SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Kommentti: Aleksi “Aleksib” Virolaisen on pelastettava Ninjas in Pyjamasin -CS:GO-joukkue
  • Juuso
    Syngelmä

Kommentti: Aleksi “Aleksib” Virolaisen on pelastettava Ninjas in Pyjamasin -CS:GO-joukkue

julkaistu: 23.09.2022 15:30

Kotimainen CS:GO-huippukapteeni Aleksi “Aleksib” Virolainen liittyi yllättäen tässä kuussa ruotsalaisen Ninjas in Pyjamasin (käytän joukkueesta myöhemmin lyhennettä NIP) kokoonpanoon. Siirron myötä ruotsalaisesta joukkueesta tuli kansainvälinen ja kommunikointikieli muuttui englanniksi. Aleksib korvaa joukkueessa Nicolas “Plopski” Gonzalez Zamoran, joka ehti pelata joukkueessa kolme vuotta.

Avaan tässä artikkelissa ajatuksiani siitä, miksi siirto on niin yllättävä, millainen joukkue NIP on, miten Aleksib sopii tuohon joukkueeseen. Aivan aluksi palataan kuitenkin siihen, miksi Aleksib ei onnistunut viemään G2 Esportsin tähtijoukkuetta maailmanhuipulle.

Penkitys ja yhteisön haukut

CS:GO-yhteisö naurahteli Virolaisen johtaman G2 Esportsin tuloksille. Joukkue tuntui selviytyvän joko huipputurnauksen finaaliin tai jäävän kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

CS:GO-yhteisö täyttyi hyvinkin nopeasti kommenteista siitä, että Virolaisella pitäisi olla maailman helpoin työ nostaa G2 Esportsin CS:GO-kokoonpano maailman parhaaksi joukkueeksi. Pelasivathan suomalaiskapteenin alaisuudessa vuodesta toiseen maailman parhaan tittelin kisassa oleva Nikola “NiKo” Kovač, hänen serkkunsa Nemanja “huNter-“ Kovač ja uudeksi Aleksandr “s1mple” Kostylieviksi (usean mielestä kaikkien aikojen paras CS:GO-pelaaja) kutsuttu Ilya “m0NESY” Osipov.

Joukkueen valmentaja,  Rémy “XTQZZZ” Quoniam, totesi HLTV:n julkaisemassa uutisessa, ettei Virolaisen pelityyli sovi heidän joukkueelleen. Kun näkemykset päävalmentajan ja pelinsisäisen johtajan välillä olivat liian suuria, tulokset jäivät turnaus turnaukselta heikommiksi.

IGL-vertailu on lopulta hyvin vaikeaa

Kun puhutaan IGL:istä (in-game leader) eli pelinsisäisistä johtajista, on aluksi ymmärrettävä millaisia pelinsisäisiä johtajia ja johtamistyylejä on olemassa. Raaka ja selvä jako voidaan vetää kurinalaisuuteen ja vapauteen uskovien pelinsisäisten johtajien välillä.

Hyviä esimerkkejä peli- ja johtamistapansa kurinalaisuuteen nojaavista pelaajista ovat Astraliksen Lukas “gla1ve” Rossander ja Virolainen. Erityisesti huippuvuosien Astralis (2017–2019) onnistui voittamaan lukuisia turnauksia kurinalaisilla hyökkäyksillä ja puolustuksilla. Esimerkiksi IEM Chicagon ottelussa fnaticia vastaan Astralis ottaa Infernon B-pommipaikan haltuun käytännössä pelkillä polttopulloilla ja savukranaateilla.

Samaan tapaan erityisesti Virolaisen johtama ENCE nojasi hyvin vahvasti kurinalaiseen joukkuepeliin, jossa kuka tahansa pystyi olemaan erän tähtipelaaja.

Vapauteen uskovalla pelinsisäisellä johtajalla tarkoitan puolestaan sitä, että hän antaa pelaajille vapauksia ja tilaa kommunikoida keskenään mitä aikovat ja haluavat tehdä. Tällainen johtamistyyli sopii joukkueille, joissa yksilötaitoa on suuresti. Esimerkiksi juuri G2 Esportsille.

G2 Esports korvasi Virolaisen Rasmus “HooXi” Nielsenillä, joka vei ESL Pro Leaguen 16. kauden B-lohkossa uudistuneen G2 Esportsin CS:GO-joukkueen lohkovoittoon. HooXi on FaZe Clanin Finn “karrigan” Andersenin tapaan niitä pelinsisäisiä johtajia, jotka antavat pelaajilleen rutkasti tilaa serverillä.

Pelitavan muutos näkyy konkreettisesti esimerkiksi m0NESYn tilastoissa. Virolaisen alaisuudessa pelattujen turnausten keskiarvorating m0NESYlla oli 1.11, HooXin kanssa rating on noussut puolestaan 1.31:een.

Vaikka Virolainen ei siis pystynyt nostamaan odotetusti G2 Esportsin CS:GO-joukkuetta maailman huipulle, on hän silti saanut osakseen vääränlaista kritiikkiä. Tämän sanottuani väitän kuitenkin samalla, että NIP on se viimeinen ykköstasonjoukkue, joka antaa Virolaiselle mahdollisuuden nousta jälleen maailman huipulle. Mikäli tulokset jäävät kehnoiksi, joutuu suomalaiskapteeni mitä luultavimmin hakemaan vauhtia tier2-puolen joukkueesta.

Ninjojen hätähuuto

Erityisesti terroristipuoliskot ovat olleet NIPin ylivoimainen heikkous viime aikoina. ESL Pro Leaguen 16. kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussaan NIP onnistui voittamaan vain 11.4 % pelaamistaan terroristikierroksista.

Joukkueen valtava ongelma on ollut siis hyökkäyspelin takkuaminen. Suoraan sanottuna siinä ei ole ollut juuri ollenkaan ajatusta, sisältöä tai uskoa. Pelinsisäisen johtajan roolin ansaitusti Virolaiselle luovuttava Hampus “hampus” Poser johtaa onnistuessaan esimerkillä, siis ampumalla kovempaa kuin vastustajat.

Kun roolit ovat muutenkin jokseenkin sekaisin, tekee hampus oikein antaessaan pelinsisäisen johtajan ajatustyön Virolaiselle. Joukkueesta puuttuu varsinainen AWP-pelaaja. Sen tontin ottaa itselleen ainakin toistaiseksi Fredrik “REZ” Sterner. AWP-otteet ovat näyttäneet toistaiseksi ihan hyviltä, mutta viimeistään majoreiden jälkeen uudistuneen joukkueen on mitä todennäköisemmin syytä harkita varsinaisen AWP-pelaajan vaihtamista joukkueeseen.

Juuri kansainvälisyys avaa ikkunoita AWP-pelaajan löytämiselle. Majoreihin on toki vielä kaksi kuukautta, mutta ainakin tällä hetkellä pidän potentiaalisina vaihtoehtoina joukkueen uudeksi AWP-pelaajaksi Owen “smooya” Butterfieldia, Mateusz “mantuu” Wilczewskia (pelannut Virolaisen kanssa OG:ssa), Niels Christian “NaToSaphiX” Sillassenia, Frederik “acoR” Gyldstrandia, Valentin “poizon” Vasilevia, Aleksei “El1an” Gusevia (mikäli kielitaito riittää)  ja Elias “Jamppi” Olkkosta, jos nuorukainen on vaihtanut Valorantin CS:GO:hon joulun kynnyksellä, mikä vaikuttaa tuoreimpien uutisten valossa epätodennäköiseltä.

Lue lisää: Jamppi paljasti suru-uutiset CS:GO-yhteisölle

Yhteisö meemailee NIPin kustannuksella

  1. Osta Nicolai “device” Reedtz, mutta pelaa silti akatemiapelaajilla
  2. Osta Patrick “es3tag” Hansen, joka ei oikeastaan edes puhu ruotsia
  3. Menetä device ja anna AWP-pelaajan rooli es3tagille
  4. Osta Ludvig “Brollan” Brolin, koska hän ei halua puhua englantia (fnatic vaihtoi ruotsalaisen kokoonpanonsa kansainväliseksi, jonka johdosta Brollan liittyi silloin vielä ruotsalaiseen NIPiin)
  5. Palkkaa Aleksib, vaihda kieli englanniksi ja anna AWP-pelaajan rooli REZille

Kyllähän tämä erikoiselta kuulostaa, mutta puretaanpa tämäkin meemi rauhassa osiin. Device jäi itse pois aktiivisesta kokoonpanosta henkilökohtaisiin syihin vedoten, joten ensimmäinen kohta ei johdu edes NIP-organisaatiosta.

Toisekseen joukkue kommunikoi tanskalaisen es3tagin kanssa ruotsiksi. Nopeissa tilanteissa kielimuuri tuli välillä sotkemaan pelaamista, mutta joukkue puhui keskenään vain ruotsia.

Yksikään joukkueen muista pelaajista ei ole urallaan tuskin koskenutkaan AWP-tarkkuuskivääriin. Kun tiedetään erityisesti REZin ja Brollanin potentiaali rifle-pelaajina, jäi jäljelle kirjaimellisesti vain es3tag AWP-pelaajan roolia määrätessä.

Minua ihmetytti myös Brollanin tapaus, mutta luin sittemmin  Daniel “djL” Narancicin, NIPin päävalmentajan, haastattelun siitä, että Brollan oli ensimmäinen jolta kysyttiin mahdollisesta kansainvälisyydestä. Haastattelun mukaan häntä ei haitannut vaihtaa ruotsista englantiin.

Kuten hieman ylempänä kirjoitin, suurin haaste lienee siis se, miten REZ selviytyy AWP-pelaajana. Olen jo pitkään pitänyt juuri REZiä joukkueen kirkkaimpana tähtenä, joten paineet siirtyvät Brollanille. Potentiaalia hänessä on rutkasti, jota nähtiin hänen pelatessa fnaticissa. Silti olen hieman skeptinen ja varovainen sen suhteen, löytyykö kokoonpanosta todellista tähtipelaajaa, jota se tulee tarvitsemaan. Aika näyttää.

Odotuksia vaikea rakentaa

Virolaisen johtamalle NIPille asetan tavoitteeksi pysytellä loppuvuoden ajan maailman kymmenen parhaan joukkueen joukossa. Majoreiden jälkeen uskon NIPin etsivän käsiinsä kyvykkään AWP-pelaajan, jonka avulla joukkue voi kamppailla jopa vakiintuneesta TOP5-paikasta rankingeissa.

Virolaisen johtaman NIPin pelaamista pääsemme seuraamaan Euroopan suljetuissa major-karsinnoissa Maltalla 4.–9. lokakuuta. Tuolloin olemme kaikki paljon viisaampia joukkueen potentiaalista.

Kun suomalainen edellisen kerran edusti NIPiä (Aleksi “allu” Jalli), ylsi joukkue muuten major-finaaliin vuonna 2015. Toivotaan, että historia toistaa itseään Rio de Janeirossa.

Lähteet: HLTV, 1XBET, ESL | Kuva: NIPCS