SEURAA MEITÄ:
×

Overwatch

ETUSIVU / Overwatch
overwatch ashe
  • Niko
    Nikkilä

Kääntyykö Overwatch Leaguen suunta viimein kasvuun? – Hätäratkaisu pönkitti katsojalukuja

julkaistu: 27.04.2021 15:00

Blizzardin Overwatch League käynnisti neljännen kautensa tämän kuun puolessavälissä. Liigakauden palkintopotti on yli neljä miljoonaa dollaria ja sitä on tavoittelemassa kolme suomalaista: London Spitfiren Riku “Ripa” Toivanen, Vancouver Titansin Jiri “LiNkzr” Masalin sekä Atlanta Reignin Petja “Masaa” Kantanen.

Liigan pitkäaikaiset suunnitelmat ajautuivat viime vuonna karille, kun sen kotikaupunkiottelut jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi. Yhtenä liigan suurimmista myyntivalteista on alusta alkaen ollut se, että kaupunkipohjaiset joukkueet voisivat hyödyntää kotikaupunkiensa fanikuntaa fyysisten tapahtumien kautta.

Viikonloppujen korvaajaksi keksittiin liigan peruskautta rikkovat kuukausiturnaukset, jotka otettiin fanien keskuudessa ilolla vastaan. Moni koki, että nämä säännölliset aallonhuiput loivat huomattavasti jännittävämmän rakenteen, kuin kuukausia kestävä runkosarja. Tänä vuonna koko liiga rakentuukin näiden kuukausiturnausten ympärille: joukkueet taistelevat kuukausittain turnaukseen pääsystä, jossa sijoittuminen nettoaa pisteitä pudotuspeleihin karsiutumista varten.

Nyt avausviikkojen jälkeen on vaikea sanoa, tuleeko uusi liigarakenne olemaan riittävä korvaaja suunnitelluille kotipeleille. Liigan stastistiikka näyttää varovaisen rohkaiseviata. Sen keskimääräiset katsojaluvut ovat melkein kaksinkertaiset viime kauden runkosarjaan verrattuna (71 349 vs 42 387). Myös korkein katsojamäärä on miltei viime kauden tasolla jo ennen kuin varsinaiset turnaukset ovat alkaneet (113 115 vs 138 576).

On kuitenkin hyvä muistaa, että katsojaluvut laskevat kauden mittaan, mikä näkyy viime vuoden keskimääräisissä katsojaluvuissa. Jos tätä vuotta taasen verrataan aiempiin vuosiin, näyttävät lukemat varsin karuilta: kauden ensimmäinen vaihe keräsi vuonna 2019 parhaimmillaan 297 888 katsojaa, vuonna 2018 taasen 437 008 katsojaa. Keskimäärin otteluita katsoi samoihin aikoihin 167 759 ja 140 627 katsojaa.

Jos siis verrataan tämän vuoden lukuja liigan parhaimpiin tuloksiin, on katsojamäärän kärki laskenut noin 74% ja keskimääräinen katsojamäärä noin 58%.

Paljon tuleekin riippumaan siitä, miten itse kuukausiturnaukset onnistuvat herättämään fanien kiinnostuksen. Toukokuun turnaus järjestetään 2.5.-9.5., joten se tulee antamaan parempaa osviittaa liigan nykytilanteesta.

Kuvalähde: Blizzard