SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Pelaajatcom-haastattelu: ENCE:n CS-pelaaja Paavo “podi” Heiskanen on valmis maailman huipulle
  • Perttu
    Leinonen

Pelaajatcom-haastattelu: ENCE:n CS-pelaaja Paavo “podi” Heiskanen on valmis maailman huipulle

julkaistu: 21.06.2024 20:25

Paavo “podi” Heiskasesta tuli ENCE:n Counter-Strike 2 -joukkueen jäsen toukokuun lopussa, kun suomalaisorganisaatio päättyi muovaamaan kokoonpanoaan heikosti sujuneen alkuvuoden jälkeen.

Samalla oven avauksella joukkueeseen liittyi myös ukrainalainen Viktor “sdy” Orudzhev, joka edusti viimeisimmäksi Montea. 27-vuotias pelimies muistetaan myös Natus Vinceren väreistä.

Kaksikon tieltä saivat väistyä puolalaiset Olek “hades” Miskiewicz ja Pawel “dycha” Dycha

19-vuotias Heiskasesta tuli ensimmäinen suomalaispelaaja suomalaisorganisaatiossa sitten Joonas “doto” Forssin, joka jätti organisaation vuoden 2022 alussa.

Heiskanen vieraili Pelaajatcomin haastattelussa ESL Challenger Jönköping -turnauksen alla kertomassa alkutaipaleestaan ENCE:n ykkösjoukkueessa.

Suomalaispelaaja isoimpaan kotimaiseen organisaatioon

Suomalaisyleisön haaveet toteutuivat, kun kotimaisen e-urheilun lippulaiva hankki Heiskasen myötä isoimpaan joukkueeseensa suomalaisväriä.  ENCE:n omassa akatemiajoukkueessa ENCE Academyssa muutaman vuoden marinoituneeseen pelimieheen kohdistuvatkin kovat odotukset.

Näistä nöyrä ja selvästi uransa seuraavaan steppiin valmis Heiskanen ei hätkähdä.

“En oikeastaan tunne mitään paineita, on ollut vaan todella kiva nähdä, että on tullut mukavia viestejä ja saanut tukea faneilta. Olen nauttinut tilanteesta ilman paineita”, Heiskanen toteaa.

ENCE:n tekemät muutokset kokoonpanoon tulivat aivan kevätkauden loppupuolella. Jo alkaneen kesätauon alkuun oli ainoastaan muutamia viikkoja.

Joukkue ei näin ollen ottanutkaan paineita tai asettanut suurempia tavoitteita ensimmäisiin yhteisiin turnauksiin. Tavoitteena oli tutustua uusiin joukkuekavereihin ja hitsautua yhtenäiseksi joukkueeksi sekä kehittää peliä pikku hiljaa.

Aikaisemman kokoonpanoon otteet ja tulokset olivat laahanneet jo hyvän tovin, joten uusien tuulien puhaltaminen purjeisiin olikin asia, jota CS-piireissä osattiin odottaa.

Heiskasen liittyminen joukkueeseen tapahtui varsin nopealla aikataululla.

“ENCE:llä ei ollut mennyt hetkeen kovinkaan hyvin, ja tulivat siihen tulokseen, että joukkue kaipaa muutosta. Sitten tuli kyselyä/haastattelua Jakub “kuben” Gurczynskilta [joukkueen valmentaja], joka kyseli mun näkökulmia yms. Sitten päätettiin, että lähden mukaan pelaamaan. Vastaanotto on ollut todella hyvä, kaikki jätkät on todella mukavia ja kaikki auttaa jos tarvitsee apua jossain, kaikki on ollut tosi jees”, Heiskanen kertaa ENCE:n ykkösjoukkueeseen liittymistään.

Podin ja Sdy:n liittyminen joukkueeseen on tuonut kaivatun piristysruiskeen kertoo Podi.

“Intoa on tullut tavallaan takaisin joukkueen tekemiseen. Jätkillä voi olla siltikin vähän raskasta pelata, kun on jo pitkä kausi takana. Kaikilla on kuitenkin ollut hyvä fiilis”, Heiskanen summaa.

ENCE AC pelasi huomattavasti heikompia joukkueita vastaan kuin organisaation ykkösjoukkue. Turnaukset ja vastustajat ovat nyt aivan eri kaliiperia. Sopeutuminen joukkueeseen ja seuraavalle tasolle ei ole kuitenkaan tuottanut suurempia ongelmia lahjakkaalle suomalaisnuorukaiselle.

“Loppujen lopuksi sopeutuminen ei ole ollut vaikeata tai pelaaminen, aikalailla voi tehdä samoja juttuja edelleen. Täällä tosin rankaistaan paljon kovemmin virheistä. Sopeutuminen ei ole ollut niin vaikeata kuin aluksi ajattelin. Kaikki jätkät on auttanut paljon.  Ehkä menee vielä hetki, että löytää tavallaan oman paikan joukkueesta ja oppii vähän mitä muut tykkää tehdä ja sitä rataa. Mutta kokonaisuudessaan ihan ok on lähtenyt rullaamaan.”

Heiskanen sai tulikasteensa ENCE:n riveissä heti kahdessa kovassa LAN-turnaukessa, kun joukkue pelasi ensin Yalla Compass -turnauksessa Abu Dhabissa ja viikkoa myöhemmin Jönköpingin ESL Challenger -turnauksessa, joka pelattiin myös LAN-ympäristössä.

Yalla Compass -turnauksessa ENCE:n matka päättyi alkulohkoon, mutta Jönköpingissä joukkue ylsi pudotuspeleihin, joissa vastaantullut Falcons oli kuitenkin vielä liian kova pala purtavaksi.

Hyppy altaan syvään päätyyn ei ole ainakaan katsojan silmiin näyttänyt tuottavan ongelmia Heiskaselle. Nuorukainen olikin joukkueensa parhaimmistoa heti ensimmäisistä otteluista saakka.

Heiskanen itse ei ole kuitenkaan vielä tyytyväinen.

“En ole täysin ollut tyytyväinen omiin esitykseen. Muutama huono peli on tullut, mutta se on ehkä vielä vähän oletettavaakin, kun ei ole vielä niin paljon juttuja katsottu ja pelityyli muuttuu, mutta en harmittele myöskään omaa suorittamistani. En ole ollut tyytyväinen, mutta en myöskään ole jäänyt harmittelemaan asiaa”, nuori suomalainen analysoi omia otteitaan.

Nuoresta iästään huolimatta Heiskanen puhuu kypsästi ja pelaajan olemuksesta huokuu itsevarmuus ja itseluottamus. Suomalainen on selvästi joukkueensa nuorin. Rinnalta löytyy muun muassa Lukas “gla1ve” Rossander, joka kuuluu CS-legendojen joukkoon.

Tanskalaispelaaja on voittanut uransa aikana neljä kertaa pelin himotuimman major-turnauksen ja viettänyt useita vuosia aivan pelin absoluuttisimmalla huipulla.

29-vuotias Rossander on ottanut muiden tapaan Heiskasen lämpimästi vastaan, ja kokeneelta tanskalaiselta on tullut välittömästi luottoa myös joukkueen kuopukselle.

“Kyllä mun mielestä Gla1ve on antanut vapauksia, toki siinä tulee myös vastuuta mukana. Mutta antaa tosiaan vapauksia. Jos haluan tehdä jotain, niin olen saanut tehdä niitä juttuja ja pelityksiä. Todella mukava ja kiltti kaveri pelin ulkopuolella. On ollut helppo puhua ja tutustua”

Kahdessa ensimmäisessä turnauksessa Heiskanen on saanut myös esimakua kesätauon jälkeisestä elämästä. Matkustamista on tiedossa huomattavasti enemmän kuin ENCE AC:ssa.

Turnauksia pelataan ympäri maailmaa ja turnausten aikataulu on tiukka. Pelipaikka saattaa vaihtua viikosta toiseen.

Useat ammattipelaajat ovatkin kertoneet kärsineensä uupumuksesta kauden aikana. Tämä ei yllätä Heiskasta.

“Matkustelu on isoin ero minkä huomannut tietysti. Se on isoa asia mikä muuttuu aikaisempaan, että matkustelua tulee paljon enemmän. Huomannut heti, että matkustelu on myös aika raskasta ja ollaan pitkiä pätkiä poissa kotoa,”

“Vielä jaksaa painaa, mutta ymmärrän kyllä, mistä ammattilaispelaajat puhuvat, kun kertovat väsymyksestä,” Heiskanen kertoo.

Pohjoisessa asusteleva Heiskanen kertoo myös, että tulevaisuudessa on lienee muutto edessä pääkaupunkiseudulle, sillä 700-800 kilometrin matkustaminen pohjoisesta ensin Helsinkiin on matkarasitusta lisäävä tekijä.

Kuormitusta pyritään vähentämään tällä ratkaisulla.

Myös koulu on laitettu tauolle toistaiseksi meneillään olevan pelaaja-uran tieltä.

Kevään suuri takaisku

Heiskasen matka ENCE:n ykkösjoukkueeseen ei ollut täysin selvä. Maaliskuussa pelaajapolun piti viedä aivan toiseen suuntaan.

Sprout ilmoitti maaliskuussa hankkineensa Heiskasen lainalle ENCE:sta osaksi joukkuettaan. Heiskasen läpimurron seuraavalle tasolle piti tapahtua isossa saksalaisessa organisaatiossa, mutta elämä tarjoilikin yllättävän kierrepallon päin suomalaisen näköä.

Podi ehti nimittäin edustaa Sproutia ainoastaan reilun viikon ennen kuin organisaatio löi lapun luukulle ja lakkautti toimintansa täysin. Uutinen yllätti nuoren suomalaispelaajan täysin.

“Se tuli ihan täytenä yllätyksenä kaikille, kukaan ei ollut olettanut mitään sellaista”, Heiskanen muistelee keväälle sattunutta epäonnista tapahtumasarjaa.

“Kyllähän se siinä hetkessä harmitti, varsinkin, kun ei ollut vielä päässyt näyttämään hyviä pelejä itseltäni, enkä ollut vielä löytänyt oikein paikkaa koko joukkueesta. Ennen kuin kerkesi edes yrittää löytää sitä paikkaa, niin koko projekti kaatui. Kyllähän se pari päivää harmitti, mutta ei siinä auttanut kuin katsoa eteenpäin, että mitä tulevaisuus tuo mukanaan.”

Kuten ei kaikissa hyvissä sankaritarinoissakaan, ei tarinan sankari kulje voittoon ilman takaiskuja.

Kauaa ei lahjakkaan AWP-pelaajan tarvinnut pyöriä tyhjän päällä. ENCE nimittäin toivotti Heiskasen välittömästi tervetulleeksi takaisin ENCE AC:n paitaan.

“Paluu ENCE AC -paitaan tuli nopeasti ilmi, kun tuli suhteellisen nopeasti viestiä Eemeli “Woomera” Ikoselta [ENCE:n akatemiatoiminnan johtaja], että pari päivää vapaata ja takaisin pelaamaan!”

Karulla tavalla kariutunut Sprout-projekti ja tuloillaan ollut steppi seuraavalle tasolle olivat takaisku, joka ei kuitenkaan horjuttanut Heiskasta. Jos hetkellisesti horjuttikin niin ENCE:n lämmin vastaanotto takaisin tullessa pysäytti pienen huojunnan.

Lopulta kaikki kääntyikin parhain päin, kun Heiskanen pääsee hakemaan murtautumista maailman huipulle kotimaisessa huippuorganisaatiossa.

Kuva: ENCE