SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Peliarvostelussa: Spellbreak – Uusi fantasiateemainen Battle Royale
  • Niko
    Nikkilä

Peliarvostelussa: Spellbreak – Uusi fantasiateemainen Battle Royale

julkaistu: 14.09.2020 10:00

Proletariatin kehittämä Spellbreak on uusin lisä jo varsin suosittuun Battle Royale -genreen. Genressä on viime vuosina ilmestynyt sen verran pelejä, että joukosta erottuminen on varsin hankalaa, mutta onneksi Spellbreakilla on salaisena asenaan täysin tuore näkökulma.

Magia korvaa luodit

Lähestulkoon kaikista muista Battle Royaleista poiketen Spellbreakissa ei ole laisinkaan aseita, vaan niiden tilalla ovat erilaiset loitsut. Myös muut Battle Royale -peleistä tutut modernit elementit on korvattu näiden fantasiavastikkeilla; eri aselajeja vastaavat erilaiset maagiset hansikkaat (gauntlet), jotka jakelevat tyypistään riippuen kuutta erilaista loitsua; jäätä, myrkkyä, ukkosta, ilmaa, tulta tai maata. Pelaajan kykyjä taasen kasvattavat kentältä löytyvät kääröt ja erilaiset taikaesineet.

Pelin graafinen ilme tukee fantasiateemaa hyvin, ja etenkin hahmot useine (ostettavine) skineineen ovat oikein miellyttävän näköisiä. Kyse ei kuitenkaan ole vain silmänlumeesta, vaan fantasiavaikutteilla on vaikutus myös pelaamiseen; konekivääritykityksen sijaan hansikkaat ampuvat esimerkiksi tulipalloja tai salamoita, tyypillisiä ammuksia hitaammalla tahdilla. Jokaisella elementillä on myös oma, voimakkaampi erikoiskykynsä ja ne reagoivat keskenään: Esimerkiksi myrkkypilven voi räjäyttää hyvin tähdätyllä tulipallolla. Kokemus on varsin erilainen muihin Battle Royaleihin verrattuna, ja vaatii oman totutteluaikansa.

 

PUBGin ja Dragon Agen risteytys?

Maaginen elementti näkyy myös hahmon liikkeissä; hetkittäisen leijumisen lisäksi pelaaja voi taika-riimujen avulla hypätä korkeuksiin, teleportata tai vaikkapa ampaista pitkiä matkoja eteenpäin. Pystysuuntaisella ja nopealla liikkeellä onkin suuri merkitys pelaajien vastaisissa taisteluissa.

Tuntuukin siltä, että peli on ottanut vaikutteita myös fantasia-RPG:istä. Sen hahmoluokat on esimerkiksi jaoteltu sen mukaan, minkä luonnonelementin hansikkaalla pelaaja aloittaa ottelun (toisen voi löytää kentältä). Jokainen näistä hahmoluokista sisältää erilaisia palkintoja, joita ansaitaan pelissä kertyneen kokemuksen mukaan. Tavoitteena on ilmeisesti tarjota pelaajille syy vaihtaa hahmoluokkien välillä, ja kosmeettiset palkinnot kieltämättä rohkaisevat kokeilemaan erilaisia pelityylejä.

Minkäänlaista tarinatilaa ei lyhyttä taustatarinaa lukuun ottamatta ole vielä saatavilla, mutta toivottavasti sellainen nähdään tulevaisuudessa, sillä idea kiellettyä taikuutta käyttävistä pakolaismaageista kuulostaa hedelmälliseltä.

Ikävä kyllä pelin ympäristö ei näytä hyötyneen fantasiateemasta muiden osa-alueiden tavoin. Muutamaa poikkeusta (kuten koristeltuja arkkuja ja raunioittuneita linnoja) lukuunottamatta pelikenttä on varsin tylsää katseltavaa. Laajat vehreät alueet ja vuoristot sopivat kyllä fantasiateemaan, mutta eivät erotu lainkaan esimerkiksi Fortniten samankaltaisista ympäristöistä. Kentän eri alueet on myös helppo sekoittaa keskenään, eikä niillä ole omaa persoonaansa esimerkiksi Apex Legendsin eri alueiden tapaan.

 

Pelaa miten haluat

Yksi Spellbreakin merkittävä etu on se, että peli on saatavilla ilmaiseksi neljällä eri alustalla (Nintendo Switch, XboX, PS4 ja PC), joiden pelaajat voivat pelata keskenään. Eli jos kaveripiirissä yksi pelaa vaikkapa Switchillä, toinen PlayStation 4:llä ja kolmas PC:llä, voivat kaikki pelata yhdessä samassa joukkueessa. Myös pelissä ansaittu kokemus jaetaan alustojen välillä, eri läpärillä voi jatkaa täysin samasta tilanteesta, mihin kotikonsolilla jäi. Valittavana ovat yhden ja kolmen pelaajan pelitilat, sekä tulevaisuudessa myös kahden pelaajan pelitila.

Sivuhuomiona sanottakoon vielä, että peli toimi lyhyen kokeilun perusteella hyvin Nintendo Switchillä, ja sen tyylitelty visuaalinen ilme oli paikoitellen jopa kaunista katsottavaa. Vähänkin kaukaisia vihollisia oli kuitenkin hankala seurata pieneltä ruudulta, joten peliä on paras pelata televisioon liitettynä.

Loppupäätelmä

Kokonaisuudessaan Spellbreak on viehättävä ja aidosti omanlainen lisä Battle Royale -genreen. Se ei varsinaisesti nouse kilpailijoidensa yläpuolelle, mutta jos mikään Battle Royale ei ole vielä koukuttanut, voi Spellbreak yllättää positiivisella tavalla.

Plussat

  • Fantasiateema on hauska ja mielenkiintoinen
  • Tarjoaa uudenlaisen pelikokemuksen
  • Graafisesti nätti
  • Paljon potentiaalia

 

Miinukset

  • Ympäristö tylsä
  • Ei Ranked-pelitilaa, kilpailullinen kokemus vajaa
  • Ei tarjoa paljoa perustaistelun lisäksi

 

Kuvalähteet: Spellbreak (1), (2), (3)