“AUG-meta auttoi suomalaisjoukkueen supertähdiksi ja kaatoi uuteen systeemiin sopeutumattomia CS-legendoja. Siihen tarvittiin vain yksi pieni hinnanalennus [CS:GOn sisällä]. Kuinka on mahdollista, että niin paljon potentiaalia omaava ase oli jätetty huomiotta niin pitkään?
Yksinkertaisesti sanottuna AUG oli haudattu aarre, joka oli piilossa näkyvästi”, aloittaa theScore esports videonsa, joka kertoo AUG-pyssystä.
9. lokakuuta 2018 pelikehittäjä Valve julkaisi CSGO-päivityksen, joka esitteli hintamuutoksia useille aseille. CT-puolen AUGin hintaa alennettiin 3300 dollarista 3150 dollariin (vrt. M4A4 3100 dollaria). Myös T-vastineen, SG 553:n, hintaa alennettiin 3000 dollarista 2750 dollariin (vrt. AK-47 2700 dollaria).
Todennäköisesti kukaan ei osannut arvata minkälaisen muutoksen nämä kaksi harvoin pelissä ostettavaa pyssyä tulisivat tekemään sille, miten CS:GO:ta pelataan. Tämä artikkeli keskittyy tarinan toiseen osaan: AUG-automaattipyssyyn.
Vaikka molempien aseiden käyttö lisääntyi halvemman hinnan ansiosta, joukkueet hyödynsivät aluksi pääasiassa AUG:ta CT-puolella. Monet pelaajista huomasivat, että ase on äärimmäisen monikäyttöinen ja tehokas. Sitä ei vain oltu ammattilaistasolla huomattu, niin yleisten ja ikonisten aseiden kuin AK-47 ja M4A4 yleisyyden vuoksi.
Kiikarikiväärin ansiosta CT:t pystyivät pitämään kentissä kiinni kulmia, jotka normaalisti ovat erittäin vaikeita M4A4:n tai M1A1-S:n kanssa.
Agressiivinen pelaaminen ei ollut vaikeaa, silllä AUG:n kiikaritähtäin mahdollisti uusien kulmien lisäksi myös enemmän informaatiota vastapuolesta, kun tarkalla mörssärillä näki kauas.
Toinen vaihtoehto oli pelata passiivisesti. AUG:lla oli uskomaton kantama, ja se antoi CT-pelaajille mahdollisuuden saada tappoja paljon helpommin verrattuna muihin automaattiaseisiin.
AUG:n suosio kasvoi räjähdysmäisesti ammattilaispeleissä. Neljässä kuukaudessa, marraskuusta 2018 helmikuuhun 2019, ase muuttui ammattilaisturnauksien aikana harvoin ostetusta aseesta toiseksi ostetuimmaksi aseeksi IEM Katowice 2019 -major-turnaukseen mennessä.
Samaan aikaan AUG-metan yleistyessä, nousi ENCE suomalaiskokoonpanollaan maailman kärkinimien joukkoon. Kokematon suomalaistiimi todennäköisesti hyötyi uudesta tavasta pelata Counter-Strikeä. Alta olevalta videolta voit nähdä Sami “xseveN” Laasasen kaksintaistelun AUG:lla Aleksandr “S1mple” Kostylieviä vastaan IEM Katowice 2019 puolivälierissä.
AUG-meta oli hurja apu ENCEn lisäksi kaikkien joukkueiden CT-puolille. Maaliskuuhun 2019 mennessä siitä oli muodostunut eittämättä tärkein ase CT-puolella. Historiallisen grand slam-voittosarjan vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla tehnyt Team Liquid käytti usein 4 AUG:tä ja yhtä AWP:tä CT-puolen varustuksena, totuttujen M4:sten sijasta. Vuosien ajan ammattilaispeleissä lähes yksinomaan käytössä olleet M4A4:n ja M4A1-S:n muuttuivat nyt AUG:iin.
Kaikki päättyy kuitenkin aikanaan.
Valve heikensi AUG:ia päivityksessä kesäkuussa 2019 alentamalla sen laukaisunopeutta ja tehden siitä vähemmän tarkan ilman kiikaritähtäintä. Siitä huolimatta joukkueet, kuten Liquid ja NRG, pitivät aseesta kiinni vielä useita kuukausia sen nerffaamisen jälkeen.
Vastaanotto heikennykselle oli vaihteleva. Perinteiset kynäripelaajat huokaisivat helpottuneena, samalla kun jotkut kokivat AUG:n uudistavan kuivahtanutta CS-metaa.
Oli miten oli Counter-Strike ei ole ollut samanlainen AUG:n jälkeen. Esimerkiksi uusia joukkueita ja pelaajia nousi ammattilaismaailman kärkeen, vanhoja legendoja tippui pois ja AK- ja M4- aseet menettivät itsestäänselvän asemansa ykkösaseena.
AUG toimii esimerkkinä siitä, kuinka pieni muutos, esimerkiksi aseen hinta, voi muuttaa tavan pelata tuttua videopeliä päälaelleen.
Kuva: ENCE