SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Millaisen netin pelaaja tarvitsee?
  • Niko
    Nikkilä

Millaisen netin pelaaja tarvitsee?

julkaistu: 17.06.2020 12:00

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä DNA:n kanssa.

Netti on yksi nykypelaamisen tärkeimmistä työkaluista. Peliharrastaminen on siirtynyt vähitellen lähes kokonaan verkkoon ja kilpapelaamisessa se on jo käytännössä välttämättömyys. Vaikka välineillä on merkitystä myös nettipelaamisessa, ei nettiyhteyden merkitystä siis kannata unohtaa. Kysymys kuuluukin, millainen netti pelaajan kannattaa valita?

Yllättävää kyllä, varsinainen pelaaminen on nettiyhteydelle huomattavasti kevyempää kuin kuvittelisi. Verkkopelien datamäärät vaihtelevat noin 200 megatavusta muutamaan kymmeneen megatavuun per tunti. Tämä voi olla vähemmän kuin vaikkapa Netflixin katselussa. Yhteyden ei siis tarvitse olla huippunopea, mutta verkon laadulla ja luotettavuudella on iso merkitys. Hidas netti saattaa tiputtaa pois pelistä kesken kaiken tai viive pelihahmon toiminnassa tekee pelaamisesta muuten hankalaa. Yhteydellä on siis merkitystä.

Netin nopeudella on sen sijaan suurempi merkitys silloin, kun kyse on pelien lataamisesta. Tällöin verkkoyhteyden nopeus määrittää sen, kuinka nopeasti pelin saa käyttöönsä. Huippurealistisen grafiikan aikakautena pelien koot ovat kasvaneet varsin suuriksi, joskus jopa useisiin satoihin gigatavuihin. Jos siis kokee itsensä pelien suurkuluttajaksi, kannattaa miettiä, kumpaan haluaa käyttää aikansa: pelien lataamiseen vai pelaamiseen.

WiFi vai kaapeli?

Pelaajalla on yleensä valittavana joko langaton yhteys tai pelaaminen kiinteässä verkossa, verkkojohdolla. Nettiyhteyttä verkkojohdolla pidetään usein kaikkein luotettavimpana ja laadultaan parhaimpana, mutta tällöin tietokoneen tai konsolin sijaintia rajoittaa verkkojohdon sijainti asunnossa.

WiFi eli langaton verkko mahdollistaa pelaamisen helposti esimerkiksi usealla koneella, vapaasti eri puolilla taloa; läppärillä tai muulla kannettavalla laitteella. WiFi-yhteyttä hankkiessa kannattaa kuitenkin varmistaa, että pöytäkoneessa on erillinen WiFi-vastaanotin.

Moni hyödyntää nykyään myös kännykän nettiyhteyttä ja käyttää sitä tietokoneen tukiasemana.

Uuden ajan 5G

Perinteisen 4G-netin lisäksi DNA tarjoaa esimerkiksi erillistä DNA Koti 5G -liittymää omakoti-, pari- ja rivitaloihin. Koti 5G -ratkaisussa kodin käyttöön varataan oma kaista, joka ei ruuhkaudu vaikka koko naapurusto käyttäisi verkkoa samaan aikaan. Parhaimmillaan se tarjoaa jopa 1000 megabitin latausnopeuden, eli esimerkiksi PUBGin kaltainen peli latautuisi koneelle noin puolessa minuutissa.

Nettiä hankkiessa kannattaa miettiä myös sen käyttöönottoa: onko netti parasta asentaa itse vai ammattilaisen avustuksella? Useimmissa tapauksissa tietotekniikkaan paneutunut peliharrastaja varmastikin selviää asennusprojektista, mutta harmailta hiuksilta säästyy takuuvarmasti asennuspalvelun avulla. Esimerkiksi DNA 5G Koti -palveluun kuuluu kätevästi ammattiasentaja, joka tulee muutaman viikon päästä tilauksesta paikan päälle mittaamaan 5G-ulkovastaanottimelle parhaan paikan, asentamaan sen ja vetämään verkkopiuhan sisään taloon. Tämän lisäksi asentaja varmistaa, että kaikki talon laitteet liitetään uuteen verkkoon.

Tekninen tuki

Kodin DNA Netin ja TV Hubin asennat käden käänteessä itse tai DNA Asennusmestarin avulla. Se on niin helppoa, että DNA myöntää niille helppoustakuun: jos et ole tyytyväinen, voit perua kaupat kolmenkymmenen päivän ajan.

DNA:n asiakaspalvelu auttaa mielellään, jos ongelmia DNA:n palvelujen, yhteyksien tai laitteiden kanssa tulee vastaan. Voit valita itsellesi mieluisan tavan ottaa yhteyttä.

Lisäksi ohjeita esimerkiksi netin nopeuteen vaikuttaviin tekijöihin sekä vinkkejä yleisimpiin ongelmiin löydät DNA:n tukisivulta.