SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
PUBG Europe League players pelaajatcom
  • Hude

Ovatko PUBG Europe ja National League onnistuneita formaateissaan – Katsojaluvut matalia, mutta lähetykset huippulaatua

julkaistu: 06.06.2019 12:41

Nyt jo toiseen vaiheeseen edenneet PUBG-liigat ovat saaneet paljon kehuja tuotantoarvoilleen, mutta molempia vaivaa puute katsojista. Voiko liigoja nimittää menestyneiksi, vaikka katsojat osittain niiltä puuttuvatkin?

Kolmen kauden pakkaus

Mitä liigoista pitää ensinnäkin tietää on se, että niissä pelataan oman alueen joukkueita vastaan. Liigoista parhaat etenevät aina yhden sarjaosuuden lopuksi “Global Event/PUBG Classic”-tason turnauksiin. Näitä isoja tapahtumia on kolme vuodessa, joista viimeinen on Playerunknown’s Battlegroundsin MM-kisat.

Ensimmäisen Classic -tapahtuman jälkeen Euroopassa siirryttiin pitkäkestoisempaan pelisarjajärjestelmään. Aikaisemman kolmen viikon rytistyksestä siirryttiin kahdeksan viikkoa kestävään maratoniin. Jotkut ovat pitäneet tästä muutoksesta, kun vihdoin pelejä voi seurata viikosta toiseen enemmän perinteisten urheilulajien liigojen tyyliin. Osa yleisöstä on taas sitä mieltä, että tällainen venyttäminen on vienyt osan kiinnostuksesta mukanaan. Itse kallistun hieman jälkimmäisen mielipiteen puoleen.

Jokainen peli-ilta on ollut mielestäni lähestulkoon spektaakkelin tasoinen mediapläjäys. Mutta tällaisia mediapläjäyksiä ei jaksa viikosta toiseen. Jos Mestarien Liigan finaali pelattaisiin viikoittain, olisiko se enää niin hohdokas tapahtuma? Omasta mielestäni sarjan jakaminen esimerkiksi neljälle viikolle olisi ollut optimaalisempi ratkaisu. Pelejä olisi saatu tarpeeksi tarkan lopputuloksen määrittelemiseksi, ja sarja olisi pidetty tarpeeksi kompaktina.

Tähän pitää ottaa vielä huomiona, että vaiheita on kolme, joista jokainen päättyy PUBG Classiciin. Näitä sarjoja voisi olla vaikka viisi, jos itse vaiheet olisivat kompaktimpia. Näin isoja lopputurnauksia saataisiin myös uusiin kaupunkeihin. Olisikohan Starsquadilla rahkeita polkaista PUBG Classic Suomeen jonakin päivänä?

Tuotantoarvo

Kuten jo aiemmin mainittu ovat livelähetyksen NPL:stä sekä PEL:listä olleet huikeita. Pubgin ollessa vielä kilpailullisesti lasten kengissä vuonna 2017, olivat lähetyksen TODELLA vaikeita seurata ja tuotanto oli välillä aivan hukassa siitä, mitä katsojille tulisi näyttää. Kansalliset liigat ovat todistaneet, että myös Pubgia voi tuoda esille näyttävästi.

Juontajat, kuvakulmat, analyytikot, karttakuvat ja kaikki ovat viimeisen päälle. Tuotantoon on oikeasti käytetty aikaa, ajatusta ja rahaa. Ainoa minkä PEL voisi vielä adoptoida, vaikka selvät ongelmat tässä nähdäänkin, on pelaajien välisten kommunikaatioiden esittäminen katsojille. Tässä ongelma piilee siinä, että Eurooppaliigassa pelaa joukkueita, jotka eivät käytä englantia kommunikoinnissaan. Esimerkkinä tästä suomalaiset Ence ja Winstrike.

Faze Clanissa pelaajia on muutamastakin eri maasta, joten kommunikointi tapahtuu englanniksi. Kuvassa vasemmalla Anssi “mxey” Pekkonen ja vasemmalla David “Fuzzfaze” Persson

 

Ainoa asia mikä olisi oikeasti helposti muutettavissa, on pistetilastoiden näyttäminen koko ajan ruudulla. Mobiilina lähetyksiä katsoville tämä saattaa olla nihkeä muutos, mutta muuten isoille näytöille sopisi kyllä tulostaulukko koko ajan vilkuiltavaksi.

 

Katsojamäärät

PUBG Europe Leaguen ensimmäistä kautta katsoi parhaimmillaan 50 000 ihmistä. Katsojapiikki tapahtui kolmannella viikolla, juuri kun FACEIT Summittiin lähtijöitä ratkottiin. Määrä on varsin maltillinen, vaikka kyseessä oli aluesarja. Pohjois-Amerikassa numerot olivat puolet tästä.

Faceit Summitissa nähtiin jo suurempia lukuja, mutta katsojamäärät ovat silti hävyttömän matalia verrokkipeleihin verratessa. Esimerkiksi CS kerää 100 000 katsojaa vähän pienempiinkin turnauksiin ilman hikipisaroiden vuodatusta.

Vuoden ensimmäinen Classic turnaus FACEIT Summit keräsi jo peräti läntisestä yleisöstä 147 000 silmäparia parhaimmillaan. Tällä numerolla päästään jo kilpasille CS:n turnausten kanssa! Ei paha.

Kaikissa yllä mainituissa numeroissa puhutaan muuten länsimaisista katsojista. Numerot kymmenenkertaistuvat nopeasti, kun laskelmiin otetaan mukaan kiinalaiset katsojat omilta alustoiltaan. Kiinan luvut ovat pitkään olleet arvostelujen kohteena, sillä niitä ei pidetä täysin luotettavina. Mutta ne antavat jo hieman positiivisemman kokonaiskuvat Pubgin katsojamääristä.

PUBG Corporation on panostanut kovasti länsimaiseen tuotantoonsa, mutta silti kangertelee kyseisen demografian tavoittamisessa. Lännen ja idän numeroissa alkaa olemaan niin suurta eroa jo suhteellisestikin, että ehkä katse kannattaa suunnata Tencentin kainalossa kohti itämarkkinoita yhä hanakammin? Silti siis läntistä pallonpuoliskoa unohtamatta.

Monet ovat huomauttaneet, että tämä on vasta Pubgin ensimmäinen kunnolla järjestetty kilpapelaamisen kausi. Väite ei toimi enää perusteena, sillä peliä on pelattu jo muutama vuosi ja kisoja on ollut aina ensimmäisten kuukausien Intel Extreme Masterseista lähtien.

Vastaus otsikon kysymykseen on kaksijakoinen. Kyllä, formaatissa on onnistuttu ja sarjat ovat huippulaatuisia niin pelillisesti kuin tuotannoltaan. Mutta samalla kohdeyleisöä ei ole tavoitettu. Jokainen voi muodostaa oman mielipiteensä siitä, lasketaanko tämän olevan menestymistä vai jotain muuta kilpailullisessa Pubgissa.

Lähde: echarts.com