SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Suomalainen tietokoneiden verkkokauppa myi drooneja, joiden epäillään päätyneen Venäjälle – ENCE ja HAVU irtisanoivat yhteistyösopimukset
  • Perttu
    Leinonen

Suomalainen tietokoneiden verkkokauppa myi drooneja, joiden epäillään päätyneen Venäjälle – ENCE ja HAVU irtisanoivat yhteistyösopimukset

julkaistu: 10.04.2024 12:00

Iltalehti uutisoi, että turkulainen Jimm’s PC-Store on myynyt pakotteiden alaisia drooneja suomalaisyritykselle, jonka omistaja sai tuomion säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta. Tulli ja Yhdysvallat epäilevät droonien päätyneen Venäjälle.

Jimm’s PC-Store on suosittu suomalainen tietotekniikka kauppa, joka on erikoistunut tietokoneisiin ja tietokonetarvikkeisiin.

Asia liittyy Siberica- ja Luminor-yhtiöiden toimitusjohtaja Gabriel Teminiin, joka oli syytettynä vuosien 2022-2023 aikana tapahtuneista pakotteiden alaisten tuotteiden viemisestä Venäjälle. Syytteet koskivat mm. noin 3 000:ta droonia, jotka oli ostettu Jimm’s PC-Storesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei kuitenkaan löytänyt riittävää näyttöä siitä, että dronet olisivat päätyneet Venäjälle. Syyttäjä aikoo kuitenkin valittaa päätöksestä hovioikeuteen. Myös Jimm’s PC:n omassa tiedotteessa todetaan myös, että droonit eivät olisi päätyneet Venäjälle, mutta se ei myöskään erittele minne droonit olisivat päätyneet.

Temin hankki drooneja Jimm’s PC:ltä yhteensä 2 miljoonalla eurolla. Jimm’s PC myöntää toimineensa tilanteessa huolimattomasti, koska se ei tarkistanut ostajan taustoja huolellisesti. Myyntihuuma valtasi turkulaisen yrityksen.

– Olemme kuitenkin sortuneet myyntihuumaan, emmekä ole tajunneet tehdä riittäviä taustatarkistuksia. Meillä on tuhansia suomalaisia yritysasiakkaita eikä heidän taustojaan ole tuolloin kyetty tarkistamaan kuin pintapuolisesti. Kyseisenä ajankohtana keväällä 2022 kyseisen yrityksen julkiset tiedot näyttivät normaalilta, Jimm’s PC-Storen toimitusjohtaja Veli Nietula sanoo tiedotteessa.

Jimm’s PC on kertonut lopettavansa kokonaan myynnin Suomen rajojen ulkopuolelle. Perusteluna on se, että yritysten ja ostajien taustoja on vaikeampi tarkistaa kuin kotimaisten.

Uutisen ilmaannuttua useat suomalaiset toimijat, mukaan lukien e-urheiluorganisaatiot, ovat sanoneet yhteistyönsä Jimm’s PC:n kanssa irti. Näiden joukossa ovat mm. ENCE ja HAVU.

Suomalaisorganisaatiot eivät halua jatkaa yhteistyötä työtä Jimm’s PC:n kanssa viime päivinä tulleiden tietojen valossa. Yhteistyöt ovat päättyneet välittömästi.

Myös suomalainen tietotekniikkasivusto io-tech kertoo päättäneensä vuonna 2017 alkaneen pitkäaikaisen yhteistyön Jimm’s PC:n kanssa. Lisäksi somekanavissa lukuisat suomalaiset ovat tehneet kantansa selväksi Jimm’s PC:n suhteen, yritykseltä ei aiota enää  ostaa tavaraa.

Kuva: Alexandru Manole from Pixabay Lähde: Iltalehti