SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Tomi Tomba Rinne Telia Esport Series
  • Hude

Tomi “Tombha” Rinteen leipälaji on eurheilun selostus – Mukana myös Telia Esports Seriesissa

julkaistu: 19.04.2019 12:46

Tomi “Tombha” Rinne on yksi Suomen eturivin eurheilunimistä. Herran työstä on saatu nauttia niin juontojen muodossa kuin ENCEn sosiaalisen median taustapiruilusta. Kiireisestä arjestaan huolimatta mieheltä irtosi haastattelu pelaajat.comille nykyisestä menosta, ja siitä kuinka tähän pisteeseen on päästy.

Kiitos Tomi mahdollisuudesta haastatteluun, lähdetään liikkeelle herran historiikista; milloin muistelisit aloittaneesi pelaamisen ja milloin koit, että pelaamisesta ja sen lieveilmiöistä voisi tulla sinulle päivätyö?

Pelaamista muistelisin harrastaneeni aina. Pleikkari ykkönen tuli samaan aikaan pikkusiskon kanssa, ja ekana pelina taisi olla Ridge Racer, mutta peli mitä tuli hakattua huomattavia määriä oli Casper: The Friendly Ghost. Tulee muuten kyseistä peliä vielä nykyäänkin pelattua perheen kanssa jouluisin! Muuten perinteisen disney-pelit olivat kovassa käytössä. Vanhat demopelit ovat jääneet myös hyvin mieleen, niissä oli sitä jotain.

PC pelaaminen alkoi vasta myöhemmin. Nuorempana kotitietokone oli vain “virallisiin” juttuihin, mutta ensimmäinen peli mitä tuli ihan pelaamalla pelattua oli CS 1.6, ja myöhemmin Counter-Strike Source.

Siitä tuli sitten muutama vuosi ihan harrastuksena pelattua, mutta ensimmäinen kipinä kilpapelaamista kohti oli naapurilta, joka pelasi COD 4:sta pleikkari kolmosella aivan Suomen huipulla. Hänen pelaaminensa herätti itsessä kysymyksen, että olisi mielettömän siistiä pelata itsekin “tosissaan”. Tuli sitten codi nelonen hankittua, ja pelikoneen kasaaminen oli välittömästi edessä. Oli muuten teininä pitkä prosessi alkaa itse kasata pelimyllyä. Tuntui, kuin olisi heitetty suoraan kylmään päätyyn, kerta siihen aikaan ei vielä netti ollut oppaita pullollaan!

Xfiressä aloin sitten etsiä peliseuraa, ja muun muassa Zeizei [Juha-Pekka Joutsenlahti] tuli tavattua tätä kautta. Tästä noin kymmenen vuotta nyt aikaa.

No kuinkas eksyit sitten sinne kilpapelaamisen pro-puolelle loppujen lopuksi? Selostajaksi ja vastaaviin hommiin siis.

Tuli erilaisissa joukkueissa seilattua, ja jossain vaiheessa päätin lähteä kokeilemaan sitä juontamista, kun omasta mielestä Suomesta silloin puuttui vielä hypecasteri omaan makuun. Tuli kokeiltua erilaisia juontoja erilaisilla komboilla. 2016 Assyillä missä olin pelaamassa, tultiin sitten kysymään ihan suoraan, että lähdenkö selostamaan finaalipelin Overwatchissa. En olisi varmasti muuten lähtenyt mutta kysyjänähän oli juuri ZeiZei, ja kaveria piti auttaa hädässä.

ZeiZein kanssa juontohommat lähtivät vielä itse asiassa liikkeelle siitä, kun yksi ilta katselin himassa Madventuresia. Mietin, miten Rikulla ja Tunnalla kyseinen juttu toimii niin hyvin. Hetken mietinnän jälkeen tajusin harmonian johtuvan heidän pitkästä ystävyydestä. Miltei välittömästi tartuin puhelimeen soittaakseni Juha-Pekalle että “Nyt lähdet selostamaan mun kanssa”. Siitä se toteutus sitten lähti.

Summer 2017 Assyt vedettiin sitten yhdessä, ja siitä lähtien porskuteltu kahdestaan aika useasti juontoja.

#EZ4ENCE

#EZ4ENCE – Mites tämä viimeaikainen kuvio lähti käyntiin?

Tämä ei välttämättä ollut loppupeleissä niin kaukaa haettu case, mitä moni ajattelee. Aloitin reilu kaksi kuukautta sitten Assembly Organisaation asiakkuusjohtajana. Kyseinen tehtävä on minun kokopäivätyö, joten ENCE:n tarjoama sisältöisännän pesti sopii hyvin sivutoimena tuomaan tasapainoa vakavaan arkeen. Tavoite olisi päästä reissaamaan joukkueiden mukana ja tuomaan mukana uutta ja raikasta sisältöä kilpapelaajan arjesta.

Assy-hommissa isoin mentori mulle on ollut Encen toimitusjohtaja Mika Kuusisto, ja siitä se varmaan on jotenkin sitten johtanut luonnollisesti Encen hommiin myös, Procya ja Natua unohtamatta! Assemblyn asiakkuushankinnassa pystyy tekemään varsin hyvin tandemina Ence-hommia. Kahdenkauppa, kun molemmat organisaatiot istuvat samassa toimistossa.

Pakko kysyä, onko kaikki ollut Ez siellä Encen hommissa?

Nojuu, sitähän tässä on tullut ihmeteltyä miten hyvin hommat pyörivät ja kaikki tuntuu helpolta suomalaiselle eurheiluorganisaatiolle Encelle!

No, mitäs suuria suunnitelmia teillä on tällä hetkellä Encellä punoutumassa?

Telia Esports Series tällä hetkellä isona juttuna. Se taitaakin viedä, tai ainakin tuntuu siltä, 99% työnkuvastani. Sinne yhteistyökumppaneita metsästäessä, pitäisi vielä jotenkin saada mietittyä kuinka teen itsestäni vielä paremman CS-juontajan. Pitää vielä kehittyä siinä hommassa, ja päästä vielä enemmän siihen selostukseen sisään.

Oletko kerennyt viettää aikaa vielä Encen joukkueiden kanssa?

No, pelaajat olen kyllä nähnyt kaikki, mutta en nyt osana Encen organisaatiota ole vielä kerennyt vielä rupatella. PUBG-joukkueen kanssa tullut varmaan eniten juteltua tähän mennessä.

Onko Natun palju kokeiltu?

Se on sellainen pyhä temppeli. Nestemäinen temppeli! Uskon, että kun olen tuotua korteni kekoon niin sitten kutsu tulee. Ensin työt ja sitten vasta huvit, toki paljukelejä odotellessa!

Oletko jo Encen repertuaarin pelit kerennyt jossain vaiheessa kokeilla?

Kyllä, kaikkia pelejä joskus tahkottu. Jopa Starcraftiä, vaikka se ei ihan meikäläisen forté olekaan!

Yksi maailman kovimmista Overwatch-managereista

No nyt kun Encellä on maailman paras OW-manageri, niin milloin on odotettavissa, että nähdään ENCE OW-joukkue?

Onhan tuosta keskusteltu, ja niin pitkään, kun itse juonnan Overwatchia niin pidän kaikki ovet joukkueellekin avoinna. Uskon vielä Suomen OW-sceneen ja Summer Assembyillehän on nyt tulossa myös OW-turnaus! Olisi huikeaa päästä tekemään isoja juttuja Suomen OW-scenessä, jos se lähtee tästä vielä kasvamaan.

Overwatchia ohjataan vielä tälläkin hetkellä aika rankasti Blizzardin toimesta, mutta menestyvä suomiscene on täysin mahdollinen. Luotto on itselläni ainakin kova ja en epäile ollenkaan, etteikö Encen riveissä voisi toimia menestyksekäs Overwatch lineuppi.

Olet Suomen Overwatch-scenen asiantuntija – Mikä on scenen tilanne?

Overwatch fanaatikkona pieni kertaus pelin scenestä ensin siis. Pelin scene polkaistiin miltei liian nopeasti käyntiin. Overwatch laitettiin kasaan ilmapiirissä, jossa Mobien ja räiskintöjen väliin kaivattiin jotain; Overwatch oli täsmävastaus, ja se sopi tähän liiakin hyvin. Peliähän vietiin aluksi ihan kaikkialle, yhteisö oli aluksi superaktiivinen. Peli yhdisti monesta eri suunnasta tulevaa porukkaa; CS-pelaajien, LoL ja Dota-pelaajia tuli ja aktiivinen Team Fortress- scene joka oli Suomessa todella aktiivinen, saivat Overwatchille valtaisan alkusysäyksen. Ensimmäinen vuosi oli kuherruskuukautta.

Sitten Blizzard alkoi laittaa vähän kapuloita rattaisiin, ja otti valjaita takaisin itselleen. Tuli Overwatch-liiga ja niin edelleen. Suomeen tämä osui varsinkin pahasti, sillä täällä järjestettiin aktiivisesti turnauksia ja ne käytännössä hiipuivat liigan myötä. Tämän takia osa pelaajista vaihtoi pois Overwatchista. Valitettiin ettei ole tapahtumia pelattavana. Ymmärrän kyllä, mutta ei se ruoho ole vihreämpää aidan tuolla puolen muissa peleissä. Overwatchissa oli vauhtisokeutta, ja osa piti sitä kuplana. Muutkin pelit ovat alkuvaiheessa ihan samanlaisia kuplia. Fortnite ja Apex hyvinä esimerkkeinä. Ei niissä ole mitään hirveän isoja paikallisia turnauksia.

Joudun kyllä nielemään ylpeyteni osittain asian suhteen myös. En nimittäin aluksi pitänyt PUBGia oikein muuna kuin kuplana. Nyt Global Seriesin ja PUBG Europe Liigan myötä voin myöntää, että olin ainakin tämän asian suhteen väärässä. Pelien aktiiviset scenet vaativat työtä niin pelaajilta kuin järjestäjiltä. Ei jompikumpi osapuolista voi vaihdella toiselle puolelle aikaa koko ajan.

Ja myönnän ehkä myös jääviyteni asiassa, sillä olen ollut mukana Blizzardin jutuissa ja saanut huomiota heiltä omien joukkueiden menestyksen ansiosta.

Mutta teille oli kohta tulossa se ENCE Overwatch-joukkue?

En ainakaan vielä sanonut noin! Kuten sanottu, katsotaan se kesä ja turnaukset ensin. Jos kaikki menee hyvin niin kuten sanottu pidetään ovet avoinna.

Kiitoksia Tomi haastattelusta. Toivotaan Encelle menestystä tulevissa haasteissa kaikissa peleissä!

Kiitoksia myös itsellesi. Terveiset lukijoille, että muistakaahan seurata Telia Esports Seriesiä ja Encen taivalta PUBGissa Lontoossa!

Lisätietoja Tomin alkavasta juontourakasta Telia Esports Seriesistä täältä ja ENCEn edesottamuksia voi seurata Ence.gg!

Kansikuva: Santtu Pajukanta