SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Leonardo Jardimille kenkää Monacosta
  • Toimitus

Leonardo Jardimille kenkää Monacosta

julkaistu: 11.10.2018 21:15

Association Sportive de Monaco Football Club on ilmoittanut tänään vapauttavansa seuran manageri Leonardo Jardimin tehtävästään. Jardim saapui Monacoon 2014 oltuaan tätä ennen yhden kauden miehen maineessa. Jardim nimittäin oli itse jättänyt edelliset seuransa Chavesin, Bragan, Olympiakoksen ja Sporttingin ainoastaan yhden kauden jälkeen. Monacossa mies kuitenkin menestyi kohtalaisesti. Vuonna 2014 joukkue oli League One:n toiseksi suurimmalla budjetilla kolmas. Mestarien Liigassa joukkue voitti kuitenkin lohkonsa ja pudotti Arsenalin jatkosta neljännesvälierissä. Tie nousi kuitenkin pystyyn, kun vanha rouva Juventus tuli vastaan puolivälieriin. Tämä kausi kuitenkin kokonaisuudessaan riitti vakuuttamaan seuran johdon miehen kyvyistä.

Toisena kautena Monaco oli jälleen Jardimin johdolla kolmas kotoisessa sarjassaan, mutta Mestarien Liigasta tuli lähtö jo karsintojen viimeisellä kierroksella ja yleisesti pidettiin jo silloin odotettavana, että mies lähtisi kilometritehtaalle. Seuran johtaja Dmitri Ribolovlev kun ei ole aivan kuuluisin pisimmistä hermoistaan ja pienistä tavoitteistaan. Eli mies on esiintynyt ennen tätä suunnilleen venäläisen seuravaikuttajan prototyypin mukaisesti. Nyt kuitenkin Jardim sai jatkaa pienestä fanejen vastustamisesta huolimatta ja se oli varmasti yksi Monacon kaikkien aikojen parhaista ratkaisuista, sillä Jardimin seuraava kausi kirjoitettiinkin AS Monacon historiaan.

2016-2017 kausi oli Jardimin uran paras kausi ja nosti 43 vuotiaan valmentajan koko maailman kuuluisuuteen. Jardim luotsasi kaudella joukkueensa Ranskan Cup:ssa joukkueensa välieriin, jossa PSG heitti monacolaiset lauluun. Liiga Cup:ssa joukkue meni finaaliin, jossa jälleen PSG oli parempi ja alkoi jo näyttämään, että pariisilaiset ovat alkamassa jo tuottamaan Jardimille painajaisia. Samoihin aikoihin kuitenkin 20 kierroksen jälkeen Monaco nousi League One:n kärkeen ja ei suostunut luopumaan paikastaan enään koko loppukautena. Ennen viimeistä ratkaisevaa peliä Leonardo Jardim oli jo valittu sarjan parhaaksi manageriksi ja jotkut taikauskoisimmat olivatkin jo sitä mieltä, että nyt on nuolaistu ennen kuin tipahtaa, mutta joukkue otti viimeisessä ottelussaan 2-0 voiton AS Saint-Etiennestä. Samalla kaudella joukkue eteni myös Mestarien Liigan välieriin pudottamalla jatkosta esimerkiksi Manchester Cityn, Borussia Dortmundin ja Bayern Leverkusenin. Finaaliunelman eteen astui kuitenkin jälleen Juventus, joka oli välierissä parempi ja eteni finaaliin.

Odotukset kasvoivat. Tulokset laskivat.

Viimekaudelle Monacossa lähdettiinkin suurin odotuksin. Tavoitteena oli haastaa suurella rahalla kasaan laitettu PSG ja mennä Mestarien Liigassa pitkälle. Jo kauden alussa nähtiin, että joukkueesta ei ole PSG:n haastajaksi ja  Dmitri Ribolovlev alkoi antaa jo hieman ihmeellisiä haastatteluja joukkueen managerin tilasta. Joukkue kuitenkin taisteli itsensä sarjan kakkoseksi kahden pisteen erolla sarjan kakkoseksi, mutta se ei miellyttänyt seuran johtoa, sillä PSG:hen eroa tuli jopa 13 pistettä. Lisäksi joukkue jäi Mestarien Liigan lohkovaiheessa kahteen pisteeseen Besiktaksen, Porton ja Leipzigin jälkeen ja putosi samalla pois Eurooppa Liigasta. Tässä vaiheessa taas Ribolovlev olisi ollut jo valmis antamaan managerilleen saapasta, mutta fanit olivat aivan erimieltä, koska joukkue oli pelannut huikean edellisen kauden. Tällä kaudella kuitenkin joukkueella on mennyt kaikki aivan päin sitä itseään. Joukkue on ollut todella kuriton ja se on näkynyt tuloksissa. Yhdeksän ottelun jälkeen joukkueella on kuusi pistettä ja he miehittävät sarjan 18 sijaa, eli ovat putoajan paikalla. Myös Mestarien Liiga on alkanut kahdella tappiolla ja se sai riittää Ribolovleville ja tänään Jardim sai jättää työnsä.

Thierry Henry tilalle?

Jalkapallopiireissä on pidetty kokolailla varmana tietona tänään, että seuran uusi manageri on ranskalaisidoli Thierry Henry. Valmentajana Henry olisi melkoinen märkäkorva tuolle tontille, sillä miehen valmennuskokemus on kokonaisen kahden vuoden mittainen, kun Henry on ollut Belgian maajoukkueen apuvalmentajana. Monaco olisi siis ensimmäinen managerin tontti ranskalaiselle. Henryn maine Ranskassa on silti edelleen jumalasta seuraavan tasoa ja fanit näkisivät varmasti mielellään miehen seuran valmentajana. Kysymys kuuluukin mitä Henryllä olisi pelillisesti annettavaa joukkueelle ja miten mies suoriutuu päivittäisen valmentamisen haasteista ja ennen kaikkea managerin tehtävistä. No sen näemme kauden aikana, mikäli tälle huhulle on vastinetta ja ranskalainen nähdään AS Monaco FC:n peräsimessä.