SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Koodaaja ylpeili kopioineensa tämän hetken hittipelin – sai täyslaidallisen Twitterissä
  • Saara
    R

Koodaaja ylpeili kopioineensa tämän hetken hittipelin – sai täyslaidallisen Twitterissä

julkaistu: 13.01.2022 15:00

Wordle on riemastuttava selainpeli, joka on nousemassa ilmiöksi Suomessakin. Sanapelin tenho perustuu simppeliin mutta hauskaan ideaan sekä pelkistettyyn ulkoasuun. Josh Wardle -niminen yhdysvaltalaisheppu koodasi sen sanapeleistä tykkäävän puolisonsa iloksi. Koska lähipiiriltäkin tuli niin innostunutta palautetta, Wardle päätti antaa luomuksensa internettiin vapaasti pelattavaksi. Ei siis mainoksia tai edes mobiilisovelluksen lataamisen vaivaa.

Wordlessa tulee veikata viisikirjaiminen englanninkielinen sana korkeintaan kuudella yrittämällä. Kirjainruudut muuttuvat vihreiksi, jos ne ovat täysin oikein. Sanassa esiintyvät, mutta eri kohtaan kuuluvat kirjaimet tulevat keltaisiksi. Arvoituksen ratkettua seuraavan pähkinän saa vasta seuraavana päivänä, mikä sekin kuuluu yksinkertaisen pelin viehätysvoimaan.

Kopiot ja plagiaatit ovat mobiilipelien peruskauraa, ja patentoimaton sanapeli arvatenkin vapaata riistaa. Se, että alkuperäinen Wordle on suorastaan kirjaimellisesti rakkaudella väsätty, saa App Storeen julkaistun kopion kuitenkin näyttämään erityisen röyhkeältä. Wordle – The App -sovelluksen maakari Zachary Shakked aikoo ilmeisesti ottaa pelistä kaiken irti. Hän myy sovellukseen 30 dollarilla Wordle Pro -päivitystä, jolla saa eripituisia sanoja ja rajattomasti ratkottavaa.

Useimmat kopioijat sentään ymmärtävät olla hissuksiin, mutta tämä sankari ylpeili sovelluksensa kasvulla Twitterissä. Vastailtuaan ensin tympeään sävyyn suivaantuneiden Wordlen ystävien kommentteihin laittoi Shakked tilinsä yksityiseksi. Kuvakaappaukset kasvuluvuilla leijumisesta ja käydyistä keskusteluista kertovat kuitenkin olennaisen:

Kuva: Zachary Shakked / Twitter

 

Vaikkei Shakked olekaan tehnyt mitään varsinaisesti kiellettyä, teki hän itsestään moukan.

Apple kertoi viime vuonna, että automaattisen tarkistusprosessin lisäksi se työllistää lähes 500 ihmistä käymään läpi App Storeen lähetettyjä ohjelmistoja. Noin 40 % tulevat hylätyiksi, mutta siitä huolimatta lukuisia sovelluksia pääsee julkaistavaksi saakka, sillä niitä lähetetään vuosittain viitisen miljoonaa.

Idean Wordle-sovelluksesta sai moni, sillä leuhkimisesta vain yksi. Kuva: App Store

 

Eräs alkuperäis-Wordlen tyylille varsin uskollinen ja epäkaupallinen kopio on muuten suomenkielinen Sanuli.

Lähde: PC Gamer
Kansikuva: Josh Wardle

Tuoreimmat uutiset: