SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Varusveijarit
  • Atte
    Leppänen

Puolustusvoimien Urheilukoulun haku auki

julkaistu: 28.01.2019 14:08

Puolustusvoimien Urheilukoulun haku on nyt auki ja sulkeutuu kuukauden päästä, 28. helmikuuta. Kesäurheilulajien harrastajat astuvat palvelukseen IV/19-saapumiserässä Kaartin jääkärirykmentissä 14. lokakuuta. Urheilukoulun tavoitteena on antaa nuorille, lupaaville urheilijoille mahdollisuus jatkaa systemaattista harjoitteluaan varusmiespalveluksen ohessa.

Urheilukoulussa lajiharjoittelulle on varattu aikaa 2-8 tuntia päivässä ja varusmies voi käyttää harjoitteluun myös luonnollisesti illan vapaa-aikaa ja viikonloppuja sotaharjoituksia lukuunottamatta. Valmennuksesta vastaavat pääasiassa sotilaskouluttajat. Urheilukouluun valittujen varumisten palvelusajat ovat joko 165 vrk tai 347 vrk. Lyhyempi palvelusaika kuuluu luonnollisesti miehistötehtäviin sijoitetuille, mutta myös aliupseeriksi tai upseeriksi eteneminen on mahdollista. Urheilukouluun pääseminen ei onnistu ihan noin vain, sillä valitun tulee olla oman lajinsa kansallista tai kansainvälistä huippua ja lisäksi urheilulajin tulee olla Olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa tai lajin tulee olla laajasti harrastettu Suomessa tai ulkomailla. Hakijat joutuvat selvittämään tiensä fysiologisten ja psykologisten testien läpi ja valinnoissa turvaudutaan myös eri lajien asiantunhijalausuntoihin.

Vuodesta 2017 alkaen myös elektroninen urheilu on ollut hyväksyttävä lajivalinta Urheilukouluun pyrkiville nuorukaisille. Eurheilijat saavat erikoisjoukoissa samanlaisen kohtelun, kuin muutkin valitut urheilijat. Elektronisen urheilun hyväksymistä Urheilukoulun lajilistalle pidettiin hyvin edistyksellisenä toimintana puolustusvoimila. Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen kommentoi asiaa seuraavasti:

“Yhteistyön aloittaminen puolustusvoimien kanssa on liitolle positiivinen askel kohti ammattimaisempaa ja kehittyvää urheilutoimintaa. Suorittamalla palveluksensa Urheilukoulussa elektronisen urheilun ammattilainen saa riittävän paljon aikaa harjoitella ja kilpailla varusmiespalveluksen aikana. Myös nuorten, lupaavien kykyjen koulutus- ja valmennustoiminta onnistuu jatkossa palveluksen aikana ja on erityisen hienoa, että jokaiselle tehdään omakohtainen suunnitelma palveluksen toteutumisesta”.

Kuva: Puolustusvoimat