SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
U20 MM-kisat Suomi
  • Toimitus

U20 MM-kisat: Ensimmäinen pelipäivä ohi – Kanada murskasi, Suomi taapersi

julkaistu: 27.12.2018 07:56

Nuorten jääkiekon MM-kisojen ensimmäinen pelipäivä on takana. Suomalaisittain turnaus ei alkanut odotetusti, sillä Ruotsi oli ensimmäisessä ottelussa selkeästi parempi. Kanada vastaavasti laittoi pystyyn kunnon shown ja murskasi Tanskan peräti 14-0.

Tsekki – Sveitsi 2-1 (ja)

Suomen aikaa kello 23:00 illalla alkanut ottelu tarjosi todella tasaisen väännön. Tsekki lähti otteluun kertoimien valossa suurena ennakkosuosikkina, mutta Sveitsi antoi pienoisen “myrskyvaroituksen”. Ottelu eteni todella tasaisesti. Toisen erän puolivälin tienoilla Sveitsi siirtyi Nando Eggenbergerin maalilla 0-1 johtoon, mutta Tsekin Martin Kaut tasoitti ottelun vain reilun minuutin jälkeen. Ottelu eteni lopulta jatkoajalle ja ottelun ratkaisi David Kvasnicka vain 52 pelatun jatkoaikasekuntin jälkeen.

Ottelussa nähtiin peräti 34 jäähyminuuttia. Tsekki otti ottelussa peräti kahdeksan kappaletta kahden minuutin jäähyjä ja sanomattakin selvää, ettei Tsekki voi turnauksessa samanmoisella jäähymäärällä jatkaa.

Yhdysvallat – Slovakia 2-1

Myös Slovakia pääsi hieman yllättämään USA:n ensimmäisessä ottelussa. Slovakia siirtyi 0-1 johtoon toisen erän lopussa Marek Korenickin maalilla ja USA ihmetteli ottelun menoa. Luontaisesti USA vei ottelua ja laukauksetkin merkattiin Yhdysvalloille 34-14.

USA sai helpotusta paineeseen kolmannen erän alkupuolella, kun Mikey Anderson ja Evan Barrat onnistuivat maalinteossa. Slovakialla oli vielä seitsemän minuuttia ennen ottelun loppua mahdollista tasoittaa ottelu rangaistuslaukauksesta, mutta Kukuca ei tuossa yrityksessään onnistunut.

Kanada – Tanska 14-0

Kanada otti näytöstyyliin odotetun voiton Tanskasta. Ottelun jälkeen Kanadan maalivahti Michael DiPietro totesi, ettei hän ole koskaan pelannut ottelua, jossa hän torjuu yhtä monta laukausta kuin oma joukkue tekee maaleja.

Peräti kaksi pelaajaa teki ottelussa hattutempun. Illan kovimmat tehot iskivät Morgan Frost tehoilla 3+2=5 +6. Myös Maxime Comtois onnistui ottelussa erinomaisesti. Vain 13 minuuttia pelannut hyökkääjä takoi peräti neljä maalia. Ottelu oli jo 7-0 tilanteessa toisen erän jälkeen, mutta Kanada ei hillinyt menoa viimeisessäkään erässä. Seitsemän maalia kolmanteen ja pöytäkirjaan merkattiin isännille 14 maalin voitto.

Suomi – Ruotsi 1-2

Suomi aloitti ottelun Ruotsia vastaan todella heikosti ja varsinkin ensimmäisessä erässä Ruotsi oli täysin kuskin penkillä. Henri Jokiharjun ensimmäinen jäähy kostautui peräti 13 sekunnin jälkeen, kun Erik Brännström lähetti kiekon siniviivasti tarkasti kohti yläkulmaa.

Toisessa erässä Suomi kärsi IIHF:n uudesta sääntömuutoksesta. Sami Moilanen otti myöhäisestä taklauksesta kaksiminuuttisen ja vihellyksen jälkeen myös Samuli Vainionpää päätti syöttää mailaansa ruotsalaisille. Suomi joutui 5v3 alivoimalle ja Ruotsi rokotti heti. 12 sekuntia ja asialla taas kerran Ruotsin kapteen Erik Brännström.

Moilasen taklaus oli siis osa uutta linjausta. Kiekkofanille ehkä erikoiselta näyttävä jäähy selittyy tällä IIHF:n videolla.

Suomi aloitti kolmannen erän välittömästi Rasmus Kuparin poikittaisella mailalla. Tällä ylivoimalla Ruotsi ei kuitenkaan onnistunut rokottamaan. Kolmannen erän viimeisellä neljänneksellä Suomi pääsi harvinaiselle ylivoimalle. Ykkösylivoima ei saanut hyvistä paikoista huolimatta maalia, mutta kakkosylivoima onnistui sahaamaan Ruotsin puolustuksen rikki. Ajassa 56:27 Aarne Talvitie kavensi lukemat 1-2 Kaapo Kakkon ja Anton Lundellin syötöstä. Suomi ei kuitenkaan lopulta pystynyt ilman maalivahtia tasoittamaan ja Ruotsi voitti ottelun samoilla lukemilla.

Ottelussa nähtiin toki erikoisia jäähyjäkin. Jokaisessa mahdollisessa tilanteessa joku ruotsalainen piteli naamaansa ja osa näistä menikin tuomaristolle läpi. Ruotsi ei saanut ottelussa jäähyjä kuin selkeimmistä koukkaamisista ja kampeista. Ei, vaikka kiekko osui kolmannessa erässä Ruotsin vaihtoaition edessä pelaajaan, kun Ruotsilla oli kentällä kahdeksan pelaajaa.

Suomi pysyi lähes koko ottelun pois maalipaikoilta kavennusta lukuunottamatta, sillä Ruotsi puolusti tiiviisti. Vaikka peli kehittyi ottelun myötä, on Suomen todellakin syytä pysyä pois jäähyboksista jatkossa. Jos ottelusta haluaa hakea jotain positiivista, Suomen maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen pelasi todella hyvän ottelun ja antoi Suomelle mahdollisuuden ottelussa.

Kuva: Yle Areena -lähetys