SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Kurkistus verhon taakse – Kuinka RoundsGG nousi salamannopeasti Suomen Counter-Strike-taivaalle
  • Perttu
    Leinonen

Kurkistus verhon taakse – Kuinka RoundsGG nousi salamannopeasti Suomen Counter-Strike-taivaalle

julkaistu: 25.10.2023 20:00

RoundsGG on suomalainen esports-organisaatio, joka on noussut raketin lailla Suomen Counter-Strike-skenessä ruohonjuuritasolta vakavasti otettavaksi kilpailijaksi. Vaikka nousu onkin ollut nopeaa, on sen taakse mahtunut iso määrä töitä, periksiantamattomuutta ja kenties hieman onneakin.

Mikä on RoundsGG ja miten se on noussut taistelemaan Suomi-skenen huippuja vastaan kovin lyhyessä ajassa?

Jututin organisaation toimitusjohtaja Jussi Kallioniemeä asiasta.

Alku

Elettiin vuotta 2021. Kallioniemen molemmat pojat Nuutti “RautaNauta” Kallioniemi ja Kosti “Kollo” Kallioniemi olivat pelanneet jo vuosien ajan Counter-Strikea. CS alkoi pyörimään perheen keskusteluissa kokoajan enenevissä määrin aina organisaatiotason ja liiketoiminnan näkökulmasta asti.

Maaliskuisena päivänä Jussi ja hänen vaimonsa olivat Nokialla paikallisessa ravintolassa yhdessä poikiensa Nuutin ja Kostin, sekä Kostin tyttöystävän kanssa. Porukka päätti vihdoin toteuttaa korvan takana muhineen ajatuksen e-urheiluorganisaatiosta. Oli RoundsGG:n aika syntyä.

He perustivat Jussin jo olemassa olevan yrityksen Radiant Bytes Oy:n alle e-urheiluorganisaation. Idea käynnistettiin aluksi kieliposkella ns. “tutkimusprojektina” siitä, kuinka tehdä kannattavaa toimintaa e-urheilussa.

Seuraavat askeleet otettiin kuitenkin jo nopeasti. Pian projektiin löytyi mukaan Toni “FrisKy” Nikka, jonka vastuulle annettiin koota joukkue, joka lähtisi kilpailemaan ESEA Openiin.

Tämän vuoden heinäkuussa perustettiin erillinen yritys RoundsGG Oy, joka on e-urheilun kilpapeli- ja palveluorganisaatio. Palveluliiketoimintaa vetää operatiivinen johtaja Antti “Squaakz” Hienonen.

Kahdessa ja puolessa vuodessa on tapahtunut paljon. Joukkue on noussut satumaisesti ESEAn alimmalta sarjatasolta ainoaksi kotimaiseksi, joka pelaa tulevalla kaudella uuden Counter-Strike 2:n ensimmäisellä ESEA Advanced kaudella.

“Ollaan  saatu tosiaan  pidettyä kiinni kieliposkessa tehdystä “Plan for total world domination”-suunnitelmasta ja aikataulusta, joka tehtiin vuonna 2021, kun organisaatio perustettiin ja joukkue aloitti ESEA Openissa. Vaikka onnistumista ei voi taata tai vaikka suunnitelmassa onnistuminen olisikin jälkikäteen yllätys, on yksi olennainen juttu jonka suunnitelmassa onnistumisen eteen voi tehdä: se suunnitelma.”

Vaikka suunnitelma oli heitettykin kieliposkella, oli se silti suunnitelma, jota RoundsGG toteuttaa nyt menestyksekkäästi ja sitoutuneesti. Jussi peräänkuuluttaa vielä avoimuutta toiminnassa.

“Olemme siis tehneet suunnitelman, ja ollaan pyritty toteuttamaan sitä parhaamme mukaan. Tässäkin iso tekijä on avoin kommunikaatio, jotta ensinnäkin voidaan tehdä realistinen suunnitelma, jota sitten yhdessä sitoutuneesti toteutetaan ja tarvittaessa yhdessä tarkennetaan.”

Asetelma, jossa isä johtaa organisaatiota ja hänen poikansa pelaavat kyseisen organisaation kilpajoukkueessa, ei ole se maailman herkullisin asetelma.

Tästä ensimmäiset maistiaiset Kallioniemien perhe sai, kun pojista Nuutti “RautaNauta” Kallioniemi siirrettiin sivuun kokoonpanosta ja korvattiin uudella pelaajalla.

“Oli kova päätös, ja kyllä siinä oli pala kurkussa melko pitkäänkin. Luulen kuitenkin, että tämä yhteiselo samassa organisaatiossa ja joukkueessa on tehnyt ainoastaan hyvää meidän välisille suhteille. Tarkoituksena on kuitenkin tarjota joukkueen sisällä kaikille yhtäläiset mahdollisuudet kehittyä ja edetä uralla.  Kokoajan kehitytään ja mennään eteenpäin ja voi olla, että tulevaisuudessa Kollonkin kohdalla tulee muita tärkeämpiä asioita elämään, palo pelaamiseen loppuun tai kehityksessä tulee liian iso seinä vastaan.”

Tulos

RoundsGG on alkavalla ESEA Advanced Season 47:llä siis ainoa suomalaisjoukkue, joka kilpailee ESEAn Euroopan laajuisessa sarjassa Advanced tasolla. Ylempänä on ainoastaan ESL Pro Leaguessa pelaava suomalaisorganisaatio ENCE. Tosin esimerkiksi suomalaisorganisaatioista toiseksi korkeimman HLTV-rankingin omaava HAVU ei kilpaile ollenkaan ESEAn sarjoissa.

Vielä edellisellä kaudella suomalaisjoukkueita oli Advancedissa neljä, mutta Enhanced, JANO ja TOOMUCHVIDEOGAMES putosivat kaikki menneen kauden päätteeksi sarjaporrasta alemmas Mainiin.

ESEA on ESL:n omistama palveluntarjoaja, joka tarjoaa maanosien mukaan sarjoja, joissa kilpailla muita maanosien edustajia vastaan ja nostaa tasoaan. Sarjatasoista alin on Open, jota seuraavat Intermediate, Main ja Advanced. Advancedin parhaat joukkueet nousevat puolestaan ESL Challenger liigaan, josta seuraava steppi on ESL Pro League.

ESEA-sarjat ovat ponnahduslauta joukkueille, pelaajille ja organisaatioille tehdä itseään tunnettavaksi laajemminkin Euroopassa tai muissa maanosissa. Se avaa myös mahdollisuuden saada joukkue HLTV-ranking listalle. Tämän Rounds GG saavutti tänä syksynä.

ESEA ei ole kuitenkaan aina välttämättä se paras mahdollinen panostuksen kohde mikäli HLTV-ranking siunautuu ja joukkueelle tulee kutsuja muihin tapahtumiin, joissa rankingpisteitä voi kerätä enemmän. Tästä esimerkkinä HAVUn ratkaisu pelata ja keskittyä muihin turnauksiin.

“ESEA Advanced on muuten kiinnostava sarjataso, koska moni jättäytyy tässä vaiheessa pois ESEA-liigoista. Samaan aikaan kuin saavuttaa Advanced-tason, aukeaa usein myös HLTV-ranking. HLTV-rankingin kautta taas avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia edetä joukkueena. Jos tavoitteena on nousta edelleen kohti maailman kärkeä HLTV-listalla, ei välttämättä kannata panostaa ESEAan. Se on vaihtoehto, muttei välttämättä paras vaihtoehto”, Kallioniemi avaa joukkueen suunnitelmia ESEA sarjan suhteen.

Ei pelkkää Counter-Strikea

RoundsGG kertoo verkkosivuillaan olevansa myös palveluntarjoaja. Kaikkia munia ei ole siis lyöty yhteen koriin, eikä se olisi useimmiten kannattavaakaan taloudellisesti. Nousussa oleva ja menestystä janoava joukkue tarvitsee myös taloudellista panostusta ja tähän RoundsGG on näyttänyt keksineen toimivan ratkaisun.

“Palveluntarjonta on erittäin merkittävä osa toimintaamme. Se on se tekijä, joka suurelta osin mahdollistaa myös perinteisen e-urheilujoukkuetoiminnan. Olemme kehittäneet e-urheiluvalmennusalustan CS:GO-peliin, joka on käytössä mm. Lapin Urheiluopistossa, omistamme useita UNEVN-pelipöytä/tietokokonaisuuksia ja teemme UNEVN:n kanssa tiivistä yhteistyötä. Lisäksi avaamme juuri toimitilamme Tampereen rautatieaseman läheisyyteen samoihin tiloihin Finesportsin kanssa, jonka kanssa on myös muita yhteisiä suunnitelmia. Käytännössä voimme tuoda e-urheilun avaimet käteen minne tahansa.”

Counter-Strike on kannattava bisnes itsessään vain harvoille ja monien organisaatioiden takaa löytyykin RoundsGG:n tapaan muutakin toimintaa, jolla pyöritetään e-urheilujoukkueita.

RoundsGG:n CS-joukkue ei ole myöskään enää ainoa joukkue, joka toimii organisaation alla. RoundsGG lanseerasi loppukesästä Rounds Unity-joukkueen. Rounds Unity ei kuitenkaan ole tavallinen akatemia-joukkue, jollaisia löytyy lajin suurilta nimiltä, kuten Ninjas in Pyjamasilta ja Natus Vincereltä.

“Hyvä, kun nostit esiin sanan ‘akatemia’. En nimittäin ole ihan varma, onko Rounds Unityn pohjimmainen idea olla akatemia-joukkue. Seuratessa joukkueen matkaa 2,5 vuoden aikana Openista Advancediin olen huomannut sen, että pelin edetessä aikaa elämään pelin ulkopuolella on entistä vähemmän. Lopulta on tehtävä päätös mennä joko all-in peliin ja luopua esim. töistä tai ottaa merkittävästi pois aikaa opiskelulta tai vaihtoehtoisesti hypätä pois kelkasta.  Me halutaan miettiä, voisiko tähän olla ratkaisuja. Ehkä Rounds Unity-joukkueissa pelaa tulevaisuudessa esim. kolme hyvin kokenutta pelaajaa, ja kaksi nuorta osujaa. ”

RoundsGG:n uniikki lähestymistapa eroaa tässäkin hieman muista. “Akatemiajoukkue” ei ole vain pelaajien kasvattamiseen keskittyvä alusta, vaan sillä pyritään tarjoamaan myös kokeneille pelaajille mahdollisuutta jatkaa kilpapelaamista hieman löysemmin mielin esim. muuttuneiden elämäntilanteiden keskellä.

RoundsGG:ltä löytyy myös hiljattain lanseerattu joukkue League of Legendsistä, jossa se johtaa kotimaista FPL-sarjaa. Lisäksi RoundsGG:llä on runsaslukuinen striimaamiseen keskittyvä Stream Team. Slougani, Hoikkis, Flatpipe, Jaffa, MrBigi, rriia, Selmieee, Aapocsgo ja Specceli saattavat olla monille tuttuja nimiä Twitchistä.

Joukkue

Kallioniemellä ja RoundsGG:llä riittää edelleen kunnianhimoa CS:n parissa. Jo saavutettuun asemaan ja tilanteeseen ei olla tyytymässä vaan katseet on suunnattu yhä korkeammalle – unohtamatta kuitenkaan kannattavaa liiketoimintaa. Toiminnassa ei ole kuitenkaan kiire minnekkään.

“Halutaan kehittyä jatkuvasti ja tulla parhaaksi ainakin muutamilla niistä osa-alueista joista hyvä e-urheilutoiminta meidän mielestä koostuu. Myös CS:ssä on tavoite kehittyä jatkuvasti, tavoitteemme on nousta mahdollisimman lähelle maailmanlistan kärkeä. Ehkä joskus lopulta vuosien kuluttua maailmanlistan kärkeenkin.

Meidän ykköstavoitteemme, ja syy miksi RoundsGG perustettiin on mahdollistaa e-urheilijoille pelaaminen niin hyvin kuin se on organisaationa mahdollista. Lisäksi ehdoton tavoite on tehdä kannattavaa liiketoimintaa, koska ilman sitä ei tuo ykköstavoite ole mahdollinen.”

Nykyisessä kokoonpanossa alkuperäisestä kahden ja puolen vuoden takaisesta joukkueesta on jäljellä enää ainoastaan Kallioniemen pojista toinen, Kosti “Kollo” Kallioniemi. Joukkueen toiseksi pitkäaikaisin jäsen on Timo “Monoxx” Irmasto, joka on ollut mukana projektissa jo kaksi vuotta.

Joukkueen kokenein pelaaja, 32-vuotias Panu “p12” Schutschkoff, liittyi vuoden 2022 lopulla joukkueeseen tuoden mukanaan ison määrän kokemusta. Tuoreimmat jäsenet Elmeri “ykis” Lind ja Miika “Welho” Mäki-Hoimela littyivät puolestaan joukkueeseen vuoden 2023 keväällä, kun joukkue lähti tavoittelemaan tosissaan nousua ESEA Advancediin.

Kokoonpano on elänyt vuosien varrella, mutta oikea paletti näyttäisi löytyneen aina oikeaan aikaan, jos tutkaillaan joukkueen nousukäyrää.

“Näiden kahden vuoden aikana joukkue on hioutunut eteenpäin sekä suunnitelmallisesti, että onnellisten sattumusten kautta. Joukkue on kasvanut tosissaan harrastavasta joukkueesta täysammattilaisuuden kynnykselle.”

Lisäksi syyskuulta alkaen pelin kehittämisessä on ollut mukana Lauri “pietola” Hietala, joka on pelannut Conquerin, NYYRIKKI-joukkueen ja KOVAn kaltaisissa joukkueissa. Järviseudun ammatti-Instituutti tarjosi tätä mahdollisuutta RoundsGG:lle osana JAMI:n joukkueakatemiaa.

Kallioniemi on monille CS:n ja e-urheilun seuraajille tuttu kasvo myös sosiaalisen median kanavista, eritoten Twitteristä eli nykyisestä X:stä. Miehellä ideoita tuntuu riittävän ja hän on aktiivisella otteella käsittelemässä e-urheiluun liittyviä asioita somekanavissa keskustellen muiden alan toimijoiden kanssa.

“Uskon, että Suomen CS- ja koko e-urheiluskenessä on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Avoimella  yhteistyöllä saadaan aikaiseksi suurempi yhteinen kakku kuin minkä ne muruset muodostavat, jotka ovat tarjolla silloin jos jokainen puuhastelee omiaan. Avoin kommunikaatio ja yhteistyöhakuisuus on mielestäni avainjuttu yksilön, joukkueen, organisaation, lajin ja koko e-urheiluskenen kannalta.”

Avoimuus on teema, joka paistaa RoundsGG:n tekemisestä ja on ollut isossa osassa hurjassa nousussa pohjalta ylöspäin. Ideana on ollut myös pyrkiä tekemään mahdollisimman paljon yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa.

Haastattelun jälkeen RoundsGG:ssä nähtiin yksi pelaajamuutos, kun ykis hyppäsi sivuun ja hänen paikkansa joukkueesta otti Topi “LYNXI” Kauppi.

Lue lisää: https://pelaajat.com/esports/suomalainen-cs-joukkue-roundsgg-vahvistaa-rivejaan-topi-lynxi-kaupilla

Kuva: Valve