SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Tombha ja Robu selostamassa
  • Juuso
    Syngelmä

Tomi “Tombha” Rinne siirtyy toistaiseksi sivuun selostustyöstä

julkaistu: 18.06.2021 19:00

Suomalainen esports-selostaja Tomi “Tombha” Rinne on päättänyt siirtyä toistaiseksi sivuun selostamistyöstä.

Syyksi hän kertoo huonon henkisen kuntonsa, johon lukeutuu muun muassa stressiä ja väsymystä.

“Viimeisen puolentoista vuoden aikana kun olen etuoikeutettuna saanut leivän pöytään puhumalla toisten pelaamisen päälle, olen kieltämättä voinut melko huonosti. Väsyttänyt ja stressannut itseni siihen pisteeseen, mikä on muodostunut liian isoksi taakaksi kantaa yksin.”

“Tombha” aloitti selostamisen vuonna 2016, kun hän selosti tuttujen pelaamista Overwatchissa. Tuolloin mies ei tekemisestä rahaa saanut. Tavoitteena olikin luoda viihdettä ja pitää hauskaa. Toimiva selostus ja hyvä asenne toivat tulosta. “Tombha” pääsi selostamaan Overwatchin MM-kisoja aina Yhdysvaltoihin asti vuona 2018.

“Lajin helppous viehätti ja homma skaalautui, pian oltiin isoilla lavoilla hölöttämässä jopa Amerikassa asti. Blizzcon selostus vuoden 2018 MM-kisoista oli se hetki minne toisinaan palaan ajatuksissani fiilistelemään. Tuntui absurdilta ajatukselta tehdä selostamista ihan oikeana työnä.”

Overwatch-aikojen jälkeen “Tombha” siirtyi aktiiviseksi CS-selostajaksi. Yleisin aisapari hänellä oli Telian leivissä Roope “RobuJohnson” Leppänen, joka on tuttu CS-selostusten lisäksi YouTube-videoistaan.

“RobuJohnson” on yksi monista, jotka ovat osoittaneet tukensa ja kiitoksensa “Tombhalle”.

“Tombha” nostaa kirjoituksessaan esille edelleen käynnissä olevan COVID19-pandemian. Korona-ajan piti olla aikaa, joka rikkoisi kaikki edelliset (katsoja)ennätykset. Online-aikakausi mahdollistaisi tilanteen, jossa esports on lähestulkoon ainoa seurattava urheilulaji. Tilanne toi kuitenkin odottamattomia paineita.

“2020 oli vuosi jonka paperilla piti rikkoa kaikki aikaisemmat ennätykset jokaisella mittarilla. Jokaisen elämää enemmän tai vähemmän horjuttanut pandemia skaalasi myös globaalia kilpapelikenttää isosti. Online-aika otti ohjat ja LANit peruttiin. Oli toki hienoa että esports oli yhtäkkiä “only-sports” mitä voitiin harjoittaa kaiken muun ollessa suljettuna. Mutta suuri tarjonta loi suuret paineet sekä suuret odotukset.”

“Tombha” kertoo ajattelevansa omaa tekemistään paljon. Hän vie työasiat kotiin mielessään vaikka ei haluaisi. Yhdeksi ongelmaksi hän nosti myös palautteen saamattomuuden. Hän kertoo kaipaavansa selkeää palautetta, jotta tietäisi missä asioissa hän on onnistunut ja missä voisi vielä parantaa.

“Kun edustaa toimijaa, missä kilpailu on kova ja juottokaukalolle ei mahdu montaa suuta ruokittavaksi. Kaikki työt tulee töistä kotiin, vapaalle ja uniin.”

“Jokainen hoitaa omaa tonttiaan sen minkä pystyy ja omaksi ongelmakseni muodostui kokonaiskuvan muodostaminen: mulla ei ollut mitään käryä teinkö asiat hyvin vai huonosti. Palaute mitä työstäni sain oli palkkapäivä ja privaviestit Twitterissä. Molempia palautteita kuvastaa euron kolikko: kultaiset reunat mutta suurimmilta osin harmaata. Asiaan ei auta kilpailullisen luonteen takia itselle kasvanut haitallisen Ego, mitä en voinut uskoa omistavani.”

“Tombha” myöntää, että hänellä oli huippuselostajana epäterve ja -kypsä ajatusmalli. Etukäteen hän ajatteli, että olisi nauttinut suurista katsojamääristä. Suosio kuitenkin kääntyi tunteeksi, jossa “Tombha” pelkäsi jatkuvasti jonkun muun kasvavan suosituimmaksi kuin hän. Tämä loi selostajalle paineita ja stressiä.

“Kun ura oli nousujohteista, oli jännittävää tavoitella korkeampia katsojalukuja, uusia seuraajia, isompia turnauksia! Oman huipun löytäessä sitä huomaa ettei kuitenkaan olla paalupaikoilla. Alkaa stressaamaan muiden tekemistä: toiset kirii kiinni tai porskuttaa edempänä. Todella epäkypsä ajatusmalli, mutta virheen myöntäminen on kai tässä tapauksessa paras tapa oppia niistä. Sitä rupeaa helposti etsimään syitä muusta kun itsestään, kenties ne käyttää kepulikonsteja menestykseen yms. Noidankehä on valmis: kiinnostu liikaa muiden tekemisestä ja väsytä itsesi.”

“Tombha” kertoo avoimesti kokeilleensa terapiaa ja tunteneensa, että hän on yksin tunteidensa ja ongelmiensa kanssa. Toivottavaa onkin, että “Tombhan” kirjoitus luo yhteisössä rohkaisua avautua esports-työhön liittyvistä henkisistä ongelmista.

“Työnantaja jopa tarjosi terapiakäyntejä työterveyteen, mutta muutaman visiitin käytyä olo oli vielä sekavampi. Mikä tässä nyt avuksi kun ammattilainenkaan ei tiedä mistä hiertää. Tuntui että olen ongelmieni kanssa yksin, mistä muut aikuiset ei kärsi.”

Muiden mielipiteet ovat aina olleet “Tombhalle” todella tärkeitä. Mikäli tuhannen katsojan seassa on ollut muutama negatiivista palautetta antanut katsoja, “Tombha” on ottanut asiat raskaasti. Syyksi hän itse epäilee huonoa itsetuntoa.

“Kertoo varmaa heikosta itsetunnosta kun sillä ei ole väliä seuraako sun höpinää 100 tai 10 000 silmäparia, mutta se että kolme katsojaa ei diggaa sun vaivannäöstä, lannistaa oloa ja vaikuttaa myös työtulokseen.”

Ennen sivuun siirtymistään “Tombha” selostaa kesän aikana esimerkiksi IEM Kölnin. Elokuun aikana hän siirtyy Tampereelle digitaalisen markkinoinnin työtehtäviin.

Esports ei kuitenkaan “Tombhan” elämästä poistu, sillä mies siirtyy Exen Esportsin viestintäpäälliköksi ja osakkaaksi.

Lähde: Tombha

Kuva: Tombha

Tuoreimmat uutiset: