SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Rahanpesua ja sopupeliä – Valorantin menestysvuosi 2021 ei ollut tahraton
  • Saara
    R

Rahanpesua ja sopupeliä – Valorantin menestysvuosi 2021 ei ollut tahraton

julkaistu: 06.01.2022 09:00

Vuonna 2021 Valorantin kilpailuskene kehittyi kohisten, mutta ilman polemiikkia ei suinkaan vältytty. Esimerkiksi sopupelisuhmuroinnin ja Turkin rahanpesuskandaalin kaltaisia häpeäpilkkuja Riot Gamesin ammuntapelin kuluneen menestysvuoden varrelta kyllä löytyi.

Vivo Keydin bugirike

Viime kuussa mestaruuskisoissa Vivo Keyd -joukkue sai sapiskaa käytettyään hyväkseen pelin bugia, joka mahdollisti Cypherin kameran sijoittamisen turvaan vastajoukkue Acendilta. Samanmoinen rike oli nähty jo kesällä Valorant Champions Tourin (VCT) pelissä X10:n ja Giantsin välillä, mutta oli erityisen raskauttavaa tehdä se maailmanmestaruusottelussa. Riot päätti ensin kääntää matsin Acendin voitoksi, mutta yleisön ilmaistua tyytymättömyytensä ratkaisi tilanteen antamalla joukkueiden otella uudestaan. Revanssi päättyi täpärästi Acendin voittoon; muu olisikin luultavasti aiheuttanut lisänärää.

Sekoilusta voi oppia ainakin sen, että viralliset säännöt on määriteltävä tarkkaan ja niiden perusteella tehtävä johdonmukaisia päätöksiä.

Turkin rahanpesuskandaali

Loppuvuodesta räjähti käsiin myös rahanpesuskandaali, kun verotiedot tulivat julki, ja joidenkin Twitch-striimaajien havaittin vastaanottaneen bittilahjoituksia, joita voi vaihtaa reaalivaluutaksi. Osallisena oli useita turkkilaisia Valorant-ammattilaisia, jopa maailmanmestarijoukkue Acendin stara Mehmet Yağız “cNed” İpek. Lopulta soppa kulminoitui itse Turkin parlamentin ilmoitukseen rahanpesunvastaisten toimenpiteiden koventamiseksi.

Sopupeliskandaali Kaakkois-Aasian skenessä

Singaporelaisen e-urheiluorganisaation Team Resurgencen entiset pelaajat jäivät kiinni Valorant-otteluiden tulosten manipuloinnista, mikä johti Riotin langettamiin sanktioihin. Osa pelaajista tulee olemaan kilpailukiellossa huhtikuuhun 2024 asti. Tapaus nosti e-urheilussa esiintyvät uhka- ja sopupelit jälleen framille. Arvokisoissa sopupelit eivät ole yleisiä, mutta pienemmissä mittelöissä niitä esiintyy. Järjestäjien, julkaisijoiden ja koko e-urheiluyhteisön tehtävä on muodostaa Valorantista ja muistakin peleistä sellainen ekosysteemi, jossa pelien manipulointi ei houkuta.

Toksinen fanitus mestaruuksissa


VCT:n paikalliskisoissa nähtiin turhan paljon kiistelyä. Eräässä ensimmäisistä otteluista brasialaisjoukkue FURIA Esports vaikutti olevan niskan päällä, jolloin vastapuoli Sentinels otti taktisen aikalisän. Moinen sai FURIA-fanit kiihdyksiin.

FURIA:n kannattajat ryhtyivät lähettämään vihaviestejä Sentinelsin sisäiselle johtajalle Shahzeb “ShahZam” Khanille. Tämä ei provosoitunut, mutta joukkuetoveri Jared “zombei” Gitlin reagoi Twitterissä tulisesti. Lopulta furiaanit olivat niin raivoissaan, että kaikki erimieliset ja tietenkin Sentinels saivat tuta tappouhkaukset ja internetraivon voiman.

Lopulta brasilialainen CS:GO-legenda Gabriel “FalleN” Toledo toimi rauhanneuvottelijana twiitaten ystävällisiä portugalinkielisiä sanoja brasilialaisen peliyhteisön kehittymisestä humaanimpaan suuntaan.

Kaikesta kränästä huolimatta viime vuosi oli Valorantille menestys. Oli säännöllisiä sisältöpäivityksiä ja onnistunut mestaruuskiertue. VCT käynnistää myös vuoden 2022, josta voi odottaa antoisaa kautta edelleen kehittyvälle kilpa-Valorantille.

Lähde: AFK Gaming
Kansikuva: Vivo Keyd

Tuoreimmat uutiset: