SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Tutkimus: Pelaaminen edistää mielenterveyttä
  • Sauli
    Rautiainen

Tutkimus: Pelaaminen edistää mielenterveyttä

julkaistu: 07.02.2021 15:00

Oxfordin yliopisto julkaisi viime vuonna tutkimuksen, jonka mukaan videopelaamisella on yhteys tyytyväisyyden kokemiseen ja mielenterveyteen. Tutkimustulos on hieno uutinen monille pelaamiseen epävarmasti suhtautuvalle, ja syventää pelaamistutkimuksen kenttää entisestään.

Oxfordin yliopiston tutkimuksessa oli mukana tutkijoina myös kaksi suomalaista: Matti Vuorre ja Niklas Johannes

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuskohteet – joita oli 3274 kappaletta – arvioivat tutkijoiden antamaan kyselyyn peliaikansa ja sen aikana kokemansa tyytyväisyyden. Sen jälkeen pelaajien ilmoittama peliaika yhdistettiin pelintekijöiltä saatuihin tietoihin. Kaikki tutkittavat olivat yli 18-vuotiaita.

Tutkimus toteutettiin kahden videopelin voimin. Plants vs Zombies: Battle for Neighborville on strategiapeli, jossa värikkäässä ympäristössä ja hyvän mielen maisemissa pelaaja tuhoaa kasvein taloaan lähestyviä zombeja.

Toinen peli oli viime vuoden hitti: Animal Crossing: New Horizon. Nintendon tuottamassa elämäsimulaatiossa pelaaja muuttaa saarelle ja ilman sen suurempaa juonta ottaa vastaan uusia eläinasukkaita, kalastaa, rakentaa taloja ja esimerkiksi sisustaa.

Animal Crossing: New Horizon pelissä voi järjestää juhlat korona-aikanakin.
Animal Crossing: New Horizon pelissä voi järjestää juhlat korona-aikanakin.

 

Tutkimuksen mukaan, jos pelaaja pelasi esimerkiksi neljä tuntia päivässä, koki hän olonsa tyytyväisemmäksi kuin ilman pelisessiota. Pelaaminen rentoutti, toi iloa ja sai mielen muualle mieltä painavista asioista.

Tutkijoiden mukaan yksi syy tutkimustulokseen voi olla, että molemmat pelit sisältävät sosiaalisen aspektin. Pelaaja on pelatessaan vuorovaikutuksessa toisiin, ja esimerkiksi Animal Crossingissa tekoälyn ohjaamat hahmot voivat vaikkapa juoruilla pelaajan kanssa uusimmasta saaren asukkaasta.

Lisäksi koronatilanne on vähentänyt sosiaalisia tilanteita kautta maailman. Tämän vuoksi sosiaalisuutta haettiin muualta, kuten peleistä, joka osaltaan on voinut vaikuttaa tuloksiin.

Pelaamisen onnea

Johtava tutkija, professori Andrew Przybylski piti tutkimustuloksia yllättävinä. Aiemmin pitkien pelisessioiden on nähty vaikuttavan peräti masentavasti pelaajiin. Tuore tutkimus kuitenkin kiistää tämän:

“Jos pelaa Animal Crossingia neljä tuntia päivässä joka ikinen päivä, sanoo todennäköisesti olevansa onnellisempi kuin sellainen, joka ei pelaa”, Przybylski kertoo.

“Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Animal Crossing itsessään tekisi ihmisestä onnellisen.”

Pelaaminen opettaa kieliä, kehittää kognitiivisia taitoja, kertoo tarinoita, edistää sosiaalisuutta ja tarjoaa onnistumisen kokemuksia.

Oxfordin yliopisto Iso-Britanniassa.
Oxfordin yliopisto Iso-Britanniassa.

 

Kuitenkin tutkimuksen tuloksessa on myös otettava huomioon pelit, joita pelattiin. Aikaa vaativien ja stressaavien esports-pelien tutkimustulos voisi näyttää hyvin erilaiselta, kuin rento ja kiireetön Animal Crossing. Oletattavaa on, että pelin lisäksi sillä, miten pelaa, on myös väliä.

Tutkimuksen arviointia ja vastapuolta

Tyytyväisyyttä on vaikea mitata, eikä ainoastaan siksi, että pelaajat voivat kokea sitä monesta eri syystä pelaamisen yhteydessä. Kuitenkin tutkimuksen tutkittavien määrä on kovin kattava, joten huomiotta sitä ei voi jättää.

On myös todettava, että pakonomaisesti pelaavat tai ongelmiaan sillä peittävät, eivät saa pelaamisesta vastaavaa nautintoa – korkeintaan siirtävät pahaa oloaan pidemmälle. Tästä myös Przybylskikin mainitsi kommentoidessaan tuloksia.

Pelien vaikutuksista on tehty toistaiseksi vähän tutkimusta, joten ristiriitaisia tuloksia riittää. Esimerkiksi Journal of Psychiatric Researchin julkaiseman tutkimuksen mukaan noin 3% pelaajista voi kokea sairaalloisen pelaamisen oireita. Liiallinen pelaaminen voi myös vaikuttaa sosiaalisuuteen ja elämäntapoihin Lisäksi on iänikuinen debatti siitä, onko pelaamisella yhteys agressiivisuuteen.

Pelaamisen yleistyessä kiihtyvällä tahdilla, on sitä koskevia tutkimuksia myös tehtävä enemmän. Varsinkin, jos tulokset ovat ristiriitaisia.

Suurimmalle osalle pelaajista pelit ovat hauskaa ja hyödyllistä ajanvietettä ja yhdessä tekemistä. Osalle pelaajista pelit kuitenkin aiheuttavat eritasoisia haittoja kuten arjen hallinnan heikentymistä ja pelimaailman ulkopuolisen elämän kaventumista.

Lisääntyvien tutkimuksien avulla voimme saada selville ja ymmärtää, miten luoda pelaamisen iloa kaikille.

Lähde: Oxfordin yliopisto, Journal of Psychiatric Research, MLL, YLE

Kuva: Animal Crossing, Oxfordin yliopisto