SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Jimpphatilla latu auki CS-huippuliigan pudotuspeleihin – Miten käy ENCEn?
  • Perttu
    Leinonen

Jimpphatilla latu auki CS-huippuliigan pudotuspeleihin – Miten käy ENCEn?

julkaistu: 29.04.2024 18:00

Viime viikolla Maltalla käynnistyneessä ESL Pro League Season 19 -turnauksessa pelattiin läpi ensin A- ja B-lohkot. Pudotuspelipaikat näistä itselleen napsivat Astralis, 3DMAX, FaZe Clan, Virtus Pro, Vitality, TheMongolz, BetBoom ja G2.

Tällä viikolla vauhtiin pääsevät C- ja D-lohkojen joukkueet, joissa on runsaasti suomalaisväriä mukana.

C-lohkossa pelaavat Jimi “Jimpphat” Salo ja MOUZ sekä suomalaisorganisaatio ENCE.

D-lohkossa puolestaan Aleksi “Aleksib” Virolainen ja Natus Vincere sekä Eetu “sAw” Sahan valmentama Heroic.

Otetaan seuraavaksi käsittelyyn C-lohko, johon Jimpphat ja MOUZ lähtevät suurimpana ennakkosuosikkina.

C-lohkossa pelaavat MOUZ:n ja ENCE:n lisäksi Bad News Kangaroos, GamerLegion, FURIA, Liquid, Monte ja FORZE. Useat lohkon joukkueet kamppailevat muutoksien keskellä, joka tekee tästä lohkosta erityisen mielenkiintoisen.

MOUZ

Jimpphatin tähdittämä MOUZ on selvä ennakkosuosikki C-lohkossa. Se lähtisi kaikkia lohkon muita joukkueita vastaan ennakkosuosikkina keskinäiseen otteluun.

HLTV:n ranking-listalla sijalla 3. majaileva MOUZ kohtaa avausottelussaan australialaisen Bad News Kangaroosin, joka on eittämättä lohkon heikoin joukkue.

MOUZ pelasi edellisen kerran pari viikkoa takaperin IEM Chengdun turnauksessa. Kovatasoisessa turnauksessa joukkue eteni komeasti finaaliin saakka. Finaalissa vastaan asettunut FaZe Clan jätti kuitenkin jälleen kerran nuoren MOUZ:n nuolemaan näppejään.

MOUZ puolustaa mestaruuttaan tänä vuonna Maltalla, kun se voitti EPL:n edellisen kauden. Joukkue on hyvässä formissa ja alkulohkon ei pitäisi tuottaa sille haasteita.

MOUZ todennäköisesti lohkonsa voittoon ilman tappioita.

Bad News Kangaroos

Australialaisjoukkueelle voi helposti povata isoja ongelmia Maltalla. Joukkueen taso on yksinkertaisesti pari pykälää kaikkia muita lohkon joukkueita jäljessä.

Joukkue kilpailee käytännössä ainoastaan oman maanosansa muita joukkueita vastaan. Sielläkin menestys on ollut vaihtelevaa ja nyt haaste on monin kerroin kovempi.

Pelasi edellisen kerran eurooppalaisjoukkuetta vastaan Skyesports Grand Slam 2024 -turnauksessa maaliskuussa. Hävisi tuolloin venäläiselle Auroralle suoraan 2-0.

Yksikin voitto tässä turnauksessa olisi valtava yllätys. Avausottelussa vastassa vieläpä MOUZ eli lohkon ykkössuosikki.

Tämä reissu Maltalle menee oppirahojen makseluun.

ENCE

Major-pettymyksen jälkeen suomalaisorganisaatio ENCE on jatkanut kilpailua muutamissa onlineturnauksissa heikolla menestyksellä.

Korkeimmalla rankingilla SkyEsports Masters 2024 -turnaukseen lähtenyt ENCE putosi ulos 345 000 dollarin palkintopotilla höystetystä turnauksesta suoraan kahdella tappiolla, kun se hävisi sekä FORZE:lle että OG:lle 2-1.

ENCE lähti niin ikään korkeimmin rankattuna joukkueena myös Thunderpick World Championship 2024 EU Closed Qualifier -karsintaan, mutta tulokset olivat jälleen heikkoja.

Se onnistui kaatamaan ennen putoamistaan turnauksesta Auroran akatemiajoukkueen ja puolalaisen Enterprisen. Tappio AMKAL:lle päätti kuitenkin ENCE:n matkan jälleen hyvin aikaisessa vaiheessa.

Ailahtelevasti pelannut tanskalaisen Lukas “gla1ve” Rossanderin johdattama joukkue on ollut kaukana parhaastaan. Itseluottamus loistaa poissaolollaan niin joukkueen kuin yksilöiden tekemisestä.

Taistelee Maltalla jatkopaikasta, mutta ei kuulu missään nimessä isoimpien ennakkosuosikkien joukkoon. Avausottelussa vastassa muutoksia kokenut GamerLegion, mutta samalla puolella kaaviota majailee Jimpphatin johdattama MOUZ, joka viimeistään lähettää ENCE:n alakaavioon.

GamerLegion

Takaportin kautta CS2:n ensimmäiseen major-turnaukseen livahtanut GamerLegion on paininut viime ajat muutoksien keskellä. Opening Stagelle Kööpenhaminan major-turnauksessa hyytynyt GamerLegion päätyi tekemään muutoksia kokoonpanoonsa majorin jälkeen.

Nicolas “Keoz” Dgus siirrettiin syrjään kokoonpanosta ja belgialainen etsii itselleen parhaillaan uutta joukkuetta. Myöskin joukkueen AWP-pelaaja Frederik “acoR” Gyldstrand on ollut sivussa joukkueen otteluista. Tanskalaisen tulevaisuus joukkueessa on vielä auki.

GamerLegion hankki riveihinsä täydennyksenä Endpointista unkarilaisen AWP-pelaaja Henrich “sl3nd” Hevesin. Lisäksi se nosti virolaisen Andreas “aNdu” Maasingin akatemiajoukkueestaan ykkösjoukkueeseen.

Nuorilla 19-vuotiailla pelimiehillä on ensimmäinen todellinen näytönpaikka Maltalla pelattavassa LAN-turnauksessa.

Tulokset uusitulle viisikolla ovat olleet vielä laihoja. Se on kokenut useita tappioita itseään huomattavasti huonommalla rankingilla olevia joukkueita vastaan.

Yltäminen pudotuspeleihin tästä C-lohkosta olisi yllätys.

FURIA

Brassijoukkue FURIA kilpaili Kööpenhaminan major-turnauksen jälkeen vielä IEM Chengdun -turnauksessa samalla kokoonpanolla kuin aikaisemmin. Kiinassa pelatun huipputurnauksen pudotuspelien ulkopuolelle jääminen oli kuitenkin lopulta liikaa ja FURIA päätyi muovaamaan kokoonpanoaan.

Yli kuusi vuotta organisaatiota edustaneelle Andrei “arT” Piovezanille näytettiin ovea ja joukkue etsii parasta aikaa itselleen viidettä pelaajaa.

Toistaiseksi viidennen pelaajan roolia hoitaa FURIA:n akatemiapelaaja Kayke “kye” Bertolucci, joka mukana myös Maltalla.

Myöskin joukkuetta ArT:n tapaan yli kuusi vuotta edustanut valmentaja Nicholas “guerri” Nogueira siirretään uusien tehtävien pariin organisaation sisällä kunhan FURIA löytää itselleen uuden valmentajan. Siihen asti Guerri on edelleen vetovastuussa.

Uusiutumassa oleva FURIA kilpaili hiljattain Rio de Janeirossa pelatussa Global Esports Tour Rio -turnauksessa, jossa se putosi kuitenkin ulos ennen pudotuspelien alkua.

Joukkueen yllä on valtavasti kysymysmerkkejä ESL Pro Leagueen lähdettäessä. Ei kuulu lohkon ennakkosuosikkeihin, mutta voi kammeta itsensä jatkoon. Avausottelu Liquidia vastaan merkittävässä roolissa turnauksen suunnan kannalta.

Liquid

Katastrofaalisesti kokonaan CS2:n ensimmäisen major-turnauksen ulkopuolelle jäänyt Liquid osoitti merkkejä paremmasta IEM Chengdun -turnauksessa.

Se ylsi Kiinassa pelatussa turnauksessa pudotuspeleihin kaatamalla G2:n ja Heroicin, mutta FaZe Clan pudotti sen ulos turnauksesta heti ensimmäisellä kierroksella.

Casper “cadiaN” Mollerin johdattama projekti on ollut nyt käynnissä neljän kuukauden ajan. Isoja muutoksia kokenut Liquidin kokoonpano on tarvinnut paljon aikaa pelinsä uomiin saamiseksi, mutta pikku hiljaa ollaan nähty merkkejä paremmasta.

Liquidia vaivaa edelleen kuitenkin otteiden iso ailahtelevaisuus eikä se ole onnistunut löytämään menestykseen vaadittavaa vakuuttavaa perustasoa.

Lähtee jahtaamaan Maltalle pudotuspelipaikkaa ja todennäköisesti sen myös lunastaa. Lohkon muut joukkueet kamppailevat myös ongelmien kanssa, joka saattaa olla Liquidin pelastus.

Kohtaa avausottelussa omaa muutostaan työstävän FURIA:n herkullisessa ottelussa. Voitolla pudotuspelipaikka näyttäisi jopa todennäköiseltä.

FORZE

Ongelmallisten joukkueiden C-lohkossa voiton ongelmien koon suhteen vie ylivoimaisesti FORZE, joka päätyi penkittämään koko kokoonpanonsa huhtikuun alussa.

Venäläisorganisaatio kertoi tiedottavansa uudesta kokoonpanosta piakkoin, mutta uutisia ei ole kuultu sen koommin. Joukkue onkin jatkanut kilpailua erilaisilla koostumuksilla, joissa mukana on ollut pelaajia, jotka jo penkitettiin.

Evgeny “⁠r3salt⁠” Frolov kaupattiin Auroraan ja Erkhan “⁠gokushima⁠” Bagynanov sai kahden vuoden kilpailukiellon rikottuaan vedonlyönti- ja korruptiosääntöjä.

Jäljelle jäänyt kolmikko Andrey “tN1R” Tatarinovich, Ivan “SELLTER” Miroshnikov ja Aleksandr “shalfey” Marenov nähdään myös Maltalla joukkueen väreissä.

Kolmikon turnauksessa täydentävät Aleksei “NickelBack” Trofimov ja yllättäen venäläisjoukkueen kokoonpanossa nähtävä brittipelaaja Owen “smooya” Butterfield.

Joukkueen iskukykyä on vaikea arvioida. Turnauksen avausottelu Montea vastaan antaa varmasti osviittaa tulevasta. Pudotuspeleihin FORZE:n puhti kuitenkaan tuskin tulee riittämään.

Monte

Ukrainalaisorganisaatio Monte on kokenut myös isoja muutoksia. Alexander “br0” Bro siirtyi Astralikseen ja Viktor “sdy” Orudzhevin sopimus purettiin.

Tilalle nostettiin akatemiajoukkueesta  Jack ” Gizmy” von Spreckelsen ja Gytis “ruy” Glušauskas, jotka ovat olleet osa ykkösjoukkuetta nyt kuukauden päivät.

Uusitun kokoonpanoon otteet ovat ailahdelleet. Onlineliigoissa voittoja on tullut mukavasti, mutta hiljattain tehty Brasilian reissu Global Esports Tour Rio -turnauksessa muodostui pannukakuksi. Monte poistui turnauksesta suoraan kahden tappion siivittämän, kun ensin paiN Gaming oli sitä vahvempi ja heti perään OG sinetöi Monten matkan kohti takaisin lentokenttää.

Taistelee kiharaisessa C-lohkossa kynsin ja hampain pudotuspelipaikasta, joka on joukkueen napattavissa. Toisaalta putoaminenkaan pudotuspelien ulkopuolelle ei olisi järisyttävä yllätys.

Kuva: Xertion X / MOUZ Lähde: HLTV