SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Rahasummat esportsin ympärillä kasvavat – tänä vuonna jaettu yli 60 miljoonaa dollaria
  • Jere
    "SPY3R"
    Vanhala

Rahasummat esportsin ympärillä kasvavat – tänä vuonna jaettu yli 60 miljoonaa dollaria

julkaistu: 07.07.2019 10:09

Tänä vuonna palkintorahoja on esportsin saralla jaettu jo yli 60 miljoonaa dollaria. Viime vuosina kasvu on ollut räjähdysmäistä ja tänä vuonna voidaan ylittää jopa 200 miljoonan dollarin rajapyykki.

Vuosittainen kasvu kymmeniä prosentteja

Palataan vuoteen 2000. Tuolloin kahisevaa oli pelaajien kesken jaossa noin 131 000 dollaria ja aktiivisia kilpailijoita vain muutama kymmen. Tilastoista löytyy kyseiseltä vuodelta merkinnät neljästä Quake II -turnauksesta ja kolmesta QuakeWorld -turnauksesta. Kertaalleen oli myös kisailtu StarCraft: Brood Warin ja Age of Empiresin kanssa.

Tuskin kukaan unelmoi tuolloin elättävänsä itsensä pelaamisella. Pelaaminen oli vain hauska ajanviete. Tällä hetkellä tilanne on täysin päinvastainen.

Vuonna 2018 palkintorahoja jaettiin ensimmäistä kertaa yli 150 miljoonaa dollaria. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan tilastoon on karkeasti laskettuna 30%. Viime vuonna ylitettiin ensi kertaa myös 20 000 aktiivisen kilpapelaajan raja. Kasvu on ollut siis melkoista.

Viime vuosi oli suomalaisittain erittäin onnistunut. Esportsearnings-sivuston tilastojen mukaan Jesse ”JerAx” Vainikkala oli vuoden eniten tienannut pelaaja. Myös JerAxin tiimikaverina pelannut Topias ”Topson” Taavitsainen löytyy listan sijalta 4.

Kuvassa OG:n vuoden 2018 mestarijoukkue. Vasemmalta 7ckngMad, Topson, N0tail, JerAx ja Ana

 

Kärkisijat selittyvät kaksikon Dota2 The International 2018 -turnauksen voitolla. Tästä OG:n viisihenkinen joukkue kuittasi itselleen yli 11 miljoonaa dollaria. Tilastot eivät kerro kuinka paljon organisaatio lunasti voitosta itselleen. Tilastoissa ei myöskään näy pelaajien saamat sponsoritulot, joten puhutaan puhtaasti palkintorahoista.

Tänä vuonna jaossa jopa 200 miljoonaa dollaria

Takaisin kuluvaan vuoteen. Ensimmäinen puolisko vuodesta on takana ja rahaa on jo jaettu yli 60 miljoonaa dollaria. Alla olevasta kuvasta näkyy, kuinka palkintorahat ovat kymmenen rahakkaimman pelin kesken toistaiseksi jakautuneet.

Lähde: Esportsobserver & EsportsEarnings

 

Kärkeä pitää Fortnite, jonka 10 viikkoa kestäneiden MM-karsintojen aikana jaettiin yhteensä 12 miljoonaa dollaria. Perässä vaanii CS:GO, jonka IEM Katowice Major jakoi kahisevaa 2 miljoonan verran.

Loppuvuosi tulee kuitenkin räjäyttämään tämän tilaston atomeiksi. Dota2:n tämän vuotisen MM-turnauksen (The International) palkintopotti on jo kohonnut yli 26 miljoonaan dollariin. Joukkorahoituksella itseään kerryttävä potti ehtii kuitenkin vielä kasvamaan useamman viikon verran, joten 30 miljoonan raja on rikottavissa.

Niin ikään Fortniten MM-kisoissa on jaossa 30 miljoonaa dollaria. Pelkästään näiden kahden pelin yksittäiset tapahtumat nostattavat vuotuista palkintosaalista 60 miljoonalla dollarilla.

Fortnite ja Dota2 ovat tällä hetkellä rahakkaimmat pelit

 

Suuria miljoonia on todennäköisesti luvassa myös muiden pelien päätapahtumissa. Viime vuonna League of Legendsin MM-kisoissa (Worlds 2018) jaettiin palkintorahoja yli 6 miljoonaa. Tämän vuotista pottia ei ole vielä julkaistu, mutta tuskin näemme mitään edellisvuotta pienempää.

Isoilla areenoilla raha ja pelaajat ovat löytäneet toisensa. Näin on kuitenkin tapahtunut myös pienemmissäkin piireissä. Esimerkiksi Suomessa käytävissä lanitapahtumissa turnausten palkintopotit ovat kohonneet jopa viisinumeroisiin lukemiin.

Samaan aikaan pelien ympärille on myös kehkeytynyt paljon liigatoimintaa, jossa liikkuvat suuret rahasummat. Nykyään yhä useampi pelaaja pystyy tekemään pelaamisesta ammatin, josta vuonna 2000 voitiin vain uneksia.

Nähtäväksi jää, rikkoutuuko tänä vuonna maaginen 200 miljoonan dollarin raja.

Kuva: IGN
Lähteet: EsportsEarnings, Esportsobserver