SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Kommentti: Miksi OG ja Aleksib eivät löydä menestyksen reseptiä?
  • Juuso
    Syngelmä

Kommentti: Miksi OG ja Aleksib eivät löydä menestyksen reseptiä?

julkaistu: 19.10.2021 09:00

Jättipettymys. Sillä sanalla voisi kuvata OG:n CS:GO-joukkueen suorituksia kuluneena syksynä. Ensiksi major-paikka meni sivu suun ja sen jälkeen BLAST Showdown päättyi juuri ratkaisevalla hetkellä tappioon Heroicia vastaan. Pelaajatauon jälkeen ainoastaan ESL Proliigan 14. kausi sujui OG:lta positiivisesti. Tuloksena turnauksessa välieräpaikka. Mitä sitten tapahtui?

Kuka on joukkueen tähtipelaaja?

Kysymys, johon minulle rehellisesti sanottuna ei ole varmaa vastausta. Joukkueen ydinkolmikko muodostavat itsessään tähtipelaajatrion. Aleksi “Aleksib” Virolaista pidetään valioluokan pelinsisäisenä johtajana, mutta häneltä ei odoteta samanlaisia yksilösuorituksia ja fragimäärää, kuin esimerkiksi kokeneelta Valdemar “valde” Bjørn Vangsålta tai joukkueen AWP-pelaajalta, Mateusz “mantuu” Wilczewskiltä. Kolmikon ongelmana on epätasaisuus. Siinä missä Na’Villa on Aleksandr “s1mple” Kostyliev, G2 Esportsilla Nikola “NiKo” Kovač ja Vitalitylla Mathieu “ZywOo” Herbaut, ei OG:lla oikeastaan ole selkeää tähtipelaajaa. Valde, mantuu ja Shahar “flameZ” Shushan väläyttelevät vuorotellen yksilötaitojaan, mutta tiukoissa paikoissa potentiaaliset tähtipelaajat katoavat. Tiukoissa paikoissa, kuten välierissä ja finaaleissa, kolmikko valde, mantuu ja flameZ ovat varjoissa yhdessä tai erikseen. Juuri näissä paikoissa OG tarvitsisi ainakin yhtä varmaan tähtipelaajaa, jonka ympärille voitot pystytään rakentamaan.

OG tarvitsee varman tähtipelaajan, jotta voittoja alkaa irtoamaan. Kuvassa valde. (Kuva: OGcsgo)

Aleksib:n tontti ei ole helppo — vain yksi onnistunut haastavassa tehtävässä

Tähtipelaajan puute voi olla myös pelitapaan liittyvä ongelma. Aleksib:n pelitapa toimi ENCEssä, mutta miksi se ei toimi OG:ssa?

OG on kansainvälinen joukkue, joten myös Aleksib joutuu pohtimaan ja kommunikoimaan vieraalla kielellä, englanniksi. Tiukoissa otteluissa ja nopeissa tilanteissa kommunikointi vieraalla kielellä on ilman muuta haastavampaa niin pelinsisäiselle johtajalle kuin joukkueen muille pelaajille. Ohjeiden välittäminen ja kuuleminen omalla äidinkielellä on ehdottomasti helpompaa ja luontevampaa.

Monet muutkin ovat yrittäneet menestyä kansainvälisen joukkueen pelinsisäisenä johtajana. Yksittäisiä menestyjiä ovat G2 Esportsin Nemanja “nexa” Isaković, Complexityn Benjamin “blameF” Bremer ja MOUZin Christopher “dexter” Nong. Kaikkien näiden pelinsisäisten johtajien joukkueet ovat olleet jo hetken ailahtelevia, jopa sillassa. ENCEn Marco “Snappi” Pfeifferilla on täydet mahdollisuudet nousta kyseisten nimien joukkoon, mikäli ENCEn major-turnaus menee nappiin.

Mutta yksi pelaaja on kansainvälisten joukkueiden pelinsisäisenä johtajana ylitse muiden. Finn “karrigan” Andersen. Karrigan johdatti nykyisiä Astraliksen pelaajia toistuvasti semifinaaleihin ja finaaleihin TSM:n ja Astraliksen paidassa, kunnes hän siirtyi FaZe Clanin pelinsisäiseksi johtajaksi. Vuonna 2017 karrigan johti tähtiä täynnä olevan joukkueensa maailmanrankingin piikkipaikalle. Joukkue oli täynnä suuria egoja, kuten NiKo, Olof “olofmeister” Kajbjer ja Ladislav “GuardiaN” Kovács. Silti karrigan pystyi johdattamaan joukkueensa maailmanrankingin kärkeen ja oli äärimmäisen lähellä major-voittoa Bostonissa 2018, jonka vei lopulta legendaarisessa finaalissa Cloud9.

FaZe Clanin jälkeen karrigan siirtyi hetkellisesti mousesportsiin, jossa hän sai potentiaalisista Aurimas “Bymas” Pipirasista, Robin “ropz” Koolista ja David “frozen” Čerňanskýsta kaiken irti. Bymas oli pelannut aiemmin FaZe Clanissa NiKon alaisuudessa, mutta merkkiäkään nuorukaisen potentiaalista ei ollut nähtävissä. Karriganin kanssa kaikki oli toisin.

Nyt FaZe Clan selviytyi vain vaivoin majoreille. Silti karriganin johtamaa joukkuetta ei voi koskaan sulkea ulos turnauksen voittajasuosikeista. Hän on ainoa, joka on pystynyt tuomaan menestystä usealle kansainväliselle kokoonpanolle.

Karrigan (keskellä) on ainoa pelinsisäinen johtaja, joka on pystynyt johtamaan eri kansainvälisiä kokoonpanoja maailman huipulle. (Kuva: mousesports)

Jos OG ei ole Aleksib:lle oikea joukkue, niin mikä sitten?

Arvostan Aleksib:tä pelinsisäisenä johtajana suuresti. Hän näyttää OG:ssakin paikkapaikoin suurta potentiaalia. Toisinaan pysähdyn kuitenkin kysymään itseltäni: “Missä Aleksib on ollut parhaimmillaan?”

Aleksib on ollut kiistatta parhaimmillaan suomalaisessa joukkueessa. Vaikka kuinka haluaisin, major-ihmeen ENCEä ja OG:ta ei pysty edes vertaamaan toisiinsa. Suomalaiskatsojana sitä usein hieman sokeutuu katsomaan vain suomalaispelaajien ympärillä olevia pelaajia. Mutta miten esimerkiksi OG:n pelitapa muuttuisi, jos suomalaiskapteeni siirtyisi sivuun ja tilalle tulisi esimerkiksi EXTREMUMista vapautunut Aaron “AZR” Ward, jonka äidinkieli on englanti. Edellisillä Berliinin majoreilla hän johdatti joukkueensa aina välieriin asti. Joukkue oli muuten kansainvälinen. Kolme australialaista, yksi uusiseelantilainen ja yksi norjalainen.

Vaihdos tekisi myös suomiskenelle ihmeitä. Vai miltä kuulostaisi joukkue, jossa olisi Aleksib ja esimerkiksi GORILLAZ-projektissa ajelehtiva Jere “sergej” Salo. Kaksikon potentiaali nähtiin ENCEssä, eikä sergej ole pystynyt puoliksikaan samanlaisiin suorituksiin ilman Aleksib:n johdatusta. Tontti olisi varmasti auki myös Team Liquidissa Valorantia pelaavalle Elias “Jamppi” Olkkoselle Valven unbannien myötä, mikäli mies Counter-Strikeen palaisi. Loput joukkueen pelaajista voisivat olla nousevia ja potentiaalisia tähtipelaajia. On hyvä muistaa, että juurikin tuo kaikkien muistama ENCE (Aleksib, sergej, Jani “Aerial” Jussila, Sami “xseveN” Laasanen ja Aleksi “allu” Jalli) oli aluksi allua lukuunottamatta varsin nimetön joukkue. Kansainvälisten joukkueiden tuoma kokemus toisi paljon hyvää myös kotimaisen joukkueen johtamiseen. Ja ken tietää, mikäli FunPlus Phoenixin Jesse “zehN” Linjala nähtäisiin joskus suomalaisessa joukkueessa. Eikä Aleksib:n entistä joukkuetoveria, Otto “ottoNd” Sihvoa voi unohtaa.

Aleksib toisi menestystä myös kotimaiselle joukkueelle. (Kuva: ENCE)

Miten tästä eteenpäin?

OG:lla on potentiaalia menestyä. Kokoonpanosta löytyy taitoa, tietoa ja syvyyttä. Tuota potentiaalia on vain etsitty todella pitkään. Majorit olisivat olleet se paikka, jossa Aleksib ja OG olisivat voineet näyttää mihin joukkue vaikean online-ajan jälkeen pystyy. Tämän potentiaalin esiin kaivaminen vielä vuoden 2021 lopulla on joukkueen ylivoimaisesti tärkein tehtävä. Mikäli tulosta ei ala syntymään, ovat kokoonpanomuutokset viimeinen oljenkorsi.

Joukkue penkitti online-aikakaudella huonosti suoriutuneen Issa “ISSAA” Muradin, jota myös Aleksib on kehunut taitavaksi lanipelaajaksi. Suomalaiskapteenin mukaan ISSAA pystyy luomaan laneilla joukkueeseen hypeä, joka auttaa koko joukkuetta kohti parempaa suoritusta. Nyt lanien palatessa mietin väkisinkin, josko ISSAA kannattaisi sittenkin värvätä takaisin joukkueeseen. Kenties hän pystyisi olemaan se, joka nostaisi joukkueen piilossa olevan tähtipelaajan esiin.

ISSAAn paluu voisi tehdä hyvää online-ajan päättyessä. (Kuva: OGcsgo)

Lähde: HLTV

Kuvat: OGcsgo, mousesports, ENCE

Kansikuva: BLAST

Tuoreimmat uutiset: