SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Tommi Mäkisen Toyota Gazoo Racing merkkimestaruuteen
  • Toimitus

Tommi Mäkisen Toyota Gazoo Racing merkkimestaruuteen

julkaistu: 18.11.2018 13:38

Seitsemäs päivä Heinäkuuta 2015 ilmoitti Toyota palkanneensa Tommi Mäkisen uuden tehdastallinsa tallipääliköksi. Talli tulisi osallistumaan vuoden 2017 MM-sarjaan ja siitä eteenpäin kilpailemaan täysipainoisesti kyseisessä sarjassa. Silloin tuskin kukaan osasi odottaa tai edes unelmoida, että jo 2018 vuonna tallissa juhlittaisi juuri minkäänlaista menestystä. Toisin kuitenkin kävi.

Vuonna 2015 japanilaistalli antoi oman luomuksensa suomalaisen Tommi Mäkisen vastuulle. Miehen vastuulla olisi uuden ralliauton rakennuttaminen ja kehittäminen. Tähän hommaan Mäkinen keräsi itselleen tiimin mihinkäs muualle, kuin suomen Puuppolaan. Noin kolmen vuoden pitkä päivätyö sai alkaa.

Pitkille päiville ja öille tulikin ensimmäinen palkinto jo heti viime vuonna, kun tallin ensimmäisessä MM-rallissa Monte Carlossa juhlittiin Jari-Matti Latvalan sijoittumista toiseksi. Tuolloin epäilijät hiljenivät ja Mäkisen haastattelusta pystyi aistimaan, että kyyneleet eivät todellakaan olleet kaukana, kun oman tallin mies seisoi heti kauden alussa palkintopallilla. Heti muutaman viikon päästä Ruotsin rallissa juhlittiinkin jo Latvalan voittoa. Kauden toinen voitto tuli Jyväskylästä, kun Esa-Pekka Lappi toi Toyotansa maaliin nopeammin kuin kanssakilpailijat.

2018 kaudelle riitti juhlaa, mutta vatsa ei ole täynnä

Täksi kaudeksi Toyota Gazoo Racing palkkasi toiseksi kuljettajakseen Lapin tilalle virolaisen Ott Tänakin. Mies näyttikin heti, että nopeutta ja taitoa riittää voittamaan vaikka maailmanmestaruus, mutta tänä vuonna vielä jo kuudennen henkilökohtaisen mestaruutensa voittanut Sebastian Ogier oli liian nopea ja tasainen kuljettaja voitettavaksi.

Kaikesta huolimatta vielä ennen viimeistä kilpailua Australiassa oli molemmat mestaruudet jakamatta. Tänakin keskeytys kuitenkin varmisti sen, että Ogier sai juhlia kuudetta mestaruuttaan putkeen ja Mäkinen joutui jännittämään vielä oman tallinsa mestaruuden puolesta. Lopulta kuitenkin rikkonaisen kauden ajanut Latvala oli mies paikallaan ja voitti koko Australian osakilpailun ja suomalaiskaksikko saikin yhdessä juhlia kaksivuotisen yhteistyönsä suurta palkintoa.

Tommi Mäkinen taas kertoi MTV 3:n haastattelussa, että hän arvostaa tätä mestaruutta jopa enemmän, kun niitä joita on itse ajamalla saavuttanut. Tämä kyllä huokui muutenkin koko haastattelun ajan. Samalla hän muistutti kuinka tärkeä asia merkkimestaruus on Toyotalle, koska sitä voidaan käyttää mainiosti markkinoinnissa. Ensi vuoden tavoite oli kuitenkin selvä… Tavoitteena on heittää yhä enemmän soraa Ogierin matkalle kohti henkilökohtaista mestaruutta.