SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Pelaajatcom-haastattelu: Julius Ylänne on G2:n uusi Head of Esports – Urakehitys on ollut uskomaton
  • Sauli
    Rautiainen

Pelaajatcom-haastattelu: Julius Ylänne on G2:n uusi Head of Esports – Urakehitys on ollut uskomaton

julkaistu: 06.07.2022 20:15

Kahdessa vuodessa on ehtinyt tapahtua Julius Ylänteelle, 32, paljon. Ilman aiempaa kokemusta kilpapelaamisesta hän aloitti vuoden 2020 kesällä G2:n Rainbow Six Siege -joukkueen team managerina, eli joukkueenjohtajana. Saman vuoden lopulla tuli ylennys esports manageriksi ja vastuu laajeni useampaan peliin. Nyt edessä on jälleen suuri muutos.

Ylänne aloittaa heinäkuussa kilpapeliorganisaatio G2:n esports-osaston johtajana, eli Head of Esportsina. Hänen kauttansa liikkuu jatkossa kaikki G2:n kilpapelaamiseen liittyvät asiat organisaatiossa, joka on yksi maailman suurimpia, tunnetuimpia ja menestyneimpiä. Uusi positio tekee Ylänteestä yhden vaikutusvaltaisimmista suomalaisista e-urheilumaailmassa.

Urheilupsykologi lähtee Berliiniin

Pelaajatcom haastatteli Ylännettä kesäkuun puolivälissä siitä, miten suomalainen on nykyiseen positioonsa päätynyt ja minkälaista esportsin kulisseissa työskentely on. Jutellessa kävi ilmi, että ura oli kaikkea muuta kuin kiveen hakattu.

“Olin tyyppi, joka ei tiedä mitä haluaa. Kiinnosti kaikki, kuten urheilu – etenkin futis – ja videopelit, jotka ovat olleet minulle tärkeä ajanviete pienestä pitäen. Ennen pleikkareita päivitimme veljien kanssa aina vanhat Nintendon konsolit uusiin. Joskus vanhempana hankimme tietokoneet ja pelasimme ensimmäiset Counter-Strike ottelut”, Ylänne muistelee ja pohtii , että monissa kiinnostuksen kohteissa oli jo nuorena mukana jonkinasteinen kilpailuaspekti, joka kiehtoi.

Julius Ylänne työskentelee ja asuu Berliinissä. (Kuva: Pelaajatcom)

 

Nuorena aikuisena Ylänne katseli ympärilleen ja ihmetteli, ikätovereiden tulevaisuuden suunnitelmat vaikuttivat niin selkeiltä. Kokki tuolla, kauppislainen tuossa ja oho, joku kiillottaa jo oikissalkkuaan. Hän itse oli kaikkea muuta kuin varma, ja aprikoi pitkään mitä varsinaisesti haluaisi kokeilla. Lopulta intohimo urheiluun ja äidin psykologin ammattista hehkunut kiinnostus ihmismieleen johtivat ulkomaille opiskelemaan urheilupsykologiksi. Paikaksi valikoitui rakkaimman futisjengin kotikaupunki, Liverpool.

“Joistain asioista olin tietysti varma, olin esimerkiksi aina halunnut asua ulkomailla, tavata jengiä ympäri maailmaa ja tutustua kulttuureihin. Liverpoolissa oli kaikkea tätä, se oli hauskaa elämää.”

Viiden vuoden opiskeluiden jälkeen Ylänne valmistui ja palasi Suomeen, jossa Helsingin yliopistolla alkoi työskentely opintopsykologina. Myöhemmin hän sai aseman tutkijana aihealueena opettajien stressi.

“Lopulta mulle tarjottiin tohtorin koulutusta. Olin kiitollinen, mutta akateeminen ala, vaikkakin tärkeää, ei ollut se mitä halusin tehdä. Mulla piti olla intohimoa siihen, mihin käytän aikaa, ja huomasinkin pian, mitä se oli.”

Intohimon kohde oli videopelit. Pitkänkin yliopistolla vietetyn työpäivän jälkeen kutsut olivat jo lähteneet kavereille CS:GO- tai Rainbow Six Siege -matsiin. Niistä hetkistä Ylänne oli innoissaan, ja hän huomasi käyttävänsä pelaamiseen mielellään vapaa-aikaa ystävien ja tyttöystävän kanssa. Pian hän tutustui myös kilpapelaamiseen.

Vapaa-ajalla muun muassa CS:GO eli kynttä oli kova sana Ylänteen ja ystävien keskuudessa. (Kuva: Valve)

 

“Kun soppari tutkijana päättyi vuoden 2020 tammikuussa, otin pitkän tauon. Tarkoituksena oli miettiä mitä haluaisin tehdä. Pidin samalla silmällä useiden e-urheiluorganisaatioiden ja turnausjärjestäjien avoimia työpaikkoja.”

Oli perjantai-ilta, kun Ylänne huomasi sattumalta G2:n sivuilla työpaikkailmoituksen Rainbow Six Siege -joukkueen team manageriksi. Ylänne rakensi hakemuksen ja lähetti sen. Aikaa kului kuukauden päivät, ja asia melkein unohtui, kunnes yhtäkkiä tuli kutsu haastatteluun.

“Kerroin tyttöystävälle, että mulla on muuten huomenna haastattelu G2:n kanssa. Hän ei meinannut uskoa korviaan”, Ylänne naurahtaa.

Haastattelussa kysyttiin hyvin vähän pelaamiseen ja e-urheiluun liittyviä kysymyksiä. Tärkeintä oli tuoda esille miksi esports kiinnostaa alana ja mitä organisaatiolle voi tuoda omasta taustastaan. Tärkeää oli myös että kemiat kohtaavat. G2 on tunnettu yhteisöllisyydestään ja helländynaamisen koppavasta asenteesta, minkä alullepanija on organisaation eksentrinen omistaja ja perustaja Carlos “Ocelote” Rodríguez Santiago. Ylänteen mukaan nykyään kaikki, jotka tulevat taloon, tapaavat Carlosin eräänlaisessa tervetulias- ja kemiantsekkausseremoniassa.

G2:n toimitusjohtaja Carlos Rodríguez Santiago (Vas.), Julius Ylänne ja COO Alban Dechelotte seuraamassa G2 vs. Faze ottelua Katowicessa vuonna 2022. (Kuva: G2)

 

Perusteellisen haastatteluprosessin päätteeksi Ylänne sai joukkueenjohtajan pestin ja muutti tyttöystävänsä kanssa Berliiniin, missä G2:n toimisto sijaitsee. Jälkikäteen Ylänne sai kuulla, että urheilupsykologin tutkinto herätti kiinnostuksen ja asenne ratkaisi palkkaamisen.

“Mulla oli haastattelussa koko ajan sellainen suhtautumistapa, että tiedän mitä osaan ja loput pystyn oppimaan. Esports-alalla on paljon mitä oppii ainoastaan tekemällä ja olemalla joustava.”

Rakettimainen urakehitys

Team managerina Ylänne vastasi Rainbow Six Siege -joukkueen päivittäisistä juoksevista asioista. Kuuden kuukauden jälkeen avautui paikka esports managerina, joka teki töitä silloisen head of esportsin apuna. Työhön kuului vastuu budjetista, työkulttuurista, siitä kuka joukkueissa pelaa ja esimerkiksi sopimusneuvotteluista.

“Esports managerina tiesin mitä tapahtuu jokaisissa treeneissä, millaiset pelaajien väliset suhteet ovat ja menevätkö asiat smoothisti. Tärkeää oli varmistaa tavoitteiden saavuttaminen, jotka tähtäävät G2:ssa aina siihen, että ollaan kaikissa peleissä maailman parhaita. Ei me koskaan oteta jengiä ja kasvateta sitä vuosi, paras pitää olla heti. Asenne on raikas verrattuna suomalaiseen mentaliteettiin, joka joskus vähän liikaakiin keskittyy vain mukavuuteen. Se ei luo mestareita”, Ylänne pohtii ja jatkaa kertomalla esports managerin roolista tilanteessa, jossa pelaaja vaihdetaan.

“Jos piti vaihtaa pelaaja, niin mun tehtävä oli viedä Carlokselle suositus. En mä ole ekspertti peleissä, joten mä konsultoin ja keskustelen valmentajien ja staffin kanssa paljon. Jos muutos on edessä, niin mä haluan olla pelaajille avoin siinä vaiheessa, että tälläistä mietitään. Ainahan ne on vaikeita tilanteita, mutta kaikki on ammattilaisia ja tietää, että se on osa tätä lajia”, Ylänne aloittaa.

“Uutta pelaajaa hankittaessa tärkeintä on mun mielestäni persoonallisuus ja asenne. Tietty sitä haluaisi, että kaikilla olisi samanlainen osumatarkkuus kuin NiKolla ja m0NESYlla, mutta se ei aina riitä. Pelaajien kemioiden täytyy toimia ja stressaaviin tilanteisiin on osattava reagoida kypsästi.”

Aluksi Ylänne tuki esports managerina sen aikaista head of esportsia, mutta pienemmällä vastuulla. Seuraavaksi hän johti CS:GO, R6, Rocket League ja Halo toimintaa täysin. Tästä seurasi vaikeuksia, sillä G2 on maailmanlaajuinen organisaatio, joten pelkästään aikaerojen vuoksi on vaikea olla yhteydessä päivällä Eurooppaan ja yöllä Amerikkaan. Siksi helmikuussa 2022 taloon palkattiin kolmas esports manager, joka otti jenkit vastuulleen. Ylänteelle jäivät CS:GO ja R6 -joukkueet.

“Ja nyt sitten päättivät ylentää minut esports-puolen johtajaksi, eli head of esportsiksi.”

Julius Ylänne halaa G2:n CS:GO-joukkueen Nemanja “huNter-“Kovacia. (Kuva: G2)

 

Uppoa tai ui

Ennen head of esports työn alkamista Ylänne pitää kahden viikon loman, ensimmäisen kunnollisen pariin vuoteen. Hän pyysi sitä, jotta pystyy reflektoimaan nykytilannettaan, ennen vastuullisen position parissa hommien aloittamista. Uudessa työssä odottavat uudet haasteet.

“Eli nyt mulla on kaikki vastuu esports-osastosta ja -toiminnasta eli mun fokus siirtyy enemmän strategiaan ja vähemmän operatiivisiin asioihin. Jatkossa vähän niin kuin mentoroin nykyisiä esports managereita, eli heitä keiden positiossa olin aiemmin, ja heidän kauttaan pelaajia ja muuta staffia. Samaan aikaan työskentelen tiiviisti Carloksen ja meidän operatiivisen johtajan kanssa laajemmin organisaation strategian ja toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa”, Ylänne kertoo.

“Tuntuu oudolta, että tämä kaikki on tapahtunut kahdessa vuodessa, mutta esports on vähän sellanen ‘sink or swim’ -ala.”

Työ esportsin parissa ei ole maanantaista perjantaihin hommaa, vaan valmis haasteisiin pitää olla 24/7 vuoden jokaisena päivänä.

“Onneksi rakastan tätä työtä, muuten voisi olla tukalaa. Tälläisessä organisaatiossa ei pärjää, jos ei anna kaikkeansa. Voisin lähteä koska tahansa, mutta haluan jatkaa, koska tämä on niin siistiä hommaa ja erittäin palkitsevaa. Kun peli alkaa ja näet ne pelaajat, niin tiedät niiden jokaisen tarinan, miten ne on siihen tullut, mitä ne on tehnyt viime viikolla ja minkä kanssa ne kamppailee. Ja kun matsi alkaa, pelaajat antaa kaikkensa.”

Ylänteelle itselleen Tukholman CS:GO-majorit viime marraskuussa ovat jääneet vahvasti mieleen. Esportsin parissa koronan aikana työt aloittanut ex-espoolainen ei ollut koskaan aiemmin käynyt jättimäisessä areenatapahtumassa, jossa yleisö on mukana hurraamassa.

NAVI voitti Tukholman CS:GO-majorit marraskuussa 2021 G2:n nenän edestä. (Kuva: PGL)

 

“Tukholmassa mentiin finaaleihin asti kaatamalla Heroic ja NiP pudotuspeleissä. Navi-finaalista ei sitten puhuta”, Ylänne naurahtaa.

“Ei mutta vakavissaan, parasta siinä oli se, että kun NiKo missaa sen dessun, niin viisi minuuttia myöhemmin me heitetään siitä läppää somessa ja NiKo seuraavana päivänä. Lopulta se hetki ikuistui myös G2:n jouluna julkaistuun musiikkivideoon”, suomalainen kertoo G2:n itseironiasta.

Palkitsevaa työtä pelaajien eteen

Ura on edennyt nopeasti ja Ylänne on vielä nuori mies. Tekeekin mieli kysyä miten hän näkee lähitulevaisuutensa.

“Joku kysyi juuri missä olen viiden vuoden päästä. En tiedä, ei se ole mun mentaliteetti. Jos olisi, niin viimeistelisin väitöskirjaa Suomessa. Olen enemmän ‘opportunisti’, teen oman hommani ja katson mihin se riittää, näin suomalaisittain sanottuna. En myöskään ole paljoa somessa, huomio ja maine ei minua kiinnosta. Haluan tehdä duunit niin hyvin kuin mahdollista, jotta pelaajat voivat loistaa.”

Työuran suuret muutokset ovat vaikuttaneet myös elinympäristöön. Berliinissä ei koronapandemian vuoksi tapahtunut ensimmäisen työvuoden aikana mitään, mutta nyt rajoituksien väistyessä Ylänne on päässyt tutustumaan myös Euroopan keskukseen enemmän.

“Vartuin Espoossa, eli aika pieni mesta, sen jälkeen muutin Liverpooliin, joka ei myöskään ole massiivinen. Berliini on ensimmäinen metropoli, missä olen asunut”, G2:n uusi esports-osaston johtaja kertoo.

“Berliini on kaupunki, jossa on vihreääkin, joka on suomalaiselle hienoa. Kävelymatkan päästä löytyy kaikki yökerhoista puistoihin ja uskomattomiin ravintoloihin sekä erilaisiin naapurustoihin. Meidän kämppä on yhdellä mun lempparialueista, kokoa on 65 neliötä ja löytyy partsit ja sisäpihat, eli on kyllä mukavaa. Saksaa en ole ehtinyt vielä opetella, mutta onneksi englannilla tällä alalla pärjää”, Ylänne paljastaa.

Lopuksi Ylänne tiivistää esportsin parissa työskentelevän tai sinne haluavan tärkeimmän opin.

“Pitää löytyä rakkautta lajiin ja pelaamiseen, sekä olla valmis antamaan periksi omaa elämää. Tiettyä opintoalaa ei mielestäni tarvitse, pitää vain olla avoin oppimaan. Kannattaa myös varautua, että ei tule tekemään vain yhtä ja samaa asiaa koko ajan, vaan roolit vaihtelevat päivän mukaan.”

Kansikuva: Pelaajatcom