SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Pelin surkein mahdollinen siirto? – Shakin suurmestarit kujeilivat Bongcloud-avauksella
  • Sauli
    Rautiainen

Pelin surkein mahdollinen siirto? – Shakin suurmestarit kujeilivat Bongcloud-avauksella

julkaistu: 30.03.2021 20:00

Hallitseva maailmanmestari Magnus Carlsen saattaa olla kaikkien aikojen paras shakinpelaaja. Hän sai suurmestarin arvon vuonna 2004 ja maailmanmestaruuttaan hän on puolustanut saavutettuaan tittelin vuonna 2013. Hänen ennätysvahvuuslukunsa 2882 Maailman shakkiliiton (FIDE) listoilla on toistaiseksi korkein koskaan. Carlsenin tämänhetkinen vahvuusluku on 2847.

Mutta osaavat mestaritkin hassutella!

Toissaviikkoisessa pelissään Meltwater Champions Chess Tour -sarjan turnauksessa Carlsen ja niin ikään suurmestari Hikaru Nakamura tekivät “älä kokeile tätä kotona” -henkisen tempun, niin sanotun tupla-Bongcloudin.

Bongcloud on shakkiavaus, jossa valkoinen siirtää sotilaan ruutuun e4, musta siirtää omansa vastaan ruutuun e5, ja tämän jälkeen valkoinen siirtää kuninkaansa ruutuun e2.

Bongcloud-avaus shakkilaudalla.

 

Kaiken logiikan mukaan siirto on älytön: kuningas paljastuu ja estää viereisten kuningattaren sekä lähetin liikkumisen, eikä tornituskaan ole enää mahdollista. Siirron nimikin tulee siitä, että tullakseen tehneeksi sen on oltava hieman pilvessä.

Bongcloud onkin enemmän joko epäkunnioituksen osoitus vastapuolelle tai ihan vain vitsi joskus niin prameileviksi äityvissä shakkipiireissä.

Huvittelua oli kahden suuren shakkivelhonkin pelinavaus tässä turnauksessa etenemisen kannalta merkityksettömässä ottelussa. Nakamuraa, jonka tiedetään käyttäneen voitokkaasti Bongcloudia tärkeissäkin otteluissa, Carlsenin avaus huvitti siinä määrin, että hän päätti vastata samalla mitalla. Peli jatkui kummankin pelaajan hekottelun siivittämänä.

Joidenkin vanhan liiton pelaajien mielestä tällainen huipputason hulluttelu ei käy laatuun. Suurmestari Nigel Short vihjaili twiitissään, että moiset ”Twitch-sukupolven avaukset” ovat shakille suorastaan loukkaus.

https://twitter.com/nigelshortchess/status/1372173036150001668

Tavat pelata shakkia ovatkin kokeneet suuren mullistuksen tietokoneiden ja internetin aikakaudella. Vakavalla 90-luvulla silloinen maailmanmestari Bobby Fischer saattoi tehdä uhkarohkean Bongcloudin osoittaakseen ylivertaisuuttaan, mutta tänä päivänä planeetan parhaat shakinpelaajat voivat aloittaa sillä satunnaisessa pikkupelissä niin sanotusti läpällä.

Kuva: Chess24.5 YouTube Lähde: PCgamer

Tuoreimmat uutiset:

(edited)Jump