SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Jaakko Hännien pyöräilyn ammattilaiseksi
  • Toimitus

Jaakko Hänninen on pyöräilyn suurin suomalaislupaus

julkaistu: 06.12.2018 17:01

Suomalaisille hieman tuntemattomammassa lajissa, eli ammattipyöräilyssä oltiin ensimmäistä kertaa koskaan tilanteessa, jossa suuret ammattilaistallit kilpailivat saavansa suomalaisen pyöräilijän omiin riveihinsä. Näin ollen nuorella suomalaisella ja hänen managerillaan Joona Laukalla oli paljon mietittävää marraskuussa, kun oli aika päättää Jaakko Hännisen ensimmäisestä työpaikasta pyöräilymaailmassa. Syy siihen miksi suomalaisesta nuorukaisesta ollaan niin kiinnostuneita on selvä.

Viime kaudella mahtavan kauden 1. divisioonan amatöörijoukkueessa Espoir Cyclisme Saint-Étienne Loiressa polkenut vain 21-vuotias Hänninen kruunasi kautensa voittamalla Tour du Gévaudan Occitanien. Tästä vielä suurempana meriittinä kuitenkin pidetään alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa saatua pronssimitallia. Menestyksensä ansiosta Hänninen rankattiin Ranskan parhaaksi alle 23-vuotiaaksi amatööripyöräilijäksi ja tie ammattilaisuuteen oli auki.

Ensi kauden valinnassa mietittiin parasta paikkaa kehittyä

Lopulta suomalaisen uudeksi talliksi valikoitui AG2R La Mondiale -talli. Tallin tähtikuljettajana ja kapteenina toimii  Romain Bardet, jonka viimekauden parhaat saavutukset olivat Ranskan Ympäriajon kuudes sija ja MM-kisojen hopeinen mitalli. 21-Vuotias Hänninen pääsee siis todellakin huippumiesten joukkoon harrastamaan ammattiaan.

Hännisen sopimuksen mitta on 2,5 vuotta, koska miehen toiveiden mukaisesta sopimus astuu voimaan vasta elokuussa 2019. Siihen saakka suomalainen saa käyttöönsä  AG2R La Mondialen kaluston ja pääsee osallistumaan tiimin harjoitusleirille. Muuten alkukausi kuluu vielä Cyclisme Saint-Étienne Loiressa.

Hänninen kertoikin, että valintaan vaikuttivat monet syyt, mutta kaikista tärkein asia on mahdollisuus kehittyä kilpailijana. ”Ei ole yhtä syytä, miksi valitsin tämän tallin. Tärkein asia oli kehittyminen. Kun olen vielä nuori kuljettaja, täytyy uraa katsoa eteenpäin.”

Ensimmäisellä leirillä lämmin vastaanotto ja kirvelevä tappio

Keskiviikkona Pajulahdessa MM-mitallijuhliaan viettänyt Hänninen kertoi ensimmäisen leirityksen tapahtumista pilke silmäkulmassa. Heti alkuun suomalainen sanoi leirillä olleen erittäin hyvä ja lämmin tunnelma. “Mukavaa porukkaa siellä on ja minut otettiin hyvin vastaan, vaikka olen joukkueen nuorin kuski”, Hänninen lausui.

Tämän jälkeen olikin aika kertoa myös kirvelevästä tappiosta, sillä leirillä leikkimielisen kilpailun yhtenä lajina oli ollut hiihto, joka on Ruokolahdelle syntyneelle Hänniselle tuttu laji. Isän traktorilla pellolle lanaamaa 1,5kilometrin lenkkiä on kuulemma tullut hiihdettyä kokolailla monta kertaa, mutta harjoittelu ei tällä kertaa tuottanut tulosta.

Nyt Hänninen kertoi hymyssä suin hävinneensä hiihdossa tallin ykköskuski Bardet’lle. Selitys oli kuitenkin suomalaiseen tapaan heti valmiina, sillä suomalainen oli joutunut sivakoimaan lainasuksilla, kun ranskalaisella oli ollut mukanaan omat välineet. Aivan lajin kirkkaimalle huipulle on Hännisellä vielä pitkä matka, mutta nuori mäkispesialisti on kaikkien aikojen ensimmäinen potentiaalinen maailman kärkinimi, joka edustaa Suomea miesten ammattilaispyöräilyn huipulla.

(Kuva: Jukka Pinonummi)