SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Ilves vahvistuu entisellä ykköskierroksen varauksella
  • Toimitus

Ilves vahvistuu entisellä ykköskierroksen varauksella

julkaistu: 24.10.2018 12:28

Ilves tiedotti tänään tehneensä sopimuksen 32 vuotiaan Winnipeg Monarchs kasvatti Cam Barkerin kanssa. Barker varattiin vuonna 2004 ensimmäisellä kierroksella numerolla kolme todella suurin odotuksin Chicago Blackhawksin toimesta. 191 senttinen ja 90 kiloinen puolustaja oli juuri tuon ajan NHL pakin unelmamitoissa. Varauksen jälkeen ura jatkui kuitenkin hieman yllättäenkin Medicine Hat Tigersseissa WHL:n puolella ja vasta 2006-2007 kaudella mies nostettiin NHL rinkiin.

NHL:ssä hankala ja kivinen tie.

NHL:n puolellakaan homma ei lähtenyt ihan heti lentoon. Kausina 2006-2007 ja 2007-2008 mies poukkoili NHL:n ja AHL:n välissä ja vaikka jälkimmäisellä kaudella puolustaja valittiin AHL:n All Stars otteluun, niin pahimpien kriitikoiden mukaan kyseessä alkoi olemaan yksi kaikkien aikojen heikoimmista Chicagon suorittamista Top5 varauksista ja näiltä listoilta saattaa miehen löytää edelleen. Toisaalta tähän suuri syy on myös se, että Chicago varasi pelaajan pelipaikalle, jolle ei ollut oikeastaan välitöntä käyttöä. Vuonna 2009-2010 Chicago treidasikin 51 ylhäällä pelatun ottelun jälkeen Barkerin Minnesotaan, jossa samalle kaudelle merkattiin vielä 19 ottelua. Eli tätä kautta voidaan pitää vuonna 2004 numerolla kolme varatun pelaajan ensimmäisenä kokonaisena kautena NHL:ssä.

Kun kaikki näytti jo hyvältä oli seuraavalla kaudella paikka naulattu taas Minnesotassa kolmospakkipariin ja pienen loukkaantumisen takia 52 otteluun tehdyt viisi pistettä ja tehotilaston joukkueen pahimmat pakkaset -10 riittivät seurenjohdolle ja Barker sai jälleen pakata laukkunsa ja suunnaksi otettiin Edmonton, jossa pelillinen taso oli kohdillaan, mutta loukkaantumisten takia ottelumäärä jäi 25 peliin. Olikin siis taas aika kasata laukkuja, mutta siitä nyt ei enään ollut apua. 2012-2013 Barker pääsi Vancouverissa kentälle 14 kertaa ja näin ollen ura pohjoisamerikoiden suurimmassa sarjassa oli paketoitu.

Matka kohti itää.

2013-2014 ja 2014-2015 vuodet olivat Barkerin osalta todella rikkonaisia. Mies pelasi ensimmäisen näistä Barys Astanassa ja toisen Slovan Bratislavassa. Kummassakin seurassa kuitenkin loukkaantumiset vaivasivat ja väliaikoina oli vaikea puolikuntoisena mahtua kentälle. 2015-2016 kausi oli miehen uralle kuitenkin loistokas olosuhteisiin nähden Bratislavassa pelannut puolustaja naulasi 55 otteluun 40 pistettä ja oli koko joukkueensa toiseksi paras pistemies ja KHL:n puolustajien pistepörssin ykkönen. Samalla Barker pystyi kerrankin pysymään tehotilastossa poissa pakkaselta ja teholukemaksi merkattiinkin tasan +/-0. Barker valittiin kyseisenä kautena myös KHL:n All Stars otteluun.

2016-2017 Mies matkusti kohtalaisen kovalla palkalla ja All Stars statuksella takaisin Barys Astanaan ja odotukset olivat korkealla. Joukkueen odotettu ykköspakki floppasi kuitenkin todella pahasti. Edelliskauden 40 pisteen miehestä ei ollut jäljellä kuin nimi. Barkerin kausi olikin aivan karmea. Otteluita kertyi 55, maaleja kuusi ja syöttöjä kymmenen. Kaiken tämän lisäksi mies väänsi tehotilastonsa suunnilleen siberian lukemiin ja kellotti tuloksen -17. Seuraavalla kaudella kokeiltiin vielä siipiä Slovanissa, mutta kun peliaika alkoi väheneen (syynä ehkä 37 ottelussa kolmospakkiparissa väännetyt -13 tehot) sopimus purettiin ja Barker suuntasi Sveitsin NLA-sarjaan, jossa pelit jäivät kolmeen otteluun, mutta niissä aikaansaadut tehot 1+1 kertoo, että miehen taso olisi siihen sarjaan ollut riittävä.

Nyt vuorossa Liiga ja Ilves.

Tänään siis Ilves julkaisi Barkerin liittyvän joukkueeseensa loppukauden mittaisella sopimuksella. Sopimus sisältää Marraskuun loppuun asti kestävän tryoutin. Tämä on toisaalta riski molemmille, sillä jos Barker alkaa olemaan joukkueessa hyvä joutuu Ilves sopimuskilpaan toisten joukkueiden kanssa, koska myös Barker voi poistua seurasta koska haluaa. Toisaalta Barkkerin viimevuosien tason huomioon ottaen on ihan viisasta tarkistaa pystyykö mies pelaamaan enään edes Liigassa sillä tasolla, mitä ulkomaalaisvahvistuksilta vaaditaan. Joka tapauksessa mies jolta löytyy 310 NHL pelin kokemus ja päälle 191  matsia KHL:ssä on lähtökohtaisesti aina kova hankinta nykyiseen Liigaan.