SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Nintendo esti syyskauden suurimman Smash Bros. -turnaustapahtuman – Syynä fanien online-modi
  • Niko
    Nikkilä

Nintendo esti syyskauden suurimman Smash Bros. -turnaustapahtuman – Syynä fanien online-modi

julkaistu: 21.11.2020 09:30

Nintendon ja muiden videopeliyhtiöiden maskotteja yhdistelevä Super Smash Bros. -pelisarja on pysynyt suursuosiossa jo vuosikymmeniä. Pelien ympärille on rakentunut myös innokas ja intohimoinen e-urheiluskene. Etenkin vuonna 2001 julkaistu Super Smash Bros. Melee on edelleen, miltei kaksi vuosikymmentä julkaisunsa jälkeen, monien taistelupelifanien suosikki.

Mutta koska kyseessä on vanha peli, se tuo mukanaan omat ongelmansa. Fyysisten harrastusvälineiden; pelien, konsolien, ohjaimien, yhteensopivien televisioiden, yms. löytämisessä on omat haasteensa. Tästä syystä osa pelin fanikunnasta on kehittänyt ROM hackeja, joissa nämä muokkaavat ja hyödyntävät pelin virtuaalista dataa. Tämä työ on tuonut mukanaan myös uusia ominaisuuksia. Yksi näistä on verkkopelimahdollisuus, jota pelillä ei sen julkaisuhetkellä ollut.

Joulukuun 4.-6. päivä järjestettävän The Big House -melee-turnauksen oli tarkoitus hyödyntää juuri tällaista verkkopelimahdollisuutta Slippi -emulaattorin avulla. Eilen turnausjärjestäjä kuitenkin ilmoitti, että Nintendo on estänyt näitä järjestämästä turnausta cease and desist -vaatimuksella.

Nintendo sanoi Polygonille antamassaan lausunnossa, että syynä vaatimukseen oli “laittomien pelikopioiden käyttö yhdessä Slippi-nimisen modin kanssa”. Useat fanit ovat kuitenkin vastanneet tähän sanomalla, että Slippiä on mahdollista käyttää myös laillisten kopioiden kanssa, ja että kuluttajilla on Yhdysvalloissa oikeus modata ostamiaan pelejään. Nintendo itse on jo pitkään pitänyt emulaattorien käyttöä piratismina.

Koska vaatimus koski koko turnausjärjestäjää, myös sen järjestämä Super Smash Bros. Ultimate -turnaus jouduttiin peruuttamaan. Kyseessä olisi ollut toteutuessaan syyskauden suurin Super Smash Bros, -turnaustapahtuma.

Nintendon ja Smash-yhteisön välinen suhde on jo pitkään ollut kireä, eikä tämä päätös ole varsinaisesti auttanut siinä. Moni varsin tunnettukin vaikuttaja on kritisoinut Nintendoa asiaan liittyen, mukaan lukien Cloud9:ssä pelaavat Joseph “Mang0” Marquez:

Slippi on ollut erinäisten turnausjärjestäjien käytössä jo useita kuukausia, ja se on nyt korona-aikana ollut äärimmäisen tärkeä pelin kilpaskenen kannalta. Vielä ei ole varmuutta, aikooko Nintendo lähestyä myös muita Slippiä käyttäviä turnauksia, vai johtuiko tämänkertainen tapaus yhtiön ja The Big Housen olemassaolevasta yhteistyöstä.

Lähde: The Big House, Polygon Kuvalähde: Nintendo

Luetuimmat nyt