Brittiläinen sarjakuvakäsikirjoittaja Alan Moore kirjoittaa The Guardianissa julkaistussa esseessään fanikulttuurin pimeästä puolesta. Hän varoittaa, että vaikka fandomeilla varmasti on myönteistä yhteisöllistä ja kulttuurista merkitystä, ne voivat myös muuttua myrkyllisiksi ja vaikuttaa negatiivisesti popkulttuuriin ja yhteiskuntaan. Mooren mukaan faniyhteisöjen ikä ja status ovat nousseet, jolloin ne ovat toisaalta vaarassa jämähtää paikoilleen.
Alan Moore on sarjakuvapiireissä legenda, joka tunnetaan esimerkiksi Vartijat-sarjakuvista sekä Marvelin Kapteeni Britannia -hahmon uudistamisesta. Esseessään hän toteaa, että vuosikymmen sitten alkanut supersankarileffojen suursuosio oli alkusoittoa kulttuurin ja politiikan pysähtyneisyydelle.
Mooren mielestä monet faniyhteisöt ovat täynnä etenkin aikuisia valkoisia miehiä, jotka ovat jämähtäneet lapsuutensa innostuksiin ja kokevat oikeudekseen määrätä oikean tavan fanittaa. Harmitonta on, jos nostalgiset verkostot samanhenkisten kesken tarjoavat ihmisille pakopaikan, jossa kaikki on kuten ennenkin. Fanaattisisten fanijoukkojen käytös voi kuitenkin jopa vaikuttaa viihdeteollisuuden päätöksiin tai pahimmillaan johtaa poliittiseen vihakampanjaan. Moore viittaa Gamergate-liikehdintään, joka vuonna 2014 hyökkäsi videopeliteollisuuden monimuotoistumista ja erityisesti naispuolisia pelinkehittäjiä vastaan.
Mooren mielestä kulttuuri pyörii nykyään yhä enemmän faniyhteisöjen ympärillä. Hän viittaa myös poliittiseen ilmapiiriin, jossa vaalitkin alkavat muistuttaa julkkiskilpailuja. Asiasisällön sijaan tärkeintä on ehdokkaiden tarjoama viihde. Moore muistuttaa, että fanituksen tulisi rikastuttaa ihmisten elämää, ei myrkyttää sitä tai ympäröivää yhteiskuntaa.
Lähde: The Guardian / Risingshadow Kansikuva: Comic Crusaders / BBC / Youtube