SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Sony ja Valve haastetaan oikeuteen monopolisyytösten vuoksi
  • Niko
    Nikkilä

Sony ja Valve haastetaan oikeuteen monopolisyytösten vuoksi

julkaistu: 07.05.2021 13:30

Teknologiajätti Applen ja peliyhtiö Epic Gamesin välinen oikeudenkäynti on jatkunut jo pidemmän aikaa. Riidan ytimessä on Epic Gamesin väite siitä, että Apple on väärinkäyttänyt valta-asemaansa laite- ja ohjelmistoyhtiönä, käyttäytyen täten monopolin tavoin.

Nyt myös kahta muuta digitaalista kauppapaikkaa on syytetty samanlaisesta käytöksestä: Valven omistamaa Steamia ja Sonyn omistamaa PlayStation Storea.

Valven kanssa käräjille pyrkii indiekehittäjä, Humble Bundlesta tuttu Wolfire Games. Yhtiö nosti tapetille Steamin jokaisesta myyydystä pelistä ottaman 30% siivun, jota se kuvaili “tavattoman korkeaksi”.

Yhtiön nostaman kanteen ytimessä on kaksi Steamin osa-aluetta; sen kauppapaikka ja Steamin muita palveluita tarjoava sovellusalusta (kirjasto, chatti, sosiaaliset verkostot, yms.). Peliyhtiöiden on Wolfire Gamesin mukaan “pakko päästä osaksi Steamin sovellusalustaa”, mutta sitä varten heidän täytyy myydä pelinsä Steamin kauppapaikassa.

Sonya vastaan nostetun kanteen taustalla ovat sen sijaan kuluttajat, jotka pyrkivät nostamaan joukkokanteen. Sen syynä on Sonyn kahden vuoden takainen päätös lakkauttaa kolmansien osapuolien mahdollisuus myydä PlayStation Store -latauskoodeja. Täten ainoa digitaalisten PlayStation-pelien myyjä on Sony itse.

Kanteen mukaan tämä antaa Sonylle mahdollisuuden veloittaa peleistään enemmän kuin kilpailukykyisessä ympäristössä; jopa 175% verran.

Lisää Steamia vastaan nostetusta kanteesta voit lukea täältä, ja Sonya vastaan nostetusta kanteesta täältä.

Lähteet: Ars Technica, Bloomberg Kuvalähde: Valve, Sony