SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Shokkiuutinen Valorant-skenestä: Naispelaajaa syrjitään sukupuolensa vuoksi
  • Perttu
    Leinonen

Shokkiuutinen Valorant-skenestä: Naispelaajaa syrjitään sukupuolensa vuoksi

julkaistu: 20.09.2023 19:15

Perinteisessä urheilussa naiset ja miehet kilpailevat eri sarjoissa. Tämä on ymmärrettävää ja perusteltavissa fyysisten ominaisuuksien vuoksi. E-urheilussa tämä fyysinen eroavaisuus kuitenkin poistuu. Näin ollen luulisikin, että miehet ja naiset voisivat kilpailla e-urheilussa tasapäisesti ja samoissa joukkueissa. Ongelmia aiheuttaa kuitenkin miespelaajien puolelta ilmenevä seksistinen käytös naispelaajia kohtaan. Naisten kanssa ei haluta pelata.

Esimerkiksi Valorantissa ja Counter-Strikessa naisille löytyy omat sarjat. Valorantissa GameChangers ja CS:ssä ESL Impact, jotka ovat miestensarjojen vastineita naisille. Mikään ei kuitenkaan estä naisia kilpailemasta myös miestensarjoissa. Ei ole olemassa sääntöpykäliä, jotka estäisivät tämän. Naiset voisivat siis aivan hyvin pelata miesten kanssa samoissa joukkueissa ja kilpailla näissä sarjoissa miesten kanssa.

Valorant yhteisössä naisten mahdollisuudet kilpailla miestensarjoissa ja joukkueissa on nyt noussut vahvasti tapetille, kun Version1-joukkuetta edustavalta Melanie “meL” Caponelta on evätty tietojen mukaan useiden tier1-joukkueiden toimesta pääsy edes try-outille johtuen hänen sukupuolestaan.

E-urheilutoimittaja Rob “Slasher” Breslau kertoi uusimmassa streamissaan yhdessä Sean Gareksen kanssa, että useat tier1-joukkueet olivat kieltäytyneet harjoittelemasta tai ottamasta Caponea try-outille nimenomaan hänen sukupuolensa takia.

Myöhemmin Slasher selvensi lausuntoaan ja kertoi, että osalla joukkueista on ollut myös ns. oikea tai hyväksyttävä syy taustalla päätöksessään. Esimerkiksi Caponen nykyisessä sopimuksessa Version1-joukkueen kanssa oleva ulosostopykälä. Joten kaikkia joukkueita ei ole syytä vetää lokaan tämän asian osalta.

Seksismi näyttää kuitenkin elävän valitettavasti e-urheilupiireissä niin Counter-Strikessa kuin Valorantissa. Naisten on vaikea saada näyttöpaikkoja myöskin tier3- tai tier2-tasolta.

Osa yhteisöstä väittää ettei tilanne ole tosi. Turtle Troopin pelaaja Daniel “Rossy” Adebrabbo on yksi isoimmista ja tunnetuimmista pelaajista, jotka eivät usko Slasherin raportin olevan totta. Hänen mukaansa meL ja meL:n joukkuekaveri Ava “florescent” Eugene pystyvät kilpailemaan Challengers-tasolla. Rossy on poistanut sittemmin viestinsä X:stä eli entisestä Twitteristä.

Slasherin raportti on kuitenkin nostattanut sosiaalisessa mediassa myrskyn. Fnaticin sisällöntuottaja Megan “meg” Garner perää mm. nimiä julkisuuteen, ketkä ovat tämän seksistisen käytöksen takana.

Entinen TheGuard-pelaaja Jonah “JonahP” Pulice otti myös kantaa asiaan X:ssä sanomalla, että jokainen joka sanoo, että ei halua pelata naispelaajan kanssa tulisi vapauttaa joukkueensa palveluksesta välittömästi.

MeLin kumppani Roy “StrongLegs” Ahad postasi myös mystisen päivityksen uutisoinnin jälkeen. Ahadilta kysyttäessä miksi hän ei ota asiaan suoraan kantaa, mies totesi että, “häviö-häviö tilanne valitettavasti kaikille”.

Myrskyn silmään joutunut MeL päivitti Twitteriin, nykyiseen X:ään pitkän päivityksen viime yönä Suomen aikaa.

Päivityksessä  nainen avaa esille noussutta tilannetta yksityiskohtaisesti.

“Oli ainakin yksi tilaisuus, kun minua harkittiin tier1-joukkueeseen, mutta pian minulle vastattiin, että joukkueessa oli ainakin yksi pelaaja, joka ei halunnut pelata naisen kanssa”, meL kertoo.

Eli ainakin kertaalleen MeL:n mahdollisuus miestenjoukkueeseen on kaatunut ahdasmielisyyteen ja seksismiin. Lisäksi useita kertoja hänelle vastattiin kieltävästi vedoten sopimuksensa ulosostopykälään ja muihin syihin.

MeL kertoo antaneensa asian olla.

“Jätin sen tarkoituksella kertomatta julkisuuteen, jotta muut joukkueet eivät pitäisi minua riesana.”

MeL jatkaa päivityksessä kertoen, että ei tiedä miksi asia on noussut nyt uudestaan tapetille.

“Minun oli pakko avata suuni sen sijaan, että olisin hiljaa ja teeskentelisin, että näin ei koskaan tapahtunut, varsinkin kun asia on nyt julkinen, tosin ilman lupaani. Monet eivät uskoneet asiaa todeksi tai että tämmöistä voisi ikinä tapahtua. En halua  myöskään olla epäreilu muille, jotka ovat kokeneet jotain samanlaista ja ansaitsevat vahvistuksen asialle. ”

MeL kertoo heränneensä aamulla järkytykseen, kun joka puolella internetiä oli artikkeleita hänen kuvillaan.

“Olin järkyttynyt, kun heräsin aamulla ja huomasin kasvoni joka paikassa. Olen yrittänyt kovasti jakaa kokemuksiani tästä prosessista. Olen myös ehdottanut tapoja joilla voimme Riotin (pelinkehittäjä) ja joukkueiden kanssa kehittää tapoja parantaaksemme GC-pelaajien mahdollisuuksia pelata sekajoukkueissa.”

MeL kertoo päivityksessä vielä olevansa järkyttynyt, että ammattilaisten pitää antaa lausuntoja puolustaakseen itseään, kun massat tulevat perään.

“Haluan vain pelata ja kehittyä. Kehittää joukkuettani. Mutta nyt kun nimeni on liitetty tähän, tuntuu, että ihmiset luulevat minun keksivän vain tekosyitä”, MeL jatkaa.

MeL kertoo päivityksessään vielä pitävänsä suurinta osaa Valorant-yhteisön miehistä asiallisina ja kiittää yhteisöä muutenkin kaikesta siitä mitä hän on tänä päivänä. Ilman yhteisön tukea hän ei olisi saavuttanut nykyistä tasoaan. MeL ei kuitenkaan kiistä, etteikö e-urheilu skenessä olisi seksismiä. Hän ei vain uskaltanut puhua asiasta aikaisemmin, koska pelkäsi sen pilaavan hänen mahdollisuudet pelin parissa tulevaisuudessa.

Lopuksi MeL rohkaisee vielä muita vastaavan kokemuksen kohdanneita pelaajia nostamaan asiat tapetille. Nyt hän haluaa kuitenkin jättää asian taakseen ja keskittyä tuleviin turnauksiin yhdessä joukkueensa kanssa.

Kaiken kaikkiaan ilmiö on huolestuttava ja naispelaajat ansaitsisivat samat mahdollisuudet kuin miespelaajat. Se, että miespelaaja ei suostu pelaamaan naispelaajan kanssa vain hänen sukupuolensa takia ei ole oikein.

Valorantin off-season on yhä käynnissä ja joukkueet muovaavat kokoonpanojaan tulevaa kautta varten. MeL ja Version1-joukkue jatkavat valmistautumista Game Changers World Championship -turnaukseen, joka pelataan marraskuussa.

Kuva: Riot Games Lähde: Dexerto