SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Tekoäly valtaa jalansijaa pelien kehittämisessä
  • Perttu
    Leinonen

Tekoäly valtaa jalansijaa pelien kehittämisessä

julkaistu: 07.05.2024 17:05

Game Developers Conferencen teettämän tutkimuksen mukaan 31% pelinkehittäjistä käyttää jo generatiivista tekoälyä.  Generatiivinen tekoälyllä tarkoitetaan tekoälymalleja, jotka on suunniteltu tuottamaan uutta sisältöä esimerkiksi kirjoitetusta tekstistä, äänestä, videosta tai kuvista.

GDC:n yli 3000 pelinkehittäjän kyselyssä generatiivisen tekoälyn osuus oli työpaikoilla yhteensä noin 50%, suoraan pelienkehittämiseen sitä käytettiin 31% tapauksista.

Pelinkehittäjä Valve ilmoitti äskettäin, että Steam tulee sallimaan generatiivisen tekoälyn avulla tuotetut pelit valikoimassaan kunhan sen käytöstä kerrotaan rehellisesti.

Tämä tarkoittanee sitä, että Steamin pelivalikoima tullee kasvamaan lähitulevaisuudessa.

Generatiiviset tekoälytyökalut ovat kiistanalaisimpia, kun niitä käytetään luomaan taideteoksia, kirjoituksia ja ääniä joita pelaajat kokevat suoraan pelatessaan pelejä.

Vapaasti pelattavassa oleva The Finals-peli suututti hiljattain ääninäyttelijät ja osan pelaajakunnasta, kun se käytti tekoälyä äänilinjojen luomiseen.

Kaikki tekoälyn tekemä työ ei ole kuitenkaan näkyvää vaan tekoälyä voidaan käyttää esimerkiksi koodinpätkien luomiseen ChatGPT:n tai GitHub Copilotin kaltaisilla työkaluilla. Tämä on saanut pelinkehittäjät kiinnostumaan tekoälyn käyttämisestä toistuvien tehtävien automatisoimiseen.

Kyselystä selviää, että pelialan luovaa tekoälyä käytetään eniten rahoituksessa, markkinoinnissa, PR:ssä ja tuotannossa. Ääni-, narratiivi- ja taideosasto käyttävät sitä vähiten.

Yrityksissä tekoälyä käytetään myös johdon tietämättä tai ilman johdon hyväksyntää. Wizard of the Coast joutui esimerkiksi myöntämään äskettäin sen Magic: The Gathering-pelin markkinointikuvassa oli käytetty tekoälyä vaikka sen ilmoitettiin alun perin olevan ihmisen luoma.

Vain 12 prosenttia vastanneista kertoi, että heidän yrityksellään on politiikka, joka kieltää generatiivisen tekoälyn käytön.

Huolimatta generatiivisen tekoälyn ilmeisen laajasta käytöstä pelialalla, kehittäjät kertovat olevansa huolissaan sen aiheuttamista eettisistä ongelmista. Peräti 42% kertoi olevansa erittäin huolissaan tekoälyn käytöstä ja 42% olevansa jossain määrin huolissaan sen käytöstä.

Kyselystä selviää myös, että tekoälyn pelätään korvaavan työpaikkoja. Myöskin etiikka ja tekijänoikeudet olivat vastanneiden yleisempiä huolenaiheita koskiessa tekoälyn käyttöä.

Kuva: Valve Lähde: PCgamers