SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Kajaanilaisorganisaatio lanseerasi Valorantin naisjoukkueen ja -turnauksen – Tässä syyt, miksi ala on niin miesvaltainen
  • Niko
    Nikkilä

Kajaanilaisorganisaatio lanseerasi Valorantin naisjoukkueen ja -turnauksen – Tässä syyt, miksi ala on niin miesvaltainen

julkaistu: 30.10.2022 18:00

Kajaanilainen e-urheiluorganisaatio KAMK.GG järjestää marraskuun 4.–6. päivä eurooppalaisen, naisille suunnatun Valorant-turnauksen. Aim Lab Frostbite Series -nimeä kantavaan turnaukseen osallistuu kuusi kutsuttua ja kaksi suorituksensa kautta valikoitua joukkuetta, jotka taistelevat sen 1 000 euron palkintopotista.

Turnaus on osa KAMK.GG:n marraskuussa alkanutta #ESPORTSISFORALL-hanketta, jonka sisältävät projektit tarjoavat osallistumismahdollisuuksia naispuolisille ja nonbinäärisille yhteisön jäsenille. Hankkeen muihin projekteihin kuuluvat esimerkiksi Assembly Winter -tapahtuman paneelikeskustelu sukupuolihäirinnästä ja KAMK.GG:n tarjoama häirintäyhteyshenkilöpalvelu.

“Aim Lab Frostbite Series on ensimmäinen hyppymme laajempaan Valorant-skeneen tämän hankkeen puitteissa. Sen inspiraationa toimi Valorant-naisjoukkueemme, KAMK.GG LUMIn, äskeinen julkistus. Toivomme tarjoavamme näiden tapahtumien kautta mahdollisuuksia ei paitsi pelaajille, mutta myös hallinnolliselle ja lähetyshenkilöstölle!” KAMK.GG:n tiedotteessa kerrotaan. Organisaation brändimanageri Sebastian Ghossoub kertoo joukkueiden ja turnausten tavoitteena olevan piiloon jääneen taidon ja kyvyn esiin tuominen, jonka kautta e-urheilu saataisiin nostettua ”kultakauteensa”, jossa kaikilla on mahdollisuus kilpailla kunniasta.

KAMK.GG:n tapahtuma-avustajana toimiva Taru Verkkonen pitää pelaajien ja turnauksien puutetta skenen suurimpana ongelmana. Kotimaisten turnausten määrä on muutenkin varsin vähäinen, mutta ei-miehille suunnattujen sellaisten ”käytännössä olematon”. Myös ei-miehistä koostuvan joukkueen kokoaminen on hankalaa, eikä kiinnostusta sekatiimeihin näytä löytyvän miesjoukkueiden puolesta. Tämä vaikeuttaa kokemuksen kartuttamista Suomessa, vaikkakin ongelmat ovat myös globaaleja.

Toisaalta KAMK.GG:n markkinointijohtaja Inca Salomaa kertoo, että hänet on otettu e-urheilualalla lämpimästi vastaan, ja positiiviset kokemukset peittoavat helposti negatiiviset. Kiitosta saa etenkin KAMK.GG:n tiimi. Työtä monimuotoisuuden puolesta tehdään siis jo, mutta entistäkin enemmän tarvittaisiin.

Ei-miespelaajat ovat tunnetusti olleet merkittävä vähemmistö e-urheilussa. Vaikka tämän syynä olisikin helppo pitää fyysisiä eroja, ei kulttuurillisia ja yhteiskunnallisia vaikutteita voi jättää huomiotta. Pelaamista on perinteisesti pidetty ja mainostettu poikien harrastuksena, minkä vuoksi pelaajakunta on historiallisesti ollut vahvasti miespainotteista.

E-urheilussa tämä ero korostuu entisestään, ja jo ennestään pienempi naispelaajien joukko joutuu lisäksi kokemaan jatkuvaa häirintää ja ahdistelua, joka karsii osallistujia entisestään. Kun jokaista e-urheilijaksi aikovaa naispelaajaa kohtaan on moninkertainen määrä miehiä, ei ole mikään ihme, että käytännössä kaikki ammattilaiset ovat miehiä. Ennen kuin tämä statistinen epätasapaino on korjattu, tuntuu fyysisten eroavaisuuksien syyttäminen varsin turhalta, etenkin kun monimutkaisissa pelitilanteissa voittoon vaikuttavat puhtaan suorituskyvyn lisäksi monet muutkin asiat. KAMK.GG:n operatiivinen johtaja Richard Withers toteaakin sukupuolen olevan käytännössä mitätön seikka organisaation pelaajien valmentamisessa.

KAMK:GG Valorant-naisjoukkue.

 

Tilannetta on yritetty korjata etenkin viime vuosina järjestämällä enemmän nimenomaan ei-miehille kohdistettuja turnauksia. Tavoitteena näissä on paitsi mainostaa naisten ja sukupuolivähemmistöjen kilpapeliharrastus- ja uramahdollisuuksia, myös luoda ympäristö, jossa näiden on mukava pelata ja kehittää itseään kohti seuraavaa vaihetta.

Taru Verkkonen ja KAMK.GG tapahtuma-avustaja Annika Rantala pitävätkin näitä turnauksia yksinä alan merkittävimmistä edistysaskeleista, ja nostavat esimerkkinä esille Valorantin Game Changers -turnaussarjan. Etenkin Rantala alleviivaa, ettei turnausten tarkoituksena ole eristää naisia omiin sarjoihinsa, vaan toimia kehitysympäristönä, jonka avulla pelaajat voivat nousta pääsarjan turnauksiin.

Useat ammattilaiseksi nousseet naispelaajat ohjaavatkin epäilemään sukupuolten perinpohjaisia erotteluja. Näitä ovat esimeriksi HearthStone-maailmanmestari Xiaomeng “Liooon” Li, Rainbow Sixin vuoden 2018 DreamHack Montreal -voittoon noussut Lauren “Goddess” Williams sekä Overwatch Leaguessa pelannut Se-yeon “Geguri” Kim.

Kun katsotaan skenen kehittymistä seuraavan 3–5 vuoden päähän, nostaa Verkkonen esille lyhyen aikavälin tarpeet ja Rantala pidemmän skaalan tavoitteet. Vaikka skenessä halutaankin nähdä enemmän Game Changersin kaltaisia turnauksia, on toiveena, että ne muuttuisivat turhiksi, jahka sukupuolet ovat nousseet samalle tasolle. Tätä tuskin kuitenkaan tullaan näkemään vielä seuraavan viiden vuoden sisällä. Lisäksi molempien toiveena on myös se, että sekatiimit yleistyisivät jopa normiksi asti.

Kuvalähde: KAMK.GG