SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Sankarista heittopussiksi ja jälleen sankariksi — lue Aleksi “Aleksib” Virolaisen upea tarina kokonaisuudessaan
  • Juuso
    Syngelmä

Sankarista heittopussiksi ja jälleen sankariksi — lue Aleksi “Aleksib” Virolaisen upea tarina kokonaisuudessaan

julkaistu: 08.01.2022 17:30

CS-maailma haukkoi henkeä, kun tällä viikolla julkaistiin raportti, että tähtijoukkue G2 Esports vaihtaa joukkueen nyt entisen pelinsisäisen johtajan, Nemanja “nexa” Isakovićin suomalaiseen huippukapteeniin, Aleksi “Aleksib” Virolaiseen. Aleksib:n lisäksi joukkue on kiinnittänyt uudeksi s1mpleksi (Aleksandr “s1mple” Kostyliev) kutsutun 16-vuotiaan huippulupauksen, Ilya “m0NESY” Osipovin.

Lue lisää: Uskomaton CS:GO-siirto! Aleksi “Aleksib” Virolainen siirtyy tähtijoukkueeseen

Virolaisen matka kansainväliseen tähtijoukkueeseen, josta povataan ensi vuodelle maailman parhaan joukkueen, NAVIn, haastajaa, on ollut suomalaisessa CS-maailmassa vertaansa vailla. Miten suomalaisesta kapteenista tuli yksi nykypäivän halutuimmista pelinsisäisistä johtajista?

Uran alkutaipaalla mukana toinenkin kotimainen huippunimi

Aleksib ja ENCEä edustava Joonas “doto” Forss pelasivat taannoin yhdessä Recursive ESports -nimisessä joukkueessa. Tuolloin joukkue piti varsin hyvänä suoritusta kolmatta sijaa vuoden 2015 kotimaisesta turnauksesta, Aessemblyiltä.

Aleksib:n ura oli lähellä päättyä aivan liian aikaisin, sillä doton mukaan Virolainen ei juurikaan jaksanut pelata vuonna 2016. Onneksi doto sai Aleksib:n pään käännettyä.

“2016 alussa Aleksi ei oikein jaksanut pelata. Sanoin hänelle, että hänen kannattaa pelata, koska hän on törkeän hyvä ja hän tulee varmasti menestymään.”

Joonas “doto” Forss oli tärkeässä roolissa Aleksib:n alku-uralla. Nykyään doto edustaa ENCEä. (Kuva: Vectorama)

Aleksib:n ensimmäinen yritys ENCEssä floppasi

Useimmat muistavat Aleksib:n uroteot major-finaaliin asti yltäneen ENCEn pelinsisäisenä johtajana, mutta suomalaiskapteeni liittyi ensimmäistä kertaa ENCEen jo vuonna 2016. Tuolloin organisaatio toimi hieman pidemmällä nimellä, ENCE eSports. Samassa kokoonpanossa pelasi esimerkiksi Miikka “suNny” Kemppi, kehen tässä artikkelissa palataan myöhemmin.

 

Aleksib:n ensimmäinen taival ENCEssä ei sujunut ongelmitta. Kuvassa vasemmalta oikealle: Aleksib, NaSu, suNny, arvid ja juho). (Kuva: ENCE eSports).

 

Vuoden lopulla ENCE eSports vapautti kokoonpanonsa organisaation riveistä. Joukkue yritti uudella kokoonpanolla vuonna 2017, mutta lopulta organisaatio jäi pidemmälle hiljaiselolle.

Kotimainen huippujoukkue toi huippupelaajat yhteen

ENCE eSportsin jälkeen Aleksib jatkoi uraansa suomalaisessa ENCOREssa, jossa pelasivat Virolaisen lisäksi Mikko “xartE” Välimaa, Jesse “KHRN” Grandell, Timo “REFLEX” Rintala ja Taneli “diSTURBED” Veikkola. Keväällä 2017 HAVU Gaming kiinnitti kyseisen kokoonpanon.

Parin kuukauden jälkeen nuori huippulupaus, Jere “sergej” Salo, liittyi joukkueeseen ja diSTURBED siirrettiin penkille. Nykyään diSTURBED toimii HAVUn CSGO-joukkueen valmentajana.

Syksyllä 2017 vielä toinen kotimainen huippupelaaja, Otto “ottoNd” Sihvo, liittyi joukkueeseen. Joulun jälkeen sergej ilmoitti lähtevänsä joukkueesta ja lopulta niin Aleksib kuin ottoNd lähtivät joukkueesta vuoden 2018 aikana.

HAVU Gamingin YouTube-kanavalla on vanha video vuodelta 2017, jossa seurataan silloisen joukkueen matkaa StarLadder Shanghai 2017 -turnauksessa peräti 30 minuutin ajan. Voit katsoa videon kokonaisuudessaan alta.

EZ4ENCE — kansainvälinen läpimurto

Vielä ennen vuotta 2018 “EZ4ENCE” tunnettiin lähinnä HLTV-sivuston yleisenä meeminä. Sillä pilkattiin suomalaisesta CS-skeneä, joka oli vielä tuolloin lähes mitätön kansainvälisellä mittapuulla.

Suomalainen huippupelaaja, ENCEn lisäksi muun muassa Ninjas in Pyjamasia, FaZe Clania ja OpTicia edustanut Aleksi “allu” Jalli solmi ENCEn kanssa kahden vuoden mittaisen sopimuksen. Allu ja ENCE kokosivat mielestään parhaan mahdollisen kotimaisen kokoonpanon, jolla tulisi menestystä myös maailmalla. Noin kuukauden neuvottelujen jälkeen ENCEn kokoonpanoon liittyivät Aleksib, sergej, Jani “Aerial” Jussila ja Sami “xseveN” Laasanen. Allua lukuunottamatta kokoonpano oli varsin nimetön kansainvälisillä markkinoilla.’

Joukkueen läpimurto tapahtui, kun suomalaiset voittivat StarSeries & i-League CS:GO Season 6 -turnauksen Ukrainassa. Kansainvälisen LAN-turnauksen voitto rikastutti suomalaisjoukkuetta peräti $125 000. Tämän jälkeen ENCE voitti major-karsintaturnauksena toimineet minorit, jossa finaalissa kaatui North puhtaasti 2—0. Majoreiden lähestyessä, ENCE oli saanut kaikkien huomion. Mutta tällä kertaa hyvien esitysten, ei HLTV-meemien takia.

Kansainvälisen StarLadder-turnauksen voitto Ukrainassa vei ENCEn maailmankartalle. Kuvassa vasemmalla joukkueen tuolloinen valmentaja Slaava “Twista” Räsänen ja pelaajat xseveN, allu, Aleksib, sergej ja Aerial. (Kuva: StarLadder)

 

ENCE lähti vuoden 2019 majoreille Puolan Katowiceen toiveikkaana. Silti tuskin edes pelaava joukkue osasi odottaa tällaista menestystä ensimmäiseltä major-turnaukseltaan. Alku oli joukkueella vaikea, kun ensimmäisessä vaiheessa kärsittiin tappiot niin Renegadesille kuin HellRisersille. Koska turnaus pelattiin Swiss-kaaviolla, kolmas tappio olisi vienyt ENCEn kotimatkalle.

ENCE kohtasi ensimmäisessä kuolemanottelussaan saksalaisen BIG Clanin, joka pelattiin “paras kolmesta” -periaatteella. Kun BIG rökitti ENCEn Dust 2 -kartassa peräti 16—5, näytti aikainen paluumatka väistämättömältä. Tuolloisen ENCEn legendaariseksi kotikartaksi muodostunut Train alkoi pelottavasti suomalaisten kannalta. BIG 7—0 johtoon, ja selkä seinää vasten. Ottelun jälkeen Aleksib kertoi tietävänsä, että voittamalla yhden kierroksen joukkue pääsisi takaisin peliin mukaan ja voittaisi ottelun. Ja niinhän siinä lopulta kävi.

Seuraavaksi ENCE pudotti jatkosta G2 Esportsin, jota edustivat tuolloin legendaariset Kenny “kennyS” Schrub ja Richard “shox” Papillon. Paikka pudotuspeleissä varmistui, kun nykyisistä Virtus.pron pelaajista koostuva Avangar jäi ENCEn jalkoihin pudotuspelipaikan ratkaisevassa ottelussa. Kyseisessä ottelussa nähtiin muun muassa seuraava älykäs klutsi Aleksib:ltä.

Pudotuspelit alkoivat äärimmäisen kovalla vastustajalla. Maailmanlistan kakkonen ja major-voittoon tähtäävä Team Liquid lähti luottavaisin mielin pientä ENCEä vastaan. Joukkueen tuolloinen kapteeni Nick “nitr0” Cannella epäili ennen pudotuspelejä itsevarmasti ENCEn kaatuvan puolivälierissä puhtaasti 2—0.

ENCE voitti puolivälierän avauskartan ja Liquid oli viemässä ottelua hyvää vauhtia kolmanteen karttaan. Aleksib johdatti joukkueensa kuitenkin uskomattomaan suoritukseen, kun ENCE nousi takaa-ajoasemasta (15—8) jatkoajalle ja puhtaaseen 2—0 voittoon. Gen.G Esportsin Valorant-valmentaja, Elmapuddy, on analysoinut ENCEn uskomatonta comebackia YouTube-kanavallaan. Voit katsoa videon alta.

Välierissä ENCEn vastustaja ei ollut yhtään sen huonompi. Tämän piti olla se major-turnaus, jossa s1mple vihdoin saa kruununsa. Toisin kuitenkin kävi, kun vahvasti joukkueena pelannut ENCE pystyi kuin pystyikin voittamaan kenties kaikkien aikojen parhaan pelaajan, s1mplen, edustaman NAVI-joukkueen.

Yksi ikonisimmista ottelun hetkistä on s1mplen ja xseveNin kaksintaistelu, jossa niin selostajat, yleisö ja kotikatsomo kiljuivat hämmästyksestä. Kenties välierän ratkaisseen kierroksen voitti ENCElle xseveN. Ja tietysti suomalaiseen tyyliin ilme värähtämättä. S1mple oli ymmärrettävästi musertunut niukasti hävityn kierroksen jälkeen.

Vaikka finaalissa tuli takkiin Astralikselle 2—0, on ENCEn majorhopea vielä tänä päivänä suomalaisen CS-joukkueen ylivoimaisesti parhain ja tärkein saavutus kotimaisessa CS-historiassa.

Kaikkien aikojen surkein siirto vei suomalaiskapteenin uusille urille

Kaikkien yllätykseksi ENCE ilmoitti penkittävänsä Aleksib:n seuraavien majoreiden jälkeen. StarLadder 2019 -majorturnaus pelattiin Saksan Berliinissä. Aleksib:n korvaisi joukkueessa suNny.

ENCE aloitti turnauksen vahvasti etenemällä pudotuspeleihin voittamalla kaikki kolme avausotteluaan. Puolivälierissä ENCEn kryptoniiksi muodostunut Renegades lähetti suomalaiset kotimatkalle, kun ENCE hävisi suoraan 0—2. Suomalaiskapteenia haastateltiin ottelun jälkeen ja suomalaisyleisö osoitti arvostustaan Aleksib:lle, kun areenalla kaikuivat “Kiitos, Aleksi!” -huudot.

https://youtu.be/tuq13WeaYdk

Edelleen nimekäs uusi ENCEn kokoonpano ei lopulta kantanut hedelmää ja joukkue tippui pikkuhiljaa maailman kärkikymmeniköstä. Kaikki huipentui vuodenvaihteessa 2020-2021, kun ENCE muutti kokoonpanonsa kansainväliseksi.

Alkuvaiheessa mukana olivat vielä allu ja Doto, mutta tällä viikolla julkistettujen muutoksien johdosta kumpikaan ei ole enää joukkueessa mukana.

Lue lisää: Jättiyllätys! ENCEn ainoa suomalainen CS:GO-pelaaja penkille

Palataan kuitenkin vuoteen 2019. Aleksib sai laajaa kansainvälistä huomiota ollessaan ENCEn kipparina menestysvuotena. Täten penkityksen jälkeen suomalaispelaaja sai useampia tarjouksia, joista yksi olisi ollut rapakon toisella puolella Yhdysvalloissa sijaitseva Complexity-organisaatio, joka oli uudistamassa CS-joukkuettaan.

Lopulta  vuodenvaihteessa 2019-2020 Aleksib päätyi uuteen, mutta kokeneeseen tulokkaaseen CS-skenessä. Omien sanojensa mukaan siksi, että tiesi sopimusta allekirjoittaessaan mihin suostuisi.

Ura jatkui kansainvälisessä huippujoukkueessa

ENCEn jälkeen Aleksib siirtyi OG Esportsin kapteeniksi. Kaikkien aikojen menestyneimmästä Dota2-joukkueestaan tunnettu organisaatio päätti siirtyä myös Counter-Striken pariin, kun joulukuussa 2019 Virolaisen lisäksi uuteen joukkueeseen kiinnitettiin Nathan “NBK-“ Schmitt, Valdemar “valde” Bjørn Vangså, Issa “ISSAA” Murad ja Mateusz “mantuu” Wilczewski.

OG:n ensimmäinen CSGO-kokoonpano. Kuvassa vasemmalta oikealle valde, ISSAA, Aleksib, mantuu ja NBK-. (Kuva: OG).

 

Joukkue koki muutoksia, kun vahvaksi LAN-joukkueeksi pedattu kokoonpano joutui muun maailman tapaan COVID19-pandemian kouriin. Online-aikakautena niin ISSAA kuin NBK-  vaihdettiin sivuun joukkueesta. Tilalle tulivat Nikolaj “niko” Kristensen ja Shahar “flameZ” Shushan.

OG:n kokoonpano Aleksib:n johtama koki jatkuvia hopeasijoja ja niukin naukin olleita tappioita. Pahin pettymys lienee viime syksyltä, kun kokoonpano karsiutui ulos CS:GO-majoreilta ainoana silloiseen TOP15 kuuluvana joukkueena.

Parhaimmillaan OG nousi maailmanlistan sijalle 6 kahden vuoden aikana.

Pommi pudotettiin tammikuussa 2022

Menestys ENCEn pelinsisäisenä johtajana, lähelle maailmankärkeä murtautuminen kansainvälisen joukkueen kapteenina ja arvostettu työmoraali siivittivät lopulta Aleksib:n kenties uransa parhaaseen joukkueeseen. Paperilla G2 Esports on yksi alkavan CSGO-kauden parhaita joukkueita.

Nikola “NiKo” Kovač on ollut jo vuosia yksi maailman parhaita pelaajia. Useat sanovat, että mikäli pelistä poistettaisiin AWP-tarkkuuskivääri, NiKo olisi helposti maailman paras pelaaja.

NiKon serkku, Nemanja “huNter-“ Kovač ei yllä aivan serkkunsa tasolle, mutta on silti yksi maailman tasaisimmista rifle-pelaajista.

Joukkueeseen vastikään kiinnitetty m0NESY on arvoitus kaikille. Nuorukainen on dominoinut tier2-turnauksia NAVIn akatemiajoukkueessa näytöstyyliin, mutta hänellä ei ole kokemusta maailmanhuipulta.

Joukkueen täydentää Audric “JaCkz” Jug, joka tulee olemaan joukkueen todellinen roolipelaaja. Hän tulee luomaan terroristipuolella tilaa joukkueen tähtipelaajille ja CT-puolella pelaamaan niitä positioita ja rooleja, joissa joukkueen tähtipelaajat saavat mahdollisimman paljon tilaa.

Nähtäväksi jää, pystyykö Aleksib pitämään tähtisikermän kurissa vai kaatuuko uusi huippujoukkue omaan tulivoimaansa.

Aleksib siirtyy seuraavaksi johtamaan G2 Esportsin tähtisikermää.

 

Lähteet: Liquidpedia, HLTV, HAVU Gaming, ENCE TV, Elmapuddy

Kuvat: Vectorama, ENCE eSports, StarLadder, OG, G2 Esports

Kansikuva: ENCE

Tuoreimmat uutiset: