Huippusuositun Hearthstonen alkuperäisten kehittäjien perustaman Second Dinner -peliyhtiön esikoispeli Marvel Snap tiivistää keräilykorttipelien parhaat puolet koukuttavaksi viiden minuutin pikapeliksi. Peli on pelattavissa Androidilla, iOS:lla sekä Steamissä.
Marvel Snap on keräilykorttipeli, jossa pelaaja kokoaa 12 kortin pakan Marvelin sankareista ja lurjuksista. Pelissä on julkaisuhetkellä 176 erilaista korttia ja sarjakuvajätin 80-vuotinen historia takaa, että tallessa on tuhansia hahmoja jotka voi tuoda peliin tulevaisuudessa.
Viime viikon tiistaina maailmanlaajuisen julkistuksen saanut peli nousi hetkessä sekä App Storen, että Google Playn ladatuimmaksi peliksi. Varsinaisia lukuja ei mobiilipuolelta ole julkaistu, mutta SteamCharts näyttää, että PC:llä peliä pelaa noin 6000 samanaikaista pelaajaa ja pelillä on myös noin sen verran katsojia keskimäärin Twitchissä.
We’re #1 on the @AppStore and @GooglePlay!
Thank you for the overwhelming response to MARVEL SNAP 🙏
Remember, this is just the beginning 💪 pic.twitter.com/pfyHRUvs9p
— MARVEL SNAP (@MARVELSNAP) October 20, 2022
Marvel Snapin perusidea on petollisen yksinkertainen. Pelialue on jaettu kolmeen alueeseen joihin kuhunkin mahtuu neljä hahmoa per pelaaja. Jokaisella hahmolla on pistemäärä, sekä hinta ja pelin voittaa pelaaja, jolla on kuuden vuoron jälkeen enemmän pisteitä vähintään kahdella alueella.
Monimutkaisen pelistä tekevät korttien erikoisominaisuudet. Vastustajan pisteitä voi vähentää, omia lisätä, kortteja tuhota, lisätä ja liikuttaa, löytyypä pelistä jopa kortti, joka pelaa ottelun sinun puolestasi.
Monipuolisten mekaniikoiden lisäksi jokainen peli on uniikki, sillä jokaiselle alueelle arvotaan erikoissääntö 50 vaihtoehdon joukosta. Osa säännöistä on yksinkertaisia, kuten nosta kortti tai saa lisäpisteitä, mutta osa vaatii pelaajalta täyttä taktiikan muutosta, esimerkiksi Weirdworld pakottaa nostamaan vastustajan pakasta ja District X vaihtaa pelaajien pakat satunnaisiin kortteihin.
Vielä lisää taktikointia tulee napsautuksista, joista peli on saanut nimensä. Jokaisessa ottelussa kilpaillaan kuutioista, joita keräämällä noustaan pelin kilpaportaikossa. Tavallisesti ottelusta voittaa tai häviää kaksi kuutiota, mutta luovuttamalla ennen pelin loppua vain yhden. Kuitenkin kummallakin pelaajalla on mahdollisuus tuplata panokset napsauttamalla, eli parhaimmillaan pelissä voi olla jopa 8 kuutiota, mikä on arvokasta sillä kuutioita täytyy kerätä 1000 jos haluaa kaikki kilpapalkinnot joka kuukausi.
Mobiilipelit ja keräilykorttipelit tunnetaan yleisesti korkeasta hintalapusta jos peliä tahtoo pelata millään tavalla tosissaan. Marvel Snap on siitä raikas uutuus, että sen rahastusmalli pohjaa ennen kaikkea kosmeettisiin päivityksiin.
Pelin kortteja kerätään päivittämällä jo omistettuja kortteja. Käytännössä pelissä kerätään kredittejä, joilla omistamiensa korttien kuvia voi päivittää ja aina kun riittävän monta korttia on päivittänyt, saa uuden kortin.
Kortit on julkaisun aikaan jaettu kolmeen kokoelmaan, joista kukin pitää kerätä kokonaan, ennenkuin voi saada kortteja seuraavasta kokoelmasta. Ensimmäinen kokoelma sisältää peruskortteja ja sen kokonaan aukaiseminen vie ilmaispelaajalta noin viikon päivittäisellä pelitahdilla. Yhteensä ensimmäisessä kokoelmassa kortteja on 46.
Ensimmäisen kokoelman jälkeen tahti hidastuu niin, että kaikkien pelin korttien kerääminen vie noin viisi kuukautta päivittäistä pelaamista. Posiitivista tässä mallissa on, että se on suunniteltu niin ettei luottokortilla voi suuremmin keulia. Parhaimmillaan ostamalla kaikki nopeutukset, saa korttien keruuajan tiputettua kahteen-kolmeen kuukauteen.
Ilmaispelaajien pelirauhaa takaa myös ottelusysteemi, jossa vastustaja valitaan paitsi sijoituksen, myös kokoelman koon mukaan, eli missään vaiheessa ei pitäisi joutua täysin yliajetuksi.
Huolimatta tästä, on kokoelman kartuttaminen ehdottomasti pelin suurin heikkous, sillä järjestelmä valitettavasti johtaa siihen, että erityisesti ensimmäisten viikkojen pelit pyörivät käytännössä noin neljän eri pakan välillä, sillä kortteja ei vain riitä suurempaan ideointiin.
Tulevaisuus kilpapelinä
Marvel Snapissa on pohjimmiltaan jopa enemmän satunnaisuutta kun perinteisissä keräilykorttipeleissä, mutta tämä ei automaattisesti tarkoita, että sen tulevaisuus kilpapelinä olisi tuhoon tuomittu.
Tällä hetkellä pelissä ei voi haastaa kavereita ollenkaan, mutta kehittäjillä on tulevissa suunnitelmissa pelimuoto, jossa pelataan otteluita niin kauan, kunnes jompikumpi pelaajista on saanut riittävästi kuutioita.
Tällaista kilpailua voisi verrata esimerkiksi heads-up pokeriin ja yksittäistä ottelua yhteen käteen. Kun voittoon vaaditaan useita pelejä, satunnaisuuden vaikutus vähenee ja pelaajien tapa panostaa/luovuttaa tuo syvyyttä myös katsojille.
Marvel Snap on raikas uutuus korttipelimarkkinoilla. Sen suurin viehätys on suoraan puhelimelle suunniteltu pelimekaniikka. Siinä missä kilpailijoidenkin pelejä pystyy pelaamaan puhelimella, on niiden käyttöliittymä yleensä parhaimmillaankin hankala ja yksittäinen ottelu saattaa kestää kymmeniä minuutteja.
Marvel Snap puolestaan lupaa, että yksi peli ei koskaan kestä yli kuutta minuuttia. Käyttöliittymä on sulava ja pelin animaatiot kekseliäitä. Vaikka mukana on reipas annos satunnaisuutta, ei se ärsytä yhtään niin paljon kuin monissa muissa peleissä. Aloituskynnys pelissä on myös matala, mutta se on saanut monet menestyneetkin korttipelaajat pauloihinsa.
Ainoa miinus tulee pelin progressio-systeemistä. On toki hyvä, että uudet pelaajat taistelevat keskenään, mutta jatkuva samojen pakkojen kesken pelaaminen saattaa käydä puuduttavaksi. Korttien hankkimisen hidastuessa saattaa moni myös turhautua. Korttikonkareille taas kilpapalkinnot on nopeasti kerätty, jonka jälkeen voitoilla ja häviöillä ei ole juurikaan väliä ennen seuraavaa kuukautta.
Kaikkiaan annan pelille arvosanaksi tuoreeltaan 8/10 ja odotan innolla tulevaa kehitystä.
Kirjoittaja loi aikoinaan värikkään uran Hearthstonen parissa ja onnistui käyttämään Marvel Snapin parissa hävyttömän suuren siivun viime viikosta.
Kuvat: Marvel Snap YouTube