SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Saksasta 2024 EM-kisojen isäntämaa
  • Toimitus

Saksasta 2024 EM-kisojen isäntämaa

julkaistu: 27.09.2018 16:22

Saksa on juuri valittu pitämään jalkapallon EM-kilpailut. Sveitsissä pidetyssä äänestyksessä loppusuoralla kilpailussa olivat Turkki ja Saksa. Etukäteen oli odotettavissa erittäin tiukka äänestys ja kumpikaan maa ei juurikaan sortunut puheenvuoroissaan toisen maan haukkumiseen, vaan lähinnä omiin vahvuuksiinsa. Jossain kohtaa kamppanjaa tuli esille huoli Turkin lehdistönvapaudesta, jolloin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tuli heti esiin kertomalla, että Turkin lehdistönvapaus on yksi maailman parhaista. Tämän jälkeen tähän asiaan ei juuri aikaa ole käytetty. Tosin ihmisoikeuskysymykset nousevat aina välillä väkisinkin pinnalle, kun näitä maita vertaillaan.

UEFA:n valitsijoilla olikin kova työ punnita olisiko Turkin aika saada ensimmäiset aikuisten arvokisat järjestettäväkseen jalkapallon saralla. Turkki on kuitenkin sinnikkästi hakenut kisoja jo vuosina 2006, 2012 ja 2016, vai onko luotettu kisaisäntä ja yksi maailman suurimmista jalkapallomaista Saksa kisojen päänäyttämönä.

Turkin Stadiontilanne on yllättävän hyvä. Ankarasta löytyy toinen suurista stadioneista, kun New Ankara Stadiumille mahtuu yli 65 tuhatta katsojaa. Kisojen vetonaulaksi on kuitenkin tarkoitus laajentaa  Atatürk Olympic Stadium, jonka kapasiteetiksi tulisi jopa 92 208 katsojaa. Muille kahdeksalle stadionille mahtuu myös kaikille yli 34 000 katsojaa. Näistä stadioneista kymmenestä kisoissa käytettävästä stadionista kuitenkin viisi vaatisi korjauksia ja laajennuksia ja tämän epäiltiin olevan suuri syy siihen, miksi Turkin kisaisännyyttä epäiltiin.

Saksassa stadiontilanne on totutun hyvä ja Saksan etuna pidettiinkin sitä, että stadioneita ei tarvitse erikseen laajentaa, eikä suuremmin korjata. Berliinin Olympiastadionille mahtuu yli 74 000 katsojaa, mutta nykyisten ohjeistusten vastaisesti kyseessä ei siis ole vain jalkapalloon tarkoitettu olosuhde. Toisena suurena kenttänä on kuitenkin tarjolla yli 70 000 ihmistä vetävä Allianz Areena Munchenissä. Loputkin stadionit ovat kooltaan jo valmiiksi kapasiteetiltaan 48 000 ja 66 000 henkilön pelikenttiä, joten periaatteessa kaikki on stadioneiden puolesta valmiina. Saksan kisoja ovat suuresti mainostaneet muunmuassa Philipp Lahm, Angela Merkel ja Joachim Löw

Arvoisat valitsijamiehet päätyivät lopulta kuitenkin siihen, että Saksa saa kyseiset kilpailut järjestettäväkseen kokeneena järjestäjämaana, jonka kisoissa ei koskaan ole ollut ongelmia kisojen lähettämisen suhteen, eikä myöskään kisapaikkojen tai logistiikan kanssa.

(Kuva: PicBubble)