessa vaiheessa, ja tilanne saattaa muuttua dramaattisesti myöhemmin. Puhdas teho ei myöskään itsessään riitä menestykseen.

Microsoft on jo julkistanut monia vaikuttavia yksinoikeuspelejä, kuten Halo Infinite, Fable, Everwild ja Senua’s Saga: Hellblade II. PlayStationista poiketen Xboxin yksinoikeuspelit nähdään myös Windows PC -alustalla.

PlayStation 5:n tavoin myös uudesta Xboxista julkaistaan kaksi versiota: Lippulaivamalli Series X, joka maksaa 509,99 euroa, sekä tehoiltaan vaatimattomampi Series S, joka maksaa 309,99 euroa. Uudet pelit tulevat toimimaan molemmilla versioilla, mutta Series X:n merkittävimpänä etuna ovat pelien renderointi 4K-kuvantarkkuudella Series S:n 1440p-tarkkuuteen verrattuna ja suurempi muistikapasiteetti sekä keskusmuistin että kaksinkertaisen tallennustilan suhteen.

Entäs Nintendo?

Pelialan pitkäikäisin konsolivalmistaja Nintendon on arveluttavasti jätetty pois tästä vertailusta. Syy tähän on, että Nintendon on onnistunut asettamaan itsensä perinteisen vastakkainasettelun ulkopuolelle. Yhtiön Nintendo Switch -konsoli julkaistiin kolme vuotta sitten, keskellä kahdeksatta konsolisukupolvea ja vuosia ennen Sonyn ja Microsoftin uusia konsoleita.

Osasyy tähän oli arvatenkin aiemman WiiU-konsolin floppi, mutta myös se, ettei Nintendo näe Switchin kilpailevan Sonyn ja Microsoftin kanssa. Switch-konsoli on graafiselta suorityskyvyltään pätevä, muttei häikäisevä, ja sen suurimpana myyntivalttina onkin kannettavuus. Pelaajat voivat pelata kokonaisvaltaisia konsolielämyksiä missä tahansa, jopa reissun päällä. Nintendon ajatuksena on, ettei pelaajien ole tarvetta valita Switchin ja muiden konsolien välillä, vaan nämä ostavat Switchin jonkin muun pelilaitteen lisäksi.

Taktiikka näyttää toimineen. Switchiä on myyty tähän mennessä jo yli 55 miljoonaa kappaletta ja tahti jatkuu kovana. Switchin myyntivalttina toimivat myös Nintendon omat, suorastaan legendaariset yksinoikeuspelit. Yhtiö ei ole vielä julkistanut suunnitelmiaan seuraavan konsolin julkaisusta, vaikka huhuja siitä onkin kiertänyt. Kun kuitenkin ottaa huomioon konsolisukupolven keskimääräisen iän, on hyvinkin mahdollista, että Switchin mantelinperijä on vielä kahden tai useamman vuoden päässä.