SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Osaisitko vastata näihin tehtäviin? – 400 dollarin Esports-koe kuopattiin parissa päivässä
  • Aleksi
    Majander

Osaisitko vastata näihin tehtäviin? – 400 dollarin Esports-koe kuopattiin parissa päivässä

julkaistu: 01.05.2021 11:15

Esports fanien riemu repesi tiistaina kun Esports Certification Instute (ECI) julkaisu uunituoreen sertifikaattikokeen kilpapelaamisen alalle haluaville. Yhtiön hyvät tarkoitusperät unohtuivat nopeasti kun yleisö keskittyi vääntämään vitsiä lapsellisista kysymyksistä ja valittamaan korkeasta hinnasta. Hanke kuopattiin pian, mutta Pelaajat.com selvitti, mistä kaikessa oli kysymys.

Mitä tarkoittaa sertifikaatti ja miksi sellainen tarvitaan

Sertifikaatit ovat yleisiä monilla aloilla ja niitä läpäisemällä voi osoittaa taitonsa valvotussa ja standardoidussa kokeessa. Sertifikaatteja tarvitaan, sillä monesti korkeakouluopinnot eivät varsinaisesti valmista käytännön työntekoon. Sertifikaattien avulla yritykset voivatkin varmistaa, että hakijat hallitsevat yrityksen vaatimat tekniikat tai toimintamallit.

Esports Certification Instituten toiminta-ajatus pohjaa siihen, että vastaava malli hyödyttäisi myös kilpapelaamisen alalla. ECI:n mukaan niin sanottu hyvä veli -järjestelmä on yksi alan suurimmista ongelmista. Yrityksen mukaan organisaatioiden on vaikea päätellä, ketkä hakijoista ovat parhaita, joten töihin päätyvät yleensä palkkaajien ystävät ja tuttavat.

ECI:n mukaan standardoitu koe tarjoaisi kaikille alalle haluaville mahdollisuuden osoittaa taitonsa ja olisi hyvä lisä alan organisaatioiden rekrytointiprosessiin. Kokeen uskottavuutta pyrittiin lisäämään yhteistyöllä isojen nimien kanssa. Yhtiön neuvottelukunnassa ovat olleet mukana ainakin Evil Geniusesin pääjohtaja Nicole LaPointe Jameson, G2:n pääjohtaja Carlos Rodríguez, Gen.G:n pääjohtaja Chris Park, Dignitaksen pääjohtaja Michael Prindiville, sekä selostajina ja sisällöntuottajina tunnetut Dan “Frodan” Chou and Sean “Day[9]” Plott.

Kokeen sisältö

Mitä sitten käytännössä sertifiointikokeessa oikein voisi kysyä? Alkuperäisen suunnitelman mukaan kokeen piti koostua yhdestä tunnin mittaisesta monivalintatestistä ja yhdestä esseekysymyksestä. ECI julkaisi koetta varten yli 150-sivuisen opiskelijan oppaan, joka sisälsi yli sata esimerkkikysymystä. Koko opas ei valitettavasti ole saatavilla, sillä se oli tarjolla vain vapaavalintaista ostosummaa vastaan. Useat Twitter-käyttäjät ehtivät kuitenkin ostaa materiaalit, joten huvittavimmat esimerkit materiaalista lähti leviämään kulovalkean tavoin.

Suurin osa esimerkkikokeen kysymyksistä testasi kokelaitten matemaattisia taitoja. Pulmat olivat pääosin lukiontason matematiikkaa, mutta niitten laatijalla oli selkeä suunnitelma saada ne kuulostamaan kilpapelaamiseen liittyviltä. Jossain kohdissa tämä vaikutti luonnolliselta, kuten kun kysyttiin: ”3 pelaajan joukkueen keskipalkka on 180 000, joukkue palkkaa uuden pelaajan jonka jälkeen keskipalkka on 200 000, kuinka paljon uusi pelaaja saa palkkaa”. Monesti pelikulman pakottaminen johti kuitenkin hulvattomiin tuloksiin. Esimerkiksi alla olevassa kysymyksessä esports-urasta haaveilevat pääsevät laskemaan limpparin sokeripitoisuuksia.

Matematiikan lisäksi esimerkkikokeesta löytyi myös puhtaasti kilpailuun liittyviä kysymyksiä. Twitterissä eniten nauratti alla oleva esimerkki, jossa kokelaitten piti pystyä päättelemään turnauskaaviosta, kuinka monta voittoa joukkue tarvitsisi finaaliin pääsemiseen.

Kaikkiaan harjoitusmateriaali ei tarjonnut kuin pintaraapaisun kilpapelaamisen arkeen ja varsinaiset alaan liittyvät kysymykset olivat pääsääntöisesti naurettavan helppoja.

Sisältö tuli monille pelaajiksi tai sisällöntuottajiksi haaveileville yllätyksenä ja herätti paljon närää Twitterissä. Yhtiön toinen perustaja Ryan Friedman joutuikin heti täsmentämään, että sertifiointia ei ole suunniteltu sisällöntuottajia ajatellen vaan sen on tarkoitus valmistaa perinteisiin liikealan tehtäviin kilpapelaamisen parissa. Samalla hän lupasi rahat takaisin kaikille sisällöntuottajiksi haaveileville, jotka ehtivät uskomaan, että kokeesta saattaisi olla heille hyötyä.

Kokeen hinta

Kokeen yleisen sisällön lisäksi suurta kritiikkiä herätti sen hinta. Kokeeseen osallistuminen maksoi ensimmäisen viikon aikana rekisteröityneille 300 dollaria ja sen jälkeen hinnan oli tarkoitus nousta neljään sataan. Yhtiön varajohtaja Sebastian Park kertoi Twitterissä, että hinta valittiin ”alhaisesta päästä eri alojen sertifikaattien spektriä” ja lupasi, että yhtiö pyrkisi tarjoamaan stipendejä yhteistyöyritysten avulla niille, joilla kokeeseen ei olisi ollut varaa.

Väitteen paikkaansapitävyys riippunee vahvasti alasta, mutta esimerkiksi IT-alalla, jossa sertifikaateilla on pitkä historia, voi potentiaalinen työnhakija valita minkä tahansa ”7 arvoikkaimman IT-sertifikaatin listalta” ja suorittaa sen alle kolmella sadalla. Useat Twitter-käyttäjät ehtivätkin leimata kokeen huijaukseksi, sillä huolimatta harhaanjohtavasta ”Yleisen hyödyn yritys” termistä, ECI on kirjattu voittoa tavoittelevaksi yhtiöksi.

Vastaus kritiikkiin ja vetäytyminen parrasvaloista

Park ja Friedman huomasivat nopeasti, että hanke tällaisenaan oli tuhoon tuomittu. Aikaisin torstaiaamuna yhtiö julkaisi Twitterissä tiedoitteen, jossa myönsi tehneensä virheen ja vetävänsä kaiken tähän asti julkaistun materiaalin pois internetistä. Tiedoitteen mukaan yhtiö uskoo yhä toiminta-ajatukseensa, mutta myöntää, että koe ei sisällöltään vastannut niihin ongelmiin, joita sen piti taltuttaa.

Yllättävää kyllä yhtiö ei ottanut varsinaisesti kantaa hintakritiikkiin. Tiedotteessa yhtiö toisteli tavoitettaan tarjota stipendejä niille, joilla koemaksuun ei ole varaa. Tämä ei varsinaisesti lohduta niitä, jotka eivät nähneet sertifiointia hintansa arvoisena, varallisuudesta riippumatta.

Kaiken kaikkiaan ECI aikoo palata suunnittelupyödän ääreen ja miettiä mahdollisesti myös muita lähestymistapoja, joilla taistella hyvä veli -järjestelmää vastaan. Kaikki jotka ehtivät varata kokeen tai maksaa oppimateriaaleista saavat rahansa takaisin.

Ilmoituksen myötä yhtiö poisti kotisivunsa kokonaan internetistä, joten tämänkin artikkelin materiaali on valitettavasti jouduttu koostamaan yhtiön perustajien twiiteistä ja heidän kohtaamastaan kritiikistä. Nähtäväksi jää, missä muodossa Esports Certification Institute palaa, mutta tällä hetkellä heistä muistuttaa vain kasa twiittejä ja liuta kriittistä uutisointia

Artikkelikuva: ECI